Reklam
Vakıf Katılım
Tarih : 2020-03-12 09:03:00

Korona Virüsü “Pandemi” olarak ilan edildi

İlk Korona virüs vakasının Türkiye’de görüldüğünün açıklanmasının ardından güne satışlarla başlayan BİST 100 endeksi günün ilk yarısında 100 bin psikolojik direncinin üzerinde geçirdi. Günün ikinci yarısında hızlanan satışlar sonrası ise 98.800 seviyesine kadar gevşedi. Kapanışa doğru gelen alımların etkisi ile günü 100 bin üzerinde tamamlamayı başaran BİST 100 endeksinde 9,2 milyar TL’lik işlem hacmi oluştu. Dün BİST’de Korona virüsünün fiyatlamalarını daha net gördük, sağlık, perakende sektörü hisselerindeki sert alımların yanı sıra telekomünikasyon hisselerindeki görece güçlü duruş dikkat çekiciydi.

Dünya Sağlık Örgütü korona salgınını "pandemi" ilan etti. Dünya sağlık örgütünün bu açıklaması 30 Ocaktaki alarm seviyesini bir kademe daha arttırdığı şeklinde yorumlanabilir. Öte yandan ABD Başkan’ı Trump’ın Avrupa’ya seyahatleri askıya aldığını açıklaması başta ABD piyasaları olmak üzere tüm global piyasalarda satış dalgasını artırdı. Bugün açılış itibariyle de hem Asya hem ABD vadelilerinin düşüş yönlü seyir izlediği gözlemlenmekte. Petrol fiyatları da gelen tepki alımlarının ardından yeninden yönünü aşağıya çevirmiş durumda. Avrupa’da özellikle İtalya’da Korona virüs için alınan tedbirlerin boyutunun her geçen gün artması endişeleri artırmaya devam ediyor. Uluslararası korku endeksi VIX %14’lük yükseliş ile yine 50 seviyesinin üzerine çıktı. Bugün piyasa ECB’nin faiz kararını ve sonrasında yapılacak açıklamaları izleyecek. Yurt dışı piyasalara bağlı olarak bugün de negatif seyrin devamı bekleniyor.

Manşette Öne Çıkanlar

  •  Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, korona virüsün "pandemi" olarak ilan edildiğini açıkladı.
  •  İtalya Başbakanı, Kovid-19 nedeniyle ülke genelinde bugünden itibaren kamu hizmetleri haricindeki tüm ticari faaliyetlerin durdurulacağını açıkladı.
  •  Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada Koronavirüsten etkilenenlere ekonomik rahatlatma sağlanması tasarısı temsilciler meclisi'ne gönderildi. Tasarı bugün temsilciler meclisinde oylanacak.
  •  ABD Avrupa kıtasından ABD'ye tüm yolcu seyahatlerinin Cuma gününden itibaren askıya alınmasına karar verdi. ABD'de Ulusal Basketbol Birliği (NBA) de bir oyuncuda koronavirüs  tespit edilmesinin ardından tüm maçları süresiz olarak askıya aldı.
  •  Rusya, korona virüsün Avrupa ülkelerinde hızla yayılmasının ardından İtalya, Almanya, İspanya ve Fransa’ya uçuşlara kısıtlama  getirdi.
  •  ABD’nin başkenti Washington’da koronavirüs nedeniyle olağanüstü hal edildi.

·         Borsa İstanbul’da bugün negatif açılış yapması bekleniyor.

Kaynak:A1 Capital
Hibya Haber Ajansı

© Copyright 2024 basindasaglik.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.