Reklam
Vakıf Katılım
Tarih : 2020-05-11 09:35:00

Doğrudan satış sektörü, koronavirüs döneminde iş dünyasının lideri oldu

Yeni çağ düzeninde zamanını, mekanını sizin seçebileceğiniz ve hatta herhangi bir sermayeye ihtiyaç duymaksızın evinizin salonundan para kazanabileceğiniz bir meslekten bahsetmek artık imkansız değil. 7-24 hizmet veren bir sektörde özgürce çalışma fikri, sizin de kulağınıza hoş geliyor olmalı.

Koronavirüsün dünyayı etkisi altına aldığı zorlu günlerde, her işimizi dijital ortamda yapmaya başlamış, ‘e düzen’i hayatın ta kendisi haline getirmiş durumdayız. Alışverişten eğitime, bankacılıktan hizmet sektörüne her işimizi online üzerinden, evden yapıyor ve yapmaya da devam ediyoruz. Geleneksel ticaretin zayıflamaya başlayıp e ticaret ve online sektörünün büyük bir ivme kazandığı son günlerde, ‘online dünya’ ve doğrudan satış sektörü, gelecekteki varlığını da kanıtlamış oldu.

Dünyayı etkisi altına alan koronavirüs, son günlerde halkı evlerine hapsetmiş durumda. Ekonomiyi derinden sarsan içerisinde bulunduğumuz bu durum nedeniyle bazı meslek grupları kabuğuna çekilirken, e ticaret ve online satış sektörü büyümeye devam ediyor.

Performans primi ve satış karlılığı

30.000’e yakın uzman ekibi ile bu süreçte de çalışmaya devam eden doğrudan satış sektörü markalarından Medirevo’nun Yönetim Kurulu Başkanı Devrim Hamaratlar, geleneksel ticaret hızının yavaşlamaya başladığı son günlerde artış gösteren e ticaret ve online alışveriş konusunda şunları söylüyor: “Son günlerde, hayatı dijital dünyada yaşamak durumundayız. Market alışverişleri, kozmetik vs. her şey online üzerinden, evden hallediliyor. Belki de e ticaretin en büyük ivme kazandığı bir dönemdeyiz. Doğrudan satış sektöründe, fabrikadan direkt kullanıcıya aracısız ve hızlı bir ulaşım söz konusu. Artık tüketiciler de doğrudan satışın kolay ve güvenli olduğunu benimsedi. Özellikle korona günlerinde, e ticaret ve online satışın gelecekteki tartışılmaz varlığı da netlik kazanmış oldu. Önemli bir nokta daha var ki; doğrudan satış, oturduğunuz yerden çalışmak ve kar etmek açısından da oldukça elverişli bir sektör. Medirevo markasını doğrudan satış noktasında diğer markalardan ayrıştıran ise performans primi ve satış karıdır. Performans primimiz %30; dünyada buna en yakını %24 ve satış karımız 50% Türkiye’de bu orana en yakın %40.”

Kolay, güvenli, kişiye özel

World Federation of Direct Selling Associations(WFDSA) verilerine göre; doğrudan satış sektörü dünyada 118,4 milyon bağımsız temsilciyi kapsayan, 193 milyar dolarlık bir endüstri konumunda. Dünyada olduğu gibi Türkiye’de de çok eskilere uzanan doğrudan satış sektörünün büyümesindeki asıl ivme 90’lı yıllarda başlasa da, tüketicinin doğrudan satışın kolay, güvenli ve kişiye özel hizmetini benimsemesi oldukça erken gerçekleşti.

Kendi şartlarını belirleme özgürlüğü

Bağımsız temsilciler, doğrudan satış sektöründe kendi şartlarına ve zamanlarına uygun davranma özgürlüğüne sahip. Çalışanların birçoğu, beğendiği markanın ürünlerini sevdiği ya da indirimli olarak satın almak istediği için ekibe dahil olurken; bir kısmı arkadaşlarına, ailelerine ve halka satıştan komisyon kazanabiliyor.

İster sosyal medyadan, ister telefondan satış

Doğrudan satış yöntemleri, çok farklı yollarla gerçekleşme esnekliğine sahip. Girişimciler telefon, e-mail ve kişisel blog sayfaları aracılığıyla yahut bir ev veya belirlenen bir mekanda mevcut tüketiciye ürün tanıtımı yaparak satış yapma imkanı bulabiliyor. Araştırma firması IPSOS’un verilerine göre; doğrudan satış sektöründe çalışanların büyük bir kısmı, ürün tanıtımı için sosyal medyayı tercih ediyor.

Haftada ortalama 11,6 saat çalışıyorlar

Araştırma verileri gösteriyor ki; çalışanların %45’i haftada 1-8 saat arası, %27’si 8-29 saat arası, %13’ü 1 saatten az ve %10’u 30 saatten fazla çalışıyor; üyeler, iş hayatı için haftada ortalama 11,6 saat zaman harcıyor.


Hibya Haber Ajansı

© Copyright 2024 basindasaglik.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.