Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, mevcut jeopolitik sınamalar ışığında NATO içinde daha güçlü bir Avrupa sütunu inşa edilmesinin zorunluluk haline geldiğini belirterek savunma harcamalarındaki artış kararlarına ve Türkiye'nin bu süreçteki rolüne dikkat çekti.
Türkiye'nin savunma sanayisinde küresel bir aktör haline geldiğini vurgulayan Yılmaz, "Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın güçlü siyasi iradesiyle Türkiye içinde bulunduğumuz dönemin ruhunu erken bir aşamada kavramanın ve savunma sanayinde erken bir dönemde yola çıkmış olmanın avantajını yaşamaktadır. Bugün Türkiye dünyada savunma ihracatçısı ülkeler arasında on birinci sırada yer alıyor, yakın bir gelecekte ilk on arasına girmeyi hedefliyoruz." açıklamasını yaptı.
Yılmaz, Türk savunma sanayisinin ulaştığı kapasiteye ve yerlilik oranına değinerek "Ürün yelpazemiz artık hava, kara, deniz, siber ve uzay alanlarının hepsini kapsamaktadır. Bu çabalarımız sonucunda Türk silahlı kuvvetlerimizin envanterinin yerlilik oranı yüzde sekseni aşmıştır. Bununla birlikte Türkiye müttefik ülkeler için de güvenilir bir tedarik kaynağı ve proje ortağı haline gelmiştir. Savunma ve havacılık ihracatımız son bir yıllık dönemde on bir milyar doları aşmıştır." dedi.
Sektörün dünyadaki konumunu ve iş birliği stratejilerini aktaran Yılmaz, "Dünyanın en büyük yüz savunma şirketinden beşi Türk şirketleridir. Savunma sanayinde geldiğimiz bu aşama asla tesadüf değildir. Türkiye bu ilerlemeyi kamu ve sanayinin birlikte çalışmasıyla ve savunma sanayi firmalarını sürece en başından itibaren dahil ederek gerçekleştirmiştir. Bugün Sayın Genel Sekreter tarafından duyurulan NATO'nun sanayi iş birliğine yönelik yeni stratejisi de esasen buna işaret etmektedir." ifadelerini kullandı.
Hibya Haber Ajansı
© Copyright 2026 basindasaglik.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.