Reklam
Vakıf Katılım
Tarih : 2020-06-11 09:43:00

Fed sonrasında global piyasalar negatif seyrediyor.

Dün akşam Fed faiz kararını ve ekonomik projeksiyonlarını açıkladı. Fonlama faiz aralığını %0.00-0.25 aralığında sabit tutan Banka, ekonomik göstergelerde ise revizyona gitti. 2020 yılı için işsizlik oranı %9.3, PCE beklentisi %0.8 ve büyüme tahmini ise %-6.5 daralma yönünde oldu. Ayrıca Banka, 2022 yılına kadar faizin sıfır seviyesine yakın kalmasını bekliyor. Gerek Fed’in karar metni gerekse revizyonların beklentilerin aksine daha kötümser şekilde yapılması piyasalarda negatif bir algı oluşturdu. V şeklinde bir toparlanmanın aksine daha çok uzun sürecek bir durağanlık sonrasında beklenen toparlanma piyasaların öngördüğünün tersine oldu. Gelen açıklamalar ile dolar küresel piyasalarda zayıflarken, endekslerde ise hali hazırda başlayan kar satışlarının tetiklenerek hız kazandığını gördük. Bu sabah Asya piyasalarında satıcılı bir tablo hakim ve vadeliler cephesinde de benzer şekilde negatif bir görünüm izleniyor. Fed kararının yanı sıra bazı ülkelerden ekonomilerin açılması ile vakaların arttığı yönündeki haberler ve ABD’de dört eyalatte vakaların artış kaydetmesinin endişeleri tetiklemesi ikinci dalga ihtimalini gündeme getirdi. Bu sabah izlediğimiz fiyatlamalarda yalnızca Fed’i değil bu detayında etkisini izliyoruz. Emtialarda ise ons altın 1730$ seviyesine yakın bir noktada şekilleniyor. Salgon ve vakalarla ilgili haber başlıkları bu günlerde ons altın için kritik olabilir. Petrolde ise, ekonomiye dair çizilen zayıf tablo, talep zayıflığı ile artan stokların etkisi ile kar realizasyonları izleniyor. Ham petrol 38$, brent petrol isr 40.3$ seviyesinden işlem görüyor. Bugün ABD’de ÜFE ve haftalık işsizlik verileri, AB’de Maliye Bakanları toplantısı yakından izlenecek.

Yurtiçi piyasalarda ise dün endeks güne yatay primli başlangıcının ardından günün geri kalanında gelen alımların etkisi ile 110.409 seviyesini test etti. Günü ise 109.778 puanla %0.50 yukarıda tamamladı. Dolar/TL kurunda ise 6.78 seviyesi üzerinde fiyatlamalar sürüyor. Türkiye CDS priminin 400 seviyesi üzerindeki stabil seyri kurdaki volatiliteyi sınırlamaya devam ediyor. Kurda 6.80 direnci aşağıda ise 6.75 seviyesi önemini koruyor. Endekste ise 110 Bin üzerinde kalıcılık oluşması halinde yukarı yönlü trend eğiliminden bahsedilebilir. Aksi halde aşağıda 108.500 desteği izlenebilir. Yurtiçinde bugün takvim sakin ve daha çok Libya gibi siyaset cephesindeki gelişmeler ile salgınla ilgili vaka detayları TL varlıklar açısından kritik olacak.

Fed sonrasında global piyasalar negatif seyrediyor...
Manşette Öne Çıkanlar

  • Fed Başkanı Powell, gerektiği durumda tahvil alımlarının yapılabileceğini, getiri eğrisi kontrolünün hala açık bir soru niteliğinde olduğunu dile getirdi. Powell, faizleri artırmayı düşünmediklerini, uzun vadeli işsizlik oranı tahminini değiştirmediklerini belirtti.
  • Fed,fonlama faizini %0.00-0.25 aralığında sabit tuttu. Ekonomik projeksiyonlarda Fed, 2022 yılına kadar faizlerin sabit kalmasını bekliyor. 2020 yılı için PCE tahmini %0.8, işsizlik oranı %9.3, büyüme beklentisi ise %-6.5 olarak belirlendi.
  • ABD, TÜFE mayıs ayında aylık bazda %-0.1 azalırken, yıllık bazda %0.1 oranında arttı.
  • HSBC Türkiye Genel Müdürü, 2001’de de herkes kaçarken biz kaldıklarını ve bugün de burada olduklarını dile getirdi.
  • ABD'de bir grup Kongre üyesi, ABD'de çip fabrikalarının kurulmasının teşvik edilmesi amacıyla yarı iletken, çip, üreticilerine 22,8 milyar  dolar yardım sağlanmasına yönelik bir yasa tasarısı hazırladı.
  • OECD Türkiye ekonomisi için 2020 yılında %4.8 oranında daralma beklediğini açıkladı. Şayet ikinci bir dalga yaşanması halinde örgüt cari yıl için beklentisinin %8.1 oranında daralma olarak belirledi ikinci bir dalga yaşanmaması durumunda Türkiye ekonomisi için 2021 yılı büyüme tahmini ise %4.3 olarak açıkladı.
  • Ekonomiye ilişkin ‘torba teklif’ kanun teklifi TBMM plan ve bütçe komisyonunda kabul edildi.
  • Türkiye’de mart ayında işsizlik oranı %13.2 oranında gerçekleşti.
  • ABD Hazine Bakanı Mnuchin, ABD ekonomisinde toparlanmaya destek için yeni bir koronavirüs yardım paketine "kesinlikle" ihtiyaç olduğunu ve bu yeni yardım paketinde bireylere daha fazla doğrudan ödeme yapılmasının yer almasının ciddi şekilde değerlendirilmekte olduğunu  vurguladı.
  • Borsa İstanbul’da bugün negatif açılış yapması bekleniyor.

Kaynak A1 Capital
Hibya Haber Ajansı

© Copyright 2024 basindasaglik.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.