Reklam
Vakıf Katılım
Tarih : 2020-05-12 10:19:00

Altın fiyatlarında yükseliş sürecek mi?

Altının yükseliş dinamiklerine baktığımızda, petrolün tarihi düşük seviyelere kadar geriledikten sonra yükselişe geçmesi deflasyon ve düşük enflasyon riskini azaltıyor. Önümüzdeki süreçte altın fiyatları üzerindeki deflasyon kaynaklı baskının etkisinin kaybolması beklenebilir. Geçtiğimiz haftalarda FED Başkanı Jerome Powell da düzenlediği basın toplantısında FED’in deflasyona  izin vermeyeceğinin altını çizmişti. ABD ve AB’nin enflasyon hedefi %2 seviyelerinde bulunurken, Merkez Bankalarının sıfırlı seviyelere yakınsayan politika faizlerini en azından şimdilik 2021 yılı sonuna kadar sürdürmesi bekleniyor. Bu konjonktürde en az 2-3 yıl daha eksi reel faiz ortamının devam etmesini, altın fiyatlarının negatif reel faizlerden beslenmeyi sürdürmesini beklemekteyiz.

Altına olan ilgi ETF kanalındaki girişlerde de görülebiliyor. Altın destekli ETF varlıklar geçtiğimiz haftalarda 3000 tonun üzerine çıkarken sadece yıl başından bu yana 400 tonluk bir giriş var. Birinci çeyrekteki güçlü fon girişi son 4 yılın en güçlü alımına işaret ediyor.  Altın risk iştahında son dönemde görülen toparlanmaya rağmen bol likidite kaynaklı olarak ilgi görmeye devam ediyor. ETF varlıklar rekor seviyeleri yeniledikçe altının ons fiyatının yükselişini sürdürmesi beklenebilir.

Grafik 1: ABD Reel Faiz ve Ons Altın Fiyatları                                  Grafik 2: USD, EUR ve JPY Cinsinden Ons Altın Fiyatları

Kaynak: St. Louis Fred                                                                                              Kaynak: St. Louis Fred

Diğer tarafta ise ABD ve Çin arasındaki siyasi tansiyon şimdilik durulmuş gibi gözükse de ABD global tedarik zincirinde Çin’e olan bağını koparmak için birkaç senedir çalışma yürütüyordu. Bu çalışma 2019 yılında ticaret savaşıyla beraber hız kazandı. Covid-19 pandemisi sonrasında ABD makroekonomik verilerinden, imalatın ciddi bir can kaybı içerisinde olduğu görülebiliyor. Taraflar arasındaki gerilim yeni haftada kısmen durulsa da imalat sanayisinin zayıflamasıyla zor günler geçiren ABD yönetimi seçim döneminde elini güçlendirebilmek adına Pekin yönetimini zorlaması beklenebilir. Altının ons fiyatının siyasi tansiyondaki yükselmelere bağlı olarak yukarı yönlü reaksiyon göstermeye devam etmesini beklemekteyiz.

Altın fiyatları tıpkı 2008 krizi sonrası FED’in sıfırlı seviyelere indirdiği faizlerden destek aldığı dönemdeki gibi 1900 $’ın üzerini test etmek için bir güç arayışı içerisinde görünüyor. Kovid-19 ve son yılların en önemli ABD Başkanlık seçimleri iyi bir katalizör olabilir. Daha önceki analizlerimizde de belirttiğimiz üzere Covid -19 pandemisi altında dolar cinsinden yeni rekor seviyeler için hareket alanı sağlamasını beklemekteyiz. Sözün özü olarak likidite bolluğuna gösterdiği reaksiyon aynı 2001-2002 ve 2008 yılındakiyle aynı olmasını beklemekteyiz. 2020 yılının ilk yarısındaki gelişmeler altının ons fiyatı için 2011 yılındaki zirve olan 1,900 $ seviyesine kadar bir hareket alanı yaratırken, 1700 $ seviyesi üzerinde kalıcılık sağlanması durumunda önceki raporumuzda belirttiğimiz 1800-1850 $ seviyelerine yükseliş masadaki yerini korumaktadır. Geri çekilmelerde ise destek noktası olan 1650 $ seviyeleri alım fırsatı sunacaktır.

Gram Altın/TL Yorumu

Gelişen ve gelişmekte olan piyasa ülkeleri virüs kaynaklı sert daralmanın olumsuz etkilerinden kurtulabilmek için parasal ve mali genişleme yoluna gittiler. Virüs sonrası dönemde bol likidite nedeniyle enflasyonda tekrar bir yükseliş görülse de Merkez Bankaları faiz oranlarını yeniden artırma konusunda aceleci davranmayacaklarını ve temkinli olacaklarını beklemekteyiz. 

 

 

Grafik 3: Gram Altın Fiyatları (TL)

Kaynak:Alan Yatırım
Hibya Haber Ajansı

© Copyright 2024 basindasaglik.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.