Reklam
Vakıf Katılım
Tarih : 2020-02-19 08:37:00

Piyasalarda merkezin kararı faiz bekleniyor

Piyasalar küresel bazda korona virüsü ile ilgili gelişmeleri izlemeyi sürdürürken iç piyasada ise gözler merkezin faiz kararında olacak. Virüse yakalanan vakaların çoğunluğunun ‘ılımlı’ olduğuna yönelik açıklamalara rağmen virüs kaynaklı ölümler artmaya devam ediyor. , Çin genelinde koronavirüs salgını nedeniyle yaşamını yitirenlerin sayısı dün itibariyle 136 artarak 2.004'e ulaştı. Yeni koronavirüs vakası sayısında düşüş Salı günü de devam etti. Dün sadece 1.749 yeni koronavirüs vakası tespit edildi.  Endonezya, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle Çin'den ham madde tedariki yapılamaması nedeniyle endüstriyel faaliyetlerin zarar görmeye başladığını açıkladı. Çin'den gelen ham maddelerle üretim yapan fabrikaların ya alternatif tedarikçilerle üretimlere devam edeceğini yada üretimlerini tamamen durduracaklarını söyleyen Batamindo Organize Sanayi Bölgesi Genel Direktörü Mook Sooi Wah, birkaç hafta önce elektronik üretimi yapan bazı fabrikaların mevcut sorunlardan dolayı faaliyetini durdurduğunu da sözlerine ekledi. Dün Apple’nin korona virüsü nedeniyle ciro hedefine ulaşamayacağız açıklaması sonrası küresel ekonomi de koronavirüs etkileri daha çok hissedilmeye başladı.

 

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, bugün 14:00’te açıklayacağı Para Politikası Kurulu kararıyla politika faizini açıklayacak. Piyasa beklentisi bugün TCMB’nin bir haftalık repo faizini 50 baz puan indirerek %10,75’e çekmesi yönünde. Karar son dönemde artan kur dalgalanması ve eksi reel faiz gölgesinde verilecek. Yılın ilk ayında enflasyonun %12,15 ile görece yüksek çıkması, gerçekleşen enflasyona göre Türkiye’nin sunduğu reel faizi daha da negatife çekerken, kurdaki görece istikrar son haftalarda bozulmuş, İdlib merkezli jeopolitik riskler dolar/TL’yi yukarı taşımıştı. Ancak TCMB Başkanı Murat Uysal, Davos söyleşisinde beklenen enflasyona göre pozitif reel getiriye dikkat çekmişti.

 

İdlib konusunda Moskova’da temaslarını sürdüren Türk heyeti henüz somut bir sonuca ulaşamazken Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın’dan açıklama geldi. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın Rusya ile yapılan İdlib görüşmelerinde çıkan kararın bu müzakerelerin devamı etmesi yönünde olduğunu söyledi. Kalın "Şu ana kadar müzakerelerden bizi tatmin edici bir sonuç çıkmamıştır. Sunulan kağıdı ve haritayı kabul etmedik" dedi. Dün seans bitimine yakın gelen Hafter liderliğindeki Libya Ulusal Ordusu’nun Trablus'ta Türkiye'ye ait bir gemiyi imha etmeleri haberi ile borsada sert satışlara neden oldu. İlerleyen saatlerde Libya yetkilileri tarafından “Trablus limanında Türk gemisi yoktu” açıklaması geldi.

 

Apple’ın kar uyarısı sonrası oluşan satış dalgasının ardından yatırımcılar virüsün ekonomik etkisinin sınırlı olacağı düşüncesiyle bugün alım tarafına geçti. Asya-Pasifik endekslerinde alımlar hakim olurken Nikkei 225 %0,95 ile yükselişin başını çekiyor. Havayolu sektörüne desteğin değerlendirildiği Çin’de CSI300 %0,64 yukarıda. ABD vadelileri de yukarı yönde hareket ediyor. S&P 500 vadelileri %0,3 yükselerek pozitif bir açılışa işaret ediyor. Kur cephesinde ise henüz risk iştahı yükselmedi. Dolar/Yuan kuru 7’nin üzerinde işlem görüyor. Japon yeninde ise dolara karşı hafif bir düşüş var. EM para birimlerinde dolara karşı hafif hareketler gözlenirken Güney Afrika randı yaklaşık %0,2 yükseliş kaydediyor. ABD 10 yıllık Hazine tahvil getirisi %1,56 ile yatay seyrediyor. Salı günü %1,3’ün üzerinde yükseliş kaydeden altının ons fiyatı ise 1600 dolar üzerinde tutunmayı sürdürüyor. WTI ham petrol ise %0,2 geri çekilmeyle 52 dolar civarında işlem görüyor.

Kaynak:AHL Yatırım
Hibya Haber Ajansı

© Copyright 2024 basindasaglik.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.