GÜNLÜK STRATEJİ BIST100 endeksi günü %0,20 oranında yükseliş ile 100.278 puandan tamamladı. Endeksin günlük hareket bandı 99.815100.876 aralığında gerçekleşti. Bankacılık endeksi hafif değer kaybederken, Sinai endeksi hafif artı ile günü kapattı. Küresel piyasalarda artan risk iştahı dün BIST-100 endeksinde pozitif havanın sürmesini sağladı. ABD tarafında ADP Tarım dışı istihdam verisi beklentilerin üstünde gelerek, Ağustos'ta 195 bin arttı (Beklenti 148 bindi). Avrupa’da ise Temmuz’da fabrika siparişleri yıllık bazda %4,2’lik gerileme beklentisine karşılık %5,6 geriledi.
Küresel borsalar alıcılı seyrediyor. ABD-Çin ticaret görüşmelerinin bir sonraki ay yeniden başlayacağı haberi ile artan küresel risk iştahı, ABD’de açıklanan ekonomik verilerin iyi gelmesi ile olumlu seyrini sürdürüyor. Bu sabah ABD vadelileri ve Asya borsaları alıcılı seyrediyor. Bugün TSİ 15.30'da açıklanacak olan ABD'de tarım dışı istihdam (164bin)verisi takip edilecek. Öte yandan TSİ ile 19:30’da Fed Başkanı Powell konuşma yapacak. Dolar /TL bu sabah 5,70 direncine yakın hareket ediyor. Dolar bazında günü 1,76 centten günü kapatan endeksin dolar bazında önemli dirençleri 1,80 ve 190 centte bulunuyor. BIST100 endeksinde açılışın artı yönde olmasını bekliyoruz. Gün içinde ise 99.500 -100.500 bandı dışındaki hareketler teknik yönde belirleyici olabilir
Veri gündemi: Bugün Almanya Sanayi Üretimi verileri, Euro Bölgesi GSYİH rakamları, ABD Tarım Dışı İstihdam ve İşsizlik oranlarına ek olarak Türkiye Hazine Nakit Dengesi verileri takip edilecek.
Şirket Haberleri
Garanti Bankası (GARAN, Nötr): Banka Türk Lirası cinsinden, 7.000.000.000 TL - (Yedi Milyar Türk Lirası) tutara kadar, Katkı Sermaye hesaplamasına dahil edilecek, yurt içinde, TL cinsinden farklı tutar, vade ve faizlerde, tertipler halinde nitelikli yatırımcıya satış yöntemiyle sermaye benzeri (katkı sermaye) borçlanma aracı ihraç edilmesi için Sermaye Piyasası Kurulu'na başvuruda bulunulmuştur.
Türk Hava Yolları (THYAO, Nötr): SPK, Türk Hava Yolları’nın 2 milyar dolara kadar tahvil ihraç başvurusunu onayladı.
Ekonomi Haberleri
BDDK bankalara enerji projelerine verdikleri kredileri "takipteki kredi" olarak yazmalarını istedi. Türkiye bankalara, ekonomiye destek için kredileri artırmaları amacıyla, bankaların hesaplarını temizlemeleri için daha geniş bir planın parçası olarak, bazı enerji projeleri için verdikleri kredileri takipteki krediler olarak yazmalarını istedi. Konu hakkında bilgiye sahip kaynaklara göre, Bankacılık sektörü düzenleyici kuruluşu Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), en az üç doğalgaz yakıtlı enerji üretim tesisine sağlanan kredilerin takipteki krediler olarak sınıflanmasını istedi.
Almanya’da Temmuz’da fabrika siparişleri sert geriledi. Almanya Federal İstatistik Ofisi tarafından açıklanan veriye göre, Temmuz’da fabrika siparişleri yıllık bazda yüzde 4.2’lik gerileme beklentisine karşılık yüzde 5.6 geriledi. Aylık bazda ise gerilemenin yüzde 1.4 olması beklenirken yüzde 2.7 oldu. Tüketim ürünleri siparişleri aylık bazda yüzde 2.4 geriledi. Sermaye malı siparişleri aylık bazda yüzde 3 düştü. Temel tüketim malları siparişleri aylık bazda yüzde 2.2 geriledi. Hafta başında açıklanan imalat sektörü verileri de aylık bazda sekizinci kez daralmaya işaret etti. Almanya, ekonominin kötüleşmesi durumunda daha fazla teşvik vermek istediğinin sinyalini verdi.( Bloomberg )
Çin’den bankalara’’ek teşvik’’ sinyali. Çin'in bakanlar kurulu, bankaların zorunlu karşılıklarında gidilebilecek bir indirimin sinyalini verirken, yavaşlayan ekonomiye kredi akışını sağlamak için, işletmelere yönelik reel borçlanma maliyetlerini “daha hızlı” düşürme çağrısında bulundu. Çin Başbakanı Li Keqiang'ın liderliğinde gerçekleştirilen bir toplantının ardından yapılan açıklamaya göre Çin Devlet Konseyi, ekonomiyi desteklemek için geniş ve hedefli zorunlu karşılık oranı indirimleri ve reel borçlanma maliyetlerini düşürecek önlemlerin uygulanması da dahil olmak üzere araçların “doğru zamanda” kullanılması çağrısında bulunuldu. Çin Merkez Bankası (PBOC), Devlet Konseyi'nin karşılık oranlarıyla ilgili taleplerini genellikle yerine getiriyor. PBOC, Devlet Konseyi'nin Aralık toplantısındaki talebinin üzerine en son Ocak ayında geniş çaplı bir indirime gitmişti. Kırsal bankalar için zorunlu karşılıklar ise Mayıs'ta düşürüldü.( Bloomberg )
İngiliz Parlamentosu erken seçim teklifini kabul etmedi. İngiliz Parlamentosunun alt kanadı Avam Kamarası, hükümetin Avrupa Birliği (AB) ile bir Brexit anlaşmasına varamaması durumunda, Brexit tarihini ertelemesini zorunlu kılan yasa tasarısını onayladı. Tasarıya göre İngiliz hükümeti 19 Ekim'e kadar AB ile Brexit anlaşması sağlayamazsa veya anlaşmasız ayrılık için parlamentonun onayını alamazsa, AB'den Brexit için 3 aylık erteleme talep etmek zorunda olacak. İngiltere Başbakanı Boris Johnson'ın 15 Ekim'de erken genel seçime gidilmesini öngören teklifi parlamentoda kabul edilmedi. ( Dünya Gazetesi )
Bankacılık sektörü 28,2 milyar kar etti. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre, Türk bankacılık sektörünün toplam aktif büyüklüğü temmuz sonu itibarıyla yüzde 7,8 artışla 4 trilyon 169 milyar 894 milyon lira oldu. BDDK tarafından, temmuz ayına ilişkin "Türk Bankacılık Sektörünün Konsolide Olmayan Ana Göstergeleri" raporu yayımlandı. Rapora göre, temmuz sonunda Türk bankacılık sektörünün aktif büyüklüğü 4 trilyon 169 milyar 894 milyon lira düzeyinde gerçekleşti. Sektörün aktif toplamı 2018 sonuna göre 302 milyar 468 milyon lira arttı. Söz konusu dönemde, en büyük aktif kalemi olan krediler 2 trilyon 489 milyar 509 milyon lira, menkul değerler 589 milyar 928 milyon lira oldu. 2018 sonuna göre menkul değerler toplamı yüzde 23,5, sektörün aktif büyüklüğü yüzde 7,8, krediler toplamı da yüzde 4 arttı. Bu dönemde kredilerin takibe dönüşüm oranı yüzde 4,42 oldu. Temmuz 2019 döneminde sektörün dönem net karı 28 milyar 236 milyon lira, sermaye yeterliliği standart oranı da yüzde 18,19 seviyesinde gerçekleşti. ( Dünya Gazetesi )
Asya’da endeksler ‘Ticaret görüşmeleri’ ve ‘Hong Kong’ ile yükseldi. Asya hisse senetleri Çin Ticaret Bakanlığı tarafından ABD ile yüz yüze ticaret görüşmelerinin Ekim ayının başında Washington’da gerçekleşeceğinii duyurulmasının ardından yükseldi. ABD ve Çin tarafından teyit edilen bilgiye göre bakanlık seviyesindeki ticaret görüşmeleri bir kaç hafta içinde başlayacak, üst düzey yüz yüze görüşmeler ise Ekim başında Washington'da gerçekleşecek. Yatırımcılar üzerinde olumlu algıyı destekleyen bu haberle birlikte Hong Kong’da aylardır protestolara sebep olan suçluların Çin’e iadesi yasasının Lider Carrie Lam tarafından geri çekilmesi de küresel piyasalar üzerinde olumlu etki gösterdi. Japonya’da endeks yüzde 2’nin üzeride alıcılı seyrederken, Avustralya ve Güney Kore‘de de hisse senetleri yükseldi.( Bloomberg )
Ons ve Gram Altın ABD verileri öncesi düşüşte. ABD ve Çin arasındaki ticaret savaşlarının yeniden kızışması, merkez bankalarının genişlemeci uygulamaya gitmesi ve risk iştahının düşmesi ile son 6 yılın zirvesine çıkan Altın, önceki hafta Asya seansında serbest piyasa 1,560$ seviyesine yükselmişti. Bu hafta başında ABD Dolar Endeksi'nin Mayıs 2017 sonrası en yüksek seviyeye çıkması ve doların küresel piyasalarda güçlenmesi ile 1,520$ altına gerileyen altın, dün endeksteki düşüş ile yeniden atağa geçti. Kıymetli metal dün, 1,557$ seviyesine çıkmasının ardından bugün gelen kar satışları ve endeksteki yatay seyir ile bir miktar düşüş yaşıyor. Günün ilk yarısında altın 1,540$ seviyesine geriledi. Gram Altın ise USD/TRY kurunun bu hafta sert düşüş yaşaması ile dün 280 TL altını test etti ve 23 Ağustos sonrası en düşük seviyeyi gördü. Dolar kuru bugün 5,67 seviyesinden işlem görürken gram da 282 TL'den işlem görüyor.( Bloomberg )
Dünya gıda fiyatları düşüşünü 3.ayda da sürdürdü. Birleşmiş Milletler'in (BM) gıda ajansının Perşembe günü yaptığı açıklamaya göre, dünya gıda fiyatları şeker, buğday ve mısırın sert düşüşünün etkisiyle Ağustos'ta aylık bazda 3. kez geriledi. BM Gıda ve Tarım Örgütü'nün (FAO); tahıl, yağlı tohumlar, şarküteri ürünleri ve şeker fiyatlarının aylık değişimlerini ölçen gıda fiyatı endeksi, Temmuz ayındaki 171.7 olan seviyesinden 169.8'e düştü. Ayrıca FAO 2019-2020 döneminde tahıl kaynaklarının önceki beklentiden daha bol olacağını öne sürdü. FAO tahıl fiyatı endeksi Ağustos ayında buğday ve mısır fiyatlarının sert düşüşüyle beraber bir önceki aya göre yüzde 6.4 düşerken şeker fiyatı da önceki aya göre yüzde 4 düştü. Bunların aksine pirinç fiyatı arttı.( Bloomberg )
ABD’de özel sektör istihdamı. ADP ve Moody’s Analytics verilerine göre ABD'de özel sektör istihdamı Ağustos'ta 195 bin arttı. Beklenti 148 bindi. Bu arada Temmuz ayı verisi 156 binden 142 bine aşağı yönlü revize edildi. Küçük ölçekli şirketler 66 binlik istihdam sağlarken orta ölçekli şirketler 77 bin, büyük ölçekli şirketler ise 52 binlik istihdam sağladı. ( Bloomberg ) TCMB rezervleri 101.5 milyar dolara geriledi. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) toplam rezervleri geçen hafta 29 milyon dolar azalarak 101 milyar 505 milyon dolar oldu. TCMB tarafından Haftalık Para ve Banka İstatistikleri yayımlandı. Buna göre, 29 Ağustos'ta Merkez Bankası brüt döviz rezervleri, 1 milyar 30 milyon dolar azalışla 75 milyar 796 milyon dolar olarak gerçekleşti. Brüt döviz rezervleri, 23 Ağustos'ta 76 milyar 826 milyon dolar seviyesindeydi. Söz konusu dönemde altın rezervleri, 1 milyar 1 milyon dolar artışla 24 milyar 708 milyon dolardan 25 milyar 709 milyon dolara yükseldi.( Bloomberg )
ABD’de ISM imalat dışı endeksi Ağustos’ta 3 ayın zirvesine çıktı. ABD'de ISM imalat dışı endeksi Ağustos'ta 3 ayın zirvesi olan 56.4'e yükseldi. Beklenti 54'tü. Endeks geçen ay 53.7 ile 2016 Ağustos'tan beri en düşük seviyeye gerilemişti. Yeni siparişler endeksi 60.3 ile 6 ayın en yüksek seviyesine çıktı. Önceki gün açıklanan ISM imalat endeksi Ağustos'ta 49.1 olarak 2016'dan beri en düşük seviyeye gerilemişti. Yine bugün açıklanan diğer bir veriye göre fabrika siparişleri % 1.4 ile beklentilerin üzerinde arttı. Beklenti % 1 artıştı. Ulaşım hariç siparişler önceki ay % 0.1 düşüşün ardından % 0.3 arttı.( Bloomberg )
Yabancı hem hisse hem DİBS sattı. Yurt dışında yerleşik kişiler, 29 Ağustos haftasında net 45,8 milyon dolarlık hisse senedi, 54,4 milyon dolarlık Devlet İç Borçlanma Senedi (DİBS) ve 1,5 milyon dolarlık Şirket Borçlanma Senetleri (ŞBS) sattı. Yurt dışında yerleşik kişilerin 23 Ağustos ile biten haftada 29 milyar 10,2 milyon dolar olan hisse senedi stoku, geçen hafta 28 milyar 727,3 milyon dolara geriledi. Geçen hafta yurt dışında yerleşik kişilerin DİBS stoku 15 milyar 136,6 milyon dolardan 14 milyar 999,4 milyon dolara indi. ( Dünya Gazetesi)
© Copyright 2023 basindasaglik.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.