Reklam
Vakıf Katılım
Tarih : 2020-04-25 17:00:00

Sigara, koronavirüse karşı adres gösterilmez

Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) Genel Başkan Vekili Gıda ve Sağlık Komisyonu Başkanı Sinan Vargı, sigaranın koronavirüse karşı adres gösterilemeyeceğini bildirdi.

Vargı, yazılı açıklamasında, sigaranın koronavirüse iyi geldiği yolunda yapılan bazı açıklamaların insan sağlığıyla oynamak ve aymazlık olduğunu belirtti.

Sosyal medyada bu paylaşımların maksatlı olarak yayıldığını anlatan Vargı, ''Amerika ve Çin'de bir grup örneklemeyle sigara içen Covid-19 hastaları üzerine yapılan bir araştırmadan söz edilerek sigaranın koronaya iyi geldiği konusunda iddialar ortaya atılmaktadır.  Nikotinin korona virüsün hücreye girişini önlediği konusunda yapılan iddialar ile içinde nikotin olan sigara ön plana çıkartılmaktadır. Bu tür araştırmaların doğrulanmış ve bilimsel kesinliği kabul edilmemiş ön çalışmalar olduğu ve bu sonuçlarda alınan örneklemelerin de hatalı olduğu birçok bilim insanı tarafından açıklanmaktadır.'' görüşünü aktardı.

Sigaranın koronavirüsün ölümcül hale gelmesine ve yayılmasına yardım ettiğini aktaran Vargı, şunları kaydetti:

''Dünya Sağlık Örgütü, parmaklar dudak ile temas halinde olduğu için sigara içenlerin Covid-19'a yakalanmaya daha yatkın olduklarını belirtiyor. Çünkü bu durum, virüsün elden ağza geçme olasılığını artıyor. Aynı zamanda sigara içmek, solunum yollarını, akciğer dokusunu ve bağışıklık sistemini olumsuz etkiliyor. Bu yüzden sigara içenler, Covid-19 riskini büyük ölçüde arttıran akciğer hastalığı veya azalmış akciğer kapasitesine sahip olabilir. Sigara içmek normal şartlarda vücudun uygun şekilde kullanma yeteneğini azalttığı için Covid-19 hastalarını da ciddi akciğer rahatsızlıkları açısından daha yüksek riske sokmaktadır. Sigara koronavirüse karşı adres gösterilmez.''


Hibya Haber Ajansı

© Copyright 2024 basindasaglik.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.