Reklam
Vakıf Katılım
Tarih : 2020-05-05 10:01:00

Koronavirüs sonrası için yeni normalleşme planı açıklandı

BIST100…Koronavirüs Sonrası İçin Yeni Normalleşme Planı Açıklandı…Global hisse senedi piyasaları yeni haftaya yükselen tansiyonun etkisinde düşük risk iştahıyla başladı. BIST100 endeksi gün boyu satıcılı bir görünüm sergilerken, ABD piyasalarının açılışı yaklaştıkça hem Avrupa’da hem de yurt içi piyasalarda satışlar derinleşti. 98,500 seviyelerinin altına sarktıktan sonra bir miktar toparlanarak günü %2.24 düşüşle 98,842 puandan tamamladı. Bankacılık endeksindeki değer kayıplarına öncülük etti. Yeni işlem gününde Asya piyasaları dünün aksine artıda, ABD vadelileri de aynı şekilde pozitif bir görünüm sergiliyor. Risk iştahındaki olumlu seyre yurt içi piyasaların da eşlik ederek güne artıda başlaması beklenebilir. Dün Kabine toplantısının ardından konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan yeni normalleşme planını kamuoyuna açıkladı. Ekonominin kademeli olarak açılması planlanıyor.

 

 

USDTRY…Kurdaki Yükseliş Sürdü…ABD ve Çin arasındaki gerilimin yeniden tırmanmasıyla birlikte dolar global bazda değer kazandı. TL varlıklar ise risk primindeki artışa paralel olarak satıcılı bir görünüm sergiledi. Nisan ayı tüketici enflasyonu gıda fiyatlarındaki yükselişle beklentilerden biraz yüksek geldi. Tüketici enflasyonu Nisan ayında aylık bazda %0.85, yıllık bazda ise %10.94 artış gösterdi. Nisan ayında talebin önemli ölçüde gerilemesine karşın arz kanadındaki daralma enflasyonda yükselmenin başlıca sebeplerinden biri oldu. Kur şoku olmadığı sürece manşet enflasyonun baz etkisiyle birlikte gerilemesi beklenebilir. Enflasyondaki düşüş eğilimine göre TCMB’nin faiz indirimlerine devam etmesi beklenebilir.

 

 

EURTRY…TL Euro Karşısındaki Kayıplarını Telafi Etmekte Zorlanıyor…Euro’nun global bazda değer kaybetmesine rağmen TL Euro karşısındaki kayıplarını geri almakta zorlanıyor. Euro TL kuru yeni işlem gününün ilk saatlerinde 7.68 seviyelerinde işlem görüyor.

 

 

EURUSD…Dolar Global Bazda Güç Kazandı… Euro Dolar paritesi piyasalardaki kasvetli havanın etkisinde baskı altında kalırken, dolar risk iştahındaki azalmadan destek buluyor. Bazı Avrupa ülkelerinde ekonomiler yeniden açılmaya hazırlanırken Euro Bölgesi’nden gelen PMI verileri toparlanmanın güç olacağına işaret etti. İmalat PMI verisi 33.4 ile rekor düşük seviyelere geriledi. Sentix Yatırımcı güveni toparlanmanın kolay olmayacağını teyit ediyor. ABD’de fabrika siparişleri Mart ayında %10.3 ile tahminlerin üzerinde düşüş gösterdi. Siparişlerin önümüzdeki aylarda da düşüşünü sürdürmesi beklenebilir. Avrupa Merkez Bankası anketi piyasalardaki toparlanmanın kademeli ve yavaş olacağını ortaya koydu. Merkez Bankaları kanallı haber akışı da takip edilmeyi sürdürüyor. FED piyasalara daha fazla destek olabilmek adına acil kredi programı dâhilinde koşullara uyan ETF’leri almaya başlıyor. FED’in 750 Milyar USD tutarında bir alım yapması bekleniyor.

 

 

XAUUSD…Belirsizlik Ortamından Destek Buldu… Koronavirüs pandemisinin etkileri ve ekonomi üzerindeki tahribatı belirginleşirken, altına dayalı ETF’lere son yılların en yüksek çeyreklik girişi gerçekleşmekte. Yükselen volatilite ve ABD-Çin geriliminin yarattığı belirsizlik ortamı güvenli limanlara destek sağlamaya devam edebilir.

 

 

GLDGR… Yatay Bir Seyir İzledi… Dolar TL kuru ve altının ons fiyatındaki yükselişe paralel olarak gram altın fiyatları yukarı yönlü hareketini sürdürmekte. Haftaya yükselişle başlayan gram altın fiyatları yeni işlem gününün ilk saatlerinde 385 TL seviyelerinden alıcı buluyor.

 

 

BRENT...Sınırlı Bir Yükseliş Sergiledi…Haftanın ilk işlem gününde enerji piyasası toparlanma çabası içerisinde olsa da 100 bin varillik pandemi öncesi global petrol talebine ulaşmanın zaman alacağı beklentileri Brent petrol fiyatlarındaki yükselişi sınırlıyor. Washington Pekin arasındaki iplerin yeniden gerilmesi risk iştahını zayıflatıyor. Brent petrol vadelileri yeni işlem gününün ilk saatlerinde 28 $ seviyelerinde.

 

 

S&P500…Çinle Yükselen Tansiyona Rağmen Günü Artıda Tamamlamayı Bildi… ABD ve Çin arasında sene başında birinci faz ticaret anlaşmasıyla yumuşayan hava Beyaz Saray’ın açıklamalarıyla yeniden ısınmışa benziyor. ABD Başkanı Donald Trump koronavirüsün Vuhan kentinde bir laboratuvarda üretildiğini söylemesi ve Çin’e yeni tarifeler getirebileceğini açıklamasıyla birlikte endeksler yükselen gerilimin etkisinde satış baskısında kaldı. Ünlü milyarder Buffett’ın açıklamaları sonrasında havayolu şirketi hisseleri Boeing öncülüğünde geriledi. Endeks risk iştahındaki zayıflamaya rağmen günü artıda kapamasını bildi. Kazançlarını yeni işlem gününe taşıdı.

Kaynak:Alan Yatırım
Hibya Haber Ajansı

© Copyright 2024 basindasaglik.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.