İskambil Kâğıtlarından Kule = Ticaret Savaşları = Trump
Risk algısının denkleminde Trump tarafında yapılan iskambil kağıtlarından bir kule olarak ticaret savaşları yer almaktadır. ABD’nin etkin beklenti yönetimi ile süreci çözümsüzlük üzerine kurup pozitif haber akışı ile piyasa katılımcılarını çözüm olacağına ikna ederek pardon oyalayarak Merkez Bankalarının sözlü yönlendirmesinden rol çalmaya devam etmektedir.
Trump’ın olayları önce içinden çıkılmaz duruma getiirp sonra kurtarıcı gibi olayları çözmeye istekli olduğu görüntüsüne aşina olurken, BM konuşmasında net olarak Çin ve İran’ı hedef almasına şaşırmamak gerekiyor.
Çin’i reformlara uymamak konusunda suçlu bulurken, ticaret görüşmelerinden adalet aranması pozitif algıyı bozmuştur. ABD ile Çin arasında bir ticaret anlaşması olabileceğini ummak dışında somut bir adım atmayan Trump’ın daha ince vurguladığımız şekilde bu olayı seçim propagandası için kullanmasının kendisini zafere taşıyacağına inanmaktadır. Bu noktada Demokratların kendisini indirmek için azil sürecinden başka çareleri olmadığını vurgulayarak açıkça meydan okumuştur.
Trump Çin hedefi sonrasında hedefi daha büyüterek İran konusunda Bolton sonrasında oldukça şahin açıklamalarda bulunarak ticaret savaşları riskine jeopolitik risk algısını dâhil etmiştir. Piyasa dinamiklerinin ne kadar miyop bakış açısına sahip olduğunu gösterme konusunda haber akışından Aramco saldırısının nasıl gözden düştüğüne dikkat etmek gerekiyor!
Asıl sorulması gereken soru çözüm ne? Maalesef bu sorunun cevabını tek bir kişi olarak Trump biliyor ve o verecektir!
Risk algısında Trump’ın Çin ve İran tehditleri ile bozulma etkin olurken, S&P500 endeksi 3000 seviyesi altında fiyatlanmaktadır. 3000 seviyesi üzerinde kalıcılık için ticaret savaşlarında söz yerine daha somut adımlar atılması gerekiyor. DAX endeksi de 12425 seviyesi altında hareketine devam etmektedir.
Türkiye bağlamında ABD ile ilişkiler konusunda pozitif adımının S400 sisteminin aktive edilmemesi şartına bağlı olduğuna ilişkin haber akışları kur ve borsa tarafında pozitif haber akışının etkilerini törpülemiştir. ABD’nin beklenmedik anda böyle bir hamle yapmasının arkasında mutlaka bir strateji olduğu gerçeği dikkatlerden kaçmaması gerekiyor. ABD tarafından somut adım atılmadıkça iyimserliğin kalıcılığı konusunda soru işaretleri yükselebilir.
Borsa İstanbul 100 endeksinden ABD ile ilişkilerin düzeliyor algısı ile pozitif açılışın etkileri ile 101850 seviyesinde kapanan endeks 100bin üzerinde kalıcılığını devam ettirmektedir. Yukarı yönde 102500 – 102850 – 103250 – 103500 ve 104000 dirençleri takip edilebilir. Aşağı yönde ise 101500 seviyesi altında 101000 – 100500 ve 100000 desteklerine doğru geri çekilmeler beklenebilir.
BİLGİLENDİRME:
İlgili sayfada yer alan ekonomik takvim içeriği, güvenilir yurt dışı haber ve veri sağlayıcılardan temin edilmektedir. Ekonomik takvim içeriğinde yer alan haberler, haberlerin açıklanma tarihi ve zamanı, önceki, beklenti ve açıklanan rakamlarda gerçekleştirilecek olası değişiklikler, veri sağlayıcı kurumlar tarafından yapılmaktadır. Benzeri durumlardan kaynaklanacak olası değişimlerden GCM Yatırım Menkul Değerler A.Ş. sorumlu tutulamaz.
GCM Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
© Copyright 2023 basindasaglik.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.