Reklam
Vakıf Katılım
Tarih : 2020-04-08 08:54:00

BIST100 Endeksinde 95 Bin seviyesi kritik bir noktaya işaret ediyor

Dün global piyasalarda yaşanan alıcılı seyirle endeks güne güçlü bir başlangıç yaptı. Günü %2 üzerinde primli geçiren endeks, piyasa kapanışına çok kısa bir süre kala kar realizasyonlarının geldiği görüldü. Gelen satış baskısı ile endeks günü %0,34 yukarıda 92.382 puanla tamamladı. İşlem hacmi ise 15,2 milyar TL olarak gerçekleşti. İşlem hacmi 12 Şubat tarihinden bu yana en yüksek seviyesine ulaştı. Endeks için 95 Bin seviyesi yukarı yönlü hareketin devam etmesi adına önemli olacak. Coronavirüs salgınına dair gelişmeler devam etmekte. Tedavi yöntemine dair kesin bir çözüm bulunabilmiş değil. Fakat alınan önlemler ile Avrupa ve Asya ülkelerinde vaka sayılarında aşağı yönlü eğilimin başlamasını piyasalar iyimser değerlendiriyor. Öyle ki salgının ilk çıktığı Çin’in Wuhan şehrinde seyahat kısıtlamaları da kaldırıldı. Bu nedenle küresel endekslerin genelinde hissedilen fiyat hareketlerinin içeride endeksinde paralellik gösterdiğini görüyoruz. Dolayısıyla haber akışlarına olan hassasiyetin önemli olduğunu düşünmekteyiz. Yurtiçinde bugün açıklanacak bir veri akışı bulunmuyor. Dün mart ayı hazine nakit dengesi verisi 40,45 milyar TL açık verdi. Bu açıkta özelikle vergi ödemelerinin de gelen ertelemelerin etkili olduğunu değerlendirmekteyiz.

Yurtdışında ise Asya piyasalarında bu sabah hafif primli bir tablo öne çıkıyor. Çin ve diğer Asya ülkelerinde kısıtlamalar yavaş yavaş kaldırılıyor. Bu durum özellikle risk iştahının desteklenmesi ile endekslere gelen alımları açıklar nitelikte. ABD salgında merkez üs konumunda ve vaka sayısındaki hızlı artış sürüyor. Dolayısıyla bu günlerde Avrupa’dan sonra ABD’de ki tablonun önemli olacağını değerlendiriyoruz. Vadelilerde ise bu sabah karışık bir seyir hakim. Dolar, nakitte kalma ihtiyacı nedeniyle G10 para birimleri karşısındaki güçlü seyrini koruyor. Dolar endeksi 100 bandı üzerindeki ısrarcılığını sürdürmekte. Ons altın ise 1650$ seviyesinden işlem görürken, salgındaki iyileşen tablonun altında realizasyon getirebileceğini belirtmekte fayda var. Fakat vadeli kontrat ve spot arasındaki fiyat anomalisini baz alırsak bir süre daha temkinli olmak gerekebilir. Petrolde ise bugün TSİ 17:30’da DOE tarafından açıklanacak resmi ham petrol stokları takip edilecek. Dün API’den gelen özel stok verilerinde 11,9 milyon varil artış görüldü.  Bugün hem stoklar hem de üretim detayları 9 Nisan’da yapılacak OPEC-Rusya ve ABD görüşmesi öncesinde önemli olabilir. Toplantıdan bir anlaşma bekleyişi ve Çin’de çalışma koşulların normale dönmesiyle birlikte petrol fiyatları pozitif seyrediyor.

Manşette Öne Çıkanlar

·         Suudi Arabistan OPEC+ toplantısı yapılması yönündeki çağrılarının, petrol piyasasında dengenin ve istikrarın sağlanması için önceden gösterdikleri çabaya bir ek olduğunu bildirdi.

·         ABD Hazine Bakanı Mnuchin, koronavirüs salgınının yol açtığı ekonomik yavaşlamadan zarar gören küçük işletmelerin desteklenmesi için Kongre'den 250 milyar dolar ek kaynak istediğini duyurdu.

·         ABD'de Cumhuriyetçi ve Demokrat Kongre üyelerinin oluşturduğu bir grup, petrol fiyatlarındaki çöküşün zarar verdiği enerji şirketlerine yardım için ulusal acil durum rezervlerine petrol alımına 3 milyar dolar sağlanmasına yönelik bir yasa tasarısı hazırladı.

·         Çin, koronavirüs salgınının ilk görüldüğü yer olan ve 11 hafta, 76 gündür, karantina tedbirlerinin uygulandığı Wuhan'da bu tedbirlerin sona erdirildiğini bildirdi.

·         G20 Enerji bakanları, Cuma günü olağanüstü toplantı yapacağını duyurdu.

·         Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın verilerine göre, nakit dengesi Mart ayında 40,45 milyar TL açık verdi.

·         Hazine ve Maliye Bakanı Albayrak, Dar gelirli 2,1 milyon aileye sağlanan 1000 lira nakdi yardımı yeni 2,3 milyon aileyle birlikte toplamda 4,4 milyon aileye verileceğini, ücretsiz izne çıkarılan çalışanlara destek sağlanacağını açıkladı.

·         Fed’in 15 Mart tarihli toplantının tutanakları TSİ 21:00’de açıklanması bekleniyor.

·         Borsa İstanbul’da bugün yatay açılış yapması bekleniyor.

Kaynak: A1 Capital
Hibya Haber Ajansı

© Copyright 2024 basindasaglik.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.