Reklam
Vakıf Katılım
Tarih : 2020-02-12 00:00:00

Vrüs endişeleri azaldı endeksler yükselişte, içeride ise İdlib gelişmeleri izlenecek

Koronavirüs salgınında can kaybı 1.115’e ulaşırken Çin’den gelen rakamlar salgının ilk kez yumuşamış olabileceğine işaret ediyor. Japonya’nın cruise gemisinde 39 yeni vaka açıklamasıyla Çin dışındaki vaka sayısı artıyor. Ancak Çin anakarasındaki Hubei eyaletindeki yeni vaka sayısı bu ayın en düşük seviyesinde gerçekleşti. Çin’de teyit edilen koronavirüs vakası 2.015 artışla 44.653’e ulaştı, virüsün yayılma merkezi Hubei eyaletinde ise 1638 yeni vaka rapor edildi. Çin Devlet Başkanı Xi Jinping de koronavirüse karşı savaşın kazanıldığını belirtti ve Çin’in ekonomik hedeflerine ulaşacağını öngördü.

Bugün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın İdlib’e yönelik atılacak adımları açıklaması ve ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey’in Ankara’yı ziyareti açısından önemli bir gün olarak değerlendirilebilir. Erdoğan açıklamasını 11:00’daki AK Parti’nin TBMM’deki grup toplantısında yapacak. Jeffrey ise Ankara’da üst düzey temaslarda bulunacak. Salı akşamı Türkiye’ye gelen Jeffrey gazetecilere Türkçe açıklama yapmayı tercih etti. Açıklamasında “Türk hükümetiyle durumu gözden geçirmek ve (Türkiye’ye) mümkün olduğu kadar destek vermek istiyoruz” dedi. Sahada ise Esad güçlerinin ilerlemesine karşılık Türkiye destekli muhaliflerin direnci sürüyor. Esad güçlerinin 2012’den bu yana ilk kez stratejik M5 otoyolunun kontrolünü sağladığı Suriye İnsan Hakları Gözlemevi kuruluşu tarafından belirtilirken Milli Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada ”İdlib’de 51 rejim unsuru etkisiz hale getirildi, 2 tank, 1 uçaksavar mevzii ile 1 mühimmat deposu imha edildi, 1 tank ele geçirildiği öğrenilmiştir” denildi.

Ayrıca Türkiye, İdlib’de yaşanan krize batı ilgisini artırmak için çabalarını sürdürüyor. Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar NATO’ya çağrıda bulunarak “NATO ülkeleri, NATO, Avrupa ve dünya, bu gerçekleşen saldırılara yönelik konuya daha yakından bakmalı ve ciddi, somut destek sağlamalıdır” dedi. Akar “Rejim unsurlarının M5 kara yolundan derhal geri çekilmelerini istedik ve bunu istemeye devam edeceğiz” ifadelerini kullandı. Bugün NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’in açılış konuşmasıyla start alacak NATO zirvesine Akar, çantasında İdlib dosyası ile katılacak. Stoltenberg ise İdlib krizi hakkında “Esad rejimi ve Rusya acilen İdlib’deki saldırıları durdurmalı” açıklamasını yaptı.

Koronavirüste yeni vaka sayısının hızında azalma, Xi’nin ekonomik hedeflere ulaşılacağını ifade etmesi ve koronavirüs salgınının ekonomileri olumsuz etkisinin çok yüksek olmayacağına dair beklentisiyle Asya piyasalarında satış dalgası yerini yükseliş hareketlerine bıraktı. Yazının yazıldığı sıralarda Hong Kong Hang Seng %0,73 ve Şanghay ise %0,44 yükseliyor. Yeni rekor seviyeleri test eden S&P 500’de ise vadeliler yatay bir açılışa işaret ediyor. ABD 10 yıllık tahvil getirisi %1,60 yakınlarında yatay hareket ediyor. Gelişmekte olan ülke para birimleri çoğunlukla dolara karşı değer kazanırken, TL olumsuz ayrışan birkaç para biriminden biri olarak dikkat çekiyor. Dolar/TL %0,1 yükselişle 6,0218’den işlem görüyor. Bugün İdlib adımlarının açıklanacağı AK Parti grup toplantısı ve Jeffrey’in temaslarının yanı sıra NATO zirvesi takip edilecek. Yurtdışında ise IMF-Arjantin görüşmeleri ile İsveç Merkez Bankası faiz kararı öne çıkan gelişmeler olarak dikkat çekiyor.


Kaynak:AHL Yatırım
Hibya Haber Ajansı

© Copyright 2024 basindasaglik.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.