Reklam
Vakıf Katılım
Tarih : 2020-02-19 08:17:00

TCMB kararı için geri sayım başladı

Yurtiçi piyasaların bugünkü gündeminde, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB) Para Politikası Kararları (PPK) yer almaktadır. Faiz konusunda nasıl bir değişim olacak sorusunun cevabı USDTRY fiyatlama davranışı için önemlidir. Foreks’in 25, Anadolu Ajansının 50 baz puanlık faiz indirimi medyan beklentisinin yer aldığı tahminlerde Bloomberg HT medyan beklentisinde ise faiz oranında herhangi bir değişim beklenmemektedir. GCM Yatırım Araştırma Departmanı olarak 50 baz puan faiz indirimi ile politika faiz oranının %11,25 seviyesinden %10,75 seviyesine çekilmesini bekliyoruz.

Faiz indirimine yönelik düşüncemizi destekleyen ana etken, enflasyonun 2020 yılı ilk çeyreğinde bir miktar yükselme olmasına karşın yılın ikinci yarısından itibaren kademeli olarak gerçekleşeceği düşüş ile birlikte tek haneye ulaşma düşüncesinin TCMB Başkanı Sayın Uysal tarafından Davos konuşmasında belirtilmesidir. Bu sebeple de son gelen beklenti üzerindeki enflasyon verisine rağmen faiz indirimlerinin devamına ilişkin düşüncemiz ön plandadır. Ek olarak Merkez Bankası başta olmak üzere kamu önceliğinin büyüme olduğu dikkate alındığında, kredi aktarım mekanizmasında faizlerin düşük olması önemli bir rol oynamaktadır. 2020 yılı için hedeflenen %5 büyüme hedefine kredi büyümesi ile ulaşma aracında faizlerin gerilemesi ve bunun gecikmeli olarak kredi maliyetlerine yansıması, önden yüklemeli faiz indirimlerinin önceliğini güçlendirebilir.

Faiz kararına ilişkin tahminlerde 25 – 75 baz puan arası indirimlerin olması sebebiyle bu aralıkta gelebilecek bir sonucun piyasa beklentisi doğrultusunda olabileceğini, bu tür bir karar ile USDTRY tarafında kısmi bir geri çekilme izlenebileceğini, ancak olası geri çekilmenin psikolojik 6,00 seviyesinde vereceği reaksiyonun, kısa vadeli pozitif algı tamam mı devam mı sorusunun cevabı için önemli olabileceğini söyleyebiliriz. Bunun yanı sıra 75 baz puan üzerindeki indirim ile USDTRY tarafında yukarı yönlü çıkışlar hızlanabileceği gibi pas geçmesi durumunda ise kur tarafında aşağı yönlü hareket alanı bir miktar daha gündemi meşgul edebilir.

Teknik açıdan psikolojik 6,00 seviyesi üzerindeki adaptasyon süreci TCMB ile birlikte desteklenecek mi sorusunun cevabı için önemlidir. Faiz kararı ile birlikte USDTRY 6,00 seviyesi üzerindeki seyrine devam etmesi durumunda 2019 Ağustos zirvesi 6,08 ve ilgili bölge üzerinde kalıcı bir fiyatlama oluşturması durumunda 6,12 – 6,14 bölgesine ulaşması beklenebilir. Faiz kararı ardından USDTRY tarafındaki olası negatif davranışın istekli bir görünüme dönüşebilmesi içinse, psikolojik 6,00 seviyesi altındaki kalıcı hareketlere ihtiyaç olduğu unutulmamalıdır. Ancak bu şartla 5,96 ve 5,92 desteklerine doğru trend içi tepki düşüncesi gündemi meşgul edebilir. Bu tür bir geri çekilme oluşsa dahi orta vadeli ana görünümün 200 ve 233 günlük üssel hareketli ortalamaları temsil eden 5,74 – 5,78 bölgesi üzerinde pozitif olduğu göz ardı edilmemelidir.

Kaynak: GCM Yatırım
Hibya Haber Ajansı

© Copyright 2024 basindasaglik.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.