Reklam
Vakıf Katılım
Tarih : 2020-05-09 16:00:00

Alageyikler adaptasyon sürecine alındı

Manavgat ve Köyceğiz'de doğaya salınacak 23 alageyik adaptasyon sürecine alındı.

Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Genel Müdürlüğü anavatanı Türkiye olan Alageyik (dama dama) için koruma, üretim ve salım çalışmalarını sürdürüyor. 

Bu çerçevede Antalya Manavgat’ta doğaya salımı yapılacak 15 alageyik ile Muğla Köyceğiz’de salımı yapılacak 8 alageyik 10 günlük adaptasyon sürecine alındı.

2020 yılı içerisinde Alageyik yerleştirme sahası olarak ilan edilen Manavgat-Kapan bölgesine nesli tükenme tehlikesi altındaki bu endemik türden 15 erkek, 15 dişi Alageyiğin yerleştirilmesi planlandı. 

Bu kapsamda sahaya 3 bin 200 metrekare büyüklüğünde, içerisinde hayvanların gizlenmesine ve beslenmesine uygun alanların bulunduğu, 2 metre yüksekliğinde örgü çit telle çevrilmiş adaptasyon alanı oluşturuldu. Ayrıca telin iç kısmında hayvanların dış ortamı görüp strese girmemesi için 2 metre yüksekliğinde gölge tül çekildi. Bunun yanında hayvanların geçici su ihtiyacını karşılayacak yalak ve sulama sistemi ile yemlikler konuldu.

Erkek Alageyiklerin boynuzlarını attığı dönem olan nisan-mayıs ayında, dişi bireylerin ise eşleşme dönemi olan eylül-ekim ayında taşınmasının planlandığı yerleştirme programına göre Eşen Adası Alageyik Üretme İstasyonu'ndaki yakalama kapanları vasıtasıyla yakalan 15 erkek alageyik doku ve kan örneklerinin alımı gibi tüm gerekli tedbirleri alan uzman bir ekip tarafından salımın gerçekleştirileceği bu adaptasyon alanına getirildi.

Bu çalışmalar kapsamında 6 Alageyiğe uydu bağlantılı veri aktaran tasma takan DKMP ekipleri, adaptasyon alanına bir adet karavan da götürerek 10 günlük adaptasyon sürecini 7/24 yakından takip ediyor. Adaptasyon süresi sonunda ise alageyikler doğal ortamlarına salınacak.

Antalya Düzlerçamı bölgesinden yakalanan 8 adet erkek Alageyik, Muğla Köyceğiz Yaban Hayatı Geliştirme Sahası'na yerleştirilmek üzere adaptasyon sürecine alındı. Bölgeye yerleştirme çalışmalarına 9 Mayıs 2013 tarihinde başlandı ve bu 8 Alageyik ile beraber toplam 24 Alageyik yerleştirildi. Tespitlere göre alanda 36 adet alageyik yaşıyor.

Antalya Düzlerçamı'nda bulunan Alageyiklerin dünyadaki diğer Alageyiklerin atası olduğunu ve son yıllarda nesli tükenme tehlikesi altında bulunduğunu belirten Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli, ''Bu türün gelecek nesillere aktarımı ve popülasyonunun artırılması için ilk çalışma 1966 yılında Antalya Düzlerçamı bölgesinde 1750 hektarlık alanın koruma sahası olarak ilan edilmesi olmuş ve daha sonra tabii yaşama alanlarının hemen yanında Düzlerçamı Alageyik Üretme İstasyonu 1970 yılında bakanlığımız tarafından kurulmuştu. Toplam 7 Alageyikle başlanan üretim çalışmaları 2003 yılına kadar devam etti, merkezde alageyiklerin sayısının artması ve üretim merkezindeki besin bitkilerinin azalması ile birlikte, stres, kolay hastalanma ve üreme kabiliyetlerinde gerilemeler üzerine Düzlerçamı-Eşenadası bölgesinde yeni bir bölgede üretim çalışmalarına devam edildi.'' diye konuştu.

Pakdemirli, Eşen Adası Alageyik Üretme İstasyonu'nda bugün itibarıyla 110 Alageyikle üretim çalışmalarının sürdüğüne işaret ederek, ''Manavgat’ta doğaya salacağımız alageyikler de bu üretme istasyonumuzdan temin edildi. Daha önce başka yerlere de nakiller yaptık. Dilek Yarımadası Milli Parkına ve Muğla Köyceğiz Yaban Hayatı Geliştirme Sahası'na bu istasyonumuzda üretilen alageyiklerden salımlar gerçekleştirdik.'' dedi.

Sahip olunan bu endemik türün yok olmaması ve sayısının artması için bakanlık olarak her türlü tedbiri aldıklarını aktaran Pakdemirli, ''İstasyon dışındakilerle birlikte ülkemizde toplam 300-350 adet alageyiğin olduğunu tahmin ediyoruz.'' ifadesini kullandı.


Hibya Haber Ajansı

© Copyright 2024 basindasaglik.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.