Reklam
Vakıf Katılım
Tarih : 2020-02-25 08:34:00

Piyasalarda virüs etkisiyle karışık seyir devam ediyor

Dünya Sağlık Örgütü, yeni tip koronavirüsün henüz bir pandemi halinde gelmediğini ancak İtalya, İran ve Güney Kore’de vaka sayısının artmasının endişe verici olduğunu açıkladı. DSÖ Genel Sekreteri Tedros Adhanom Ghebreyesus, “Dünyanın farklı yerlerinde salgınlar görüyoruz” dedi. Güney Kore’de tüketici güveni 5 yılın en sert düşüşünü yaşarken, ABD’de Hastalıkların Kontrolü ve Önlenmesi Merkezi (CDC) vatandaşlarına, çok gerekli olmadıkça, 60 yeni vakanın açıklandığı Güney Kore’ye seyahat etmemeleri tavsiyesinde bulundu. Ülkede son durumda 893 koronavirüs vakası bulunuyor. Küresel vaka sayısı 80 bini aşmış durumda. Çin’de 71 kişi daha hayatını kaybederken, ülkede şu ana kadar koronavirüsten 2.663 kişi öldü. Çin’de Sivil Havacılık Kurumu, 499 yeni vakanın açıklandığı Hubei eyaletine yönelik uçuş yasağının süreceğini bildirdi. Moderna şirketi ABD’ye, etkili olup olmadığının anlaşılması için insanlar üzerinde test edilecek ilk parti koronavirüs aşısını gönderdi. DSÖ’den yapılan açıklamada, Gilead Sciences Inc. tarafından geliştirilen deneysel ilacın da test edilmeye devam ettiği ifade edildi. Hong Kong’da okul tatili Paskalya sonuna kadar uzatıldı. Afganistan, Bahreyn ve Kuveyt’te ilk vakalar ortaya çıktı; İran’da ölü sayısı 12 oldu. Türk Hava Yolları İran’a düzenlenen bazı uçuşlarını Şubat sonuna kadar durdurma kararı aldı. Pegasus da Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından yayınlanan talimat doğrultusunda, 24 Şubat-11 Mart İstanbul Sabiha Gökçen–Tahran ve Tahran-İstanbul Sabiha Gökçen uçuşlarının iptal edildiğini duyurdu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron arasında 5 Mart’ta yapılacak Dörtlü Zirve öncesinde, İdlib’in stratejik önemdeki Serakib ilçesine açılan Neyrab köyü, rejim güçleriyle çatışmaların ardından muhaliflerin kontrolüne geçti. Anadolu Ajansı’nın haberine göre, muhalifler, öğle saatlerinde başlattıkları operasyonla Neyrab köyünü kontrol altına aldı. Haberde, rejim ordusuna ve İran destekli gruplarla birlikte Rus savaş uçaklarının yoğun hava saldırılarına rağmen muhaliflerin, “şiddetli çatışmalar sonrasında” Neyrab köyünü aldığı ifade edildi. Serakib ilçesi, Şam-Halep bağlantısını sağlayan M4 karayolu ile Lazkiye’den Halep’e uzanan M5 karayolunun birleştiği noktada yer alıyor. Öte yandan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Türkiye ve Rusya arasında İdlib meselesi ile ilgili yeni bir dizi müzakerelerde bulunmak için hazırlık yapıldığını söyledi.

Küresel hisse senedi piyasalarında dün yaşanan sert satışların ardından bu sabah itibarıyla görünüm karışık. Koronavirüs vaka sayısının başta Güney Kore, İtalya ve Japonya’da artmasının yanı sıra G-20 zirvesinden salgının ekonomiye etkileri konusunda uyarılar gelmesi ile Wall Street endeksleri günü keskin düşüşlerle tamamladı. Dow Jones 1.000 puandan fazla değer kaybederken, S&P 500 %3,4 düştü. Wall Street’te bu sabah yaşanan toparlanma Asya’da hissedilmese de altında yaşanan gerileme güvenli limanlara yönelik bir düzeltme hareketine işaret ediyor. Bu sabah 07:29’da S&P 500 vadeli işlemlerde %0,7 civarında yükseliyor. Asya’da ise dün kapalı olan Japonya Nikkei endeksi %3,3, Hong Kong Hang Seng %0,08, Çin CSI 300 %1,63 oranında geriliyor. Dün riskli enstrümanlardan kaçışla ciddi talep görerek %1,3505’e kadar inen ABD 10 yıllık tahvil getirileri, bu sabah %1,3939 seviyesinde. Gelişen ülke para birimlerinin büyük bölümü Güney Kore wonu öncülüğünde dolara karşı hafif de olsa toparlanmaya çalışıyor. Türk lirası ise Endonezya rupisinin ardından negatif ayrışanlar listesinde yer alıyor. Dün bir ara 6,16’ya kadar yükselen, günü 6,1178’den tamamlayan Dolar/TL, bu sabah 6,13’e yakın işlem görüyor. Yurtiçi piyasalarda TCMB Başkanı Uysal’ın vereceği mesajlar ve Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın gerçekleştireceği 2 yıl vadeli 3 ayda bir kupon ödemeli TLREF’e endeksli devlet tahvilinin yeniden ihracı izlenecek.

Kaynak:AHL Yatrım
Hibya Haber Ajansı

© Copyright 2024 basindasaglik.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.