Reklam
Vakıf Katılım
Tarih : 2020-02-05 12:59:00

Finlandiya'da doğum sonrası ebeveyn izni 13,2 aya çıkarılıyor

Helsinki, 5 Şubat (HİBYA) – Finlandiya' da doğum sonrası ebeveynlere tanınan izin hakkı 13,2 aya çıkarılıyor. Reformun 2021 yılında yürürlüğe girmesi hedeflenirken, bunun mevcut uygulamaya 100 milyon avro ek yük getirmesi bekleniyor.

Tasarıda her iki ebeveynin de eşit olarak 6,6 ay ebeveyn izni kullanması öngörülüyor, Ancak ebeveynler izin haklarından 69 günü, yani 2,3 ayı bir diğerine devredebilecek.

Buna ek olarak hamile ebeveyn doğum öncesi bir aylık ücretli izin hakkına da sahip olurken ebeveynin bekar olması durumunda ebeveyn, her iki ebeveynin 13,2 aylık izin hakkını kullanabilecek.

Mevcut uygulamada anne 4,2, baba ise 2,2 ay, ebeveyn izni kullanabiliyor. Ayrıca ebeveynler kendilerinin belirleyeceği altı aylık bir süreyi de izin olarak kullanabiliyor.

Tasarı ile Finlandiya Hükümeti aile izni ve bakım sorumluluklarının aile arasında eşit olarak dağıtılması, aynı zamanda çalışma hayatında eşitliğin artması ve gelir farklılıklarını azalmasını amaçlıyor.

Tasarıyı hazırlayan çalışma grubunun içinde hükümetin yanı sıra işçi ve işveren temsilcileri de bulunuyor. Hükümet yeni tasarının getirceği 100 milyon avroluk ek maliyetin 25 milyon avrosunu karşılamayı taahhüt ediyor.

Yürürlükteki yasada ebeveyn izni maliyetinin büyük bir kısmını kadının işvereni karşılıyordu.

 


Hibya Haber Ajansı

© Copyright 2024 basindasaglik.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.