Reklam
Vakıf Katılım
Tarih : 2020-05-21 18:00:00

Doları Zayıflatma Denemeleri

Dün Global piyasalarda olumlu trendin devam ettiği bir gün oldu. Bunun en ciddi göstergesi bir ay önce 20 doların altını gören Brent türü petrolün varilinin 35 doları geçmesi gösterilebilir. Petrol öldü diyenlerin sevincini kısa sürdüler. ABD’de borsalar güne yükselişle başlayıp alımlarla kapandı. Dow Jones endeksi % 1.31 artı açıp % 1.52 artı ve Nasdaq endeksi % 1.37 artı açıp % 2.08 artı kapandı.  Bu sabah ise futurelar hafif eksi. Çünkü Trump, "Çin'in ABD ve Avrupa üzerinden yaptığı dezenformasyon ve propaganda saldırısı, bir rezillik" diyerek Çin ile gerilimin sürdüğünü gösterdi. 

 

Borsalardaki yükselişin yanısıra döviz cephesinde Pazartesi akşamından beri doları zayıflatma hareketleri dünya çapında etkili oluyor. Salı ve çarşambayı bir arada değerlendirdiğimizde; Dolar Endeksi % 0.9 değer kaybederek 99.0 a gerilerken Euro/dolar 1.10’a dayandı. Sadece Euro değil, Euro kullanmayan Avrupalılar da dolara karşı güçlü değer kazandı. Örneğin; Cek Korunası % 2.1, Rus Rublesi % 2.1, Macar Forinti % 1.7, Macar Forinti % 1.7 değer kazandı. G. Afrika da trende uydu ve parası % 2.0 değer kazandı. Ruble 2 aydır aşağı kıramadığı 72 ‘yi, G. Afrika Reali de 18’i aşağı kırdı. Ancak Trump açıklamaları sonrasında dolar endeksi hafif toparlanma gösterirken saydığımız paralar % 0.2 civarında değer kaybetti.

 

Önceki gün basında yer alan “İngiltere ve Japonya ile swap yapılabilir” haberi sonrasında dün sabah Katar MB ile TCMB 10 milyar dolar ilave swapta anlaştı. Hem global hareket hem de swap haberleri ile Türk Lirası da Pazartesine göre % 1.4 değer kazanarak 6.78e ulaştı. Bugün 13:00’de Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesinin açılışına Japonya Başbakanı Abe de uzaktan katılacak.

 

FED son toplantı tutanaklarını yayınladı. Katılımcılar, ekonomik gerilemenin devam etmesi halinde daha büyük mali desteğin gerekebileceğinin bilincinde olduklarını belirtmiş. Türkiye MB ise bugün toplanacak. Beklentiler faizde indirim sürecinin devam edeceği yönünde.

Kaynak Alnus  Yatırım
Hibya Haber Ajansı

© Copyright 2024 basindasaglik.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.