Reklam
Vakıf Katılım
Tarih : 2020-06-15 18:00:00

İkinci dalga endişesi piyasaları tedirgin etmeye başladı

Geçtiğimiz hafta FED toplantısı sonrası piyasalardaki risk iştahı kaçarken, üstüne bir de piyasalardaki ikinci dalga kaygılarının artması altın güvenli liman olma özelliğiyle öne çıktı. Geçtiğimiz haftaya 1684 dolar/ons seviyesinden başlayan sarı maden, hafta boyu alıcılı bir seyirle hareket etti. FED beklendiği gibi faiz değişikliğine gitmezken, FED Başkan Jerome Powell’in karar sonrası yaptığı açıklamada faiz artırmayı düşünmeyi bile düşünmedik sözleri bugüne kadar kayda geçmiş en güvercin açıklama olarak FED tarihine geçmiş oldu. Başkanın aynı zamanda ekonomik hasarın kalıcı olabileceği sözlerini sarf etmesi piyasalardaki risk iştahını kaçarken, altın hızla değer kazandı. Sarı maden 1744 dolar/onsla haftanın en yüksek seviyesini kaydederken, ikinci dalga endişesiyle geri çekilme yaşadı. Haftayı 1731 dolar/onstan tamamlayan sarı maden, önceki haftaya kıyasla hanesine yüzde 2,7 kazanç yazmış oldu.

Gümüşe ise altına kıyasla kötü bir haftayı geride bırakırken, ikinci dalga endişelerinden nasibini alarak kazancının sınırlı olduğu haftayı geride bıraktı. 17,43 dolar/ons seviyesinden başladığı seansı, 17,49 usd/onstan tamamlayan gümüş sınırlı da olsa bir kazanç elde etmeye başarmış oldu. Olası bir İkinci dalga gelişmesinde, ekonomilerin tekrardan kapanacağı endişesi gümüş fiyatını baskılamaya devam edecektir.

Platin 820 usd/ons seviyesinden başladığı haftayı 821 usd/onstan tamamlarken yatay yönlü hareketini sürdürmeye devam ettiği bir haftayı daha geride bıraktı.

Paladyum da platinle benzer şekilde yatay yönlü seyrini sürdürmeye devam ederken, 1964 dolar/onsla haftayı tamamladı.  Ekonomilerin açık olup endüstriyel faaliyetlerin devam etmesinden doğrudan etkilenen paladyum, ikinci dalga fiyatlamasından en olumsuz etkilenecek kıymetli maden olabilir.

Borsa İstanbul Kıymetli Madenler Piyasası’nda geçen haftaki seansta alış ağırlıklı işlemler gerçekleşirken, fiyatlar dünya fiyatlarının üzerinde yaklaşık 1-2 dolar/onsla seyretti. Borsa İstanbul’da İşlem hacmi açısından hareketli bir hafta geride kalırken, toplamda 10785 kg altın, 10158 kg gümüş işlemiyle seansı tamamlandı.

Kaynak Troy
Hibya Haber Ajansı

© Copyright 2024 basindasaglik.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.