Reklam
Vakıf Katılım
Tarih : 2020-05-11 10:25:00

Baka kalırım yükselen borsaların ardından

Küresel risk iştahı iyileşmeye devam ediyor. Salgının ABD ekonomisinde yaptığı yıkımın boyutunu gösteren Tarım Dışı İstihdam verisine rağmen S&P 500 200 günlük ortalamasını kırmak için emin adımlarla yükseliyor.

Kötü habere iyi tepkinin arkasında piyasaların “derin V” toparlanması beklentisi var. ABD verim eğrisinin dikleşmeye devam etmesi de aynı mesajı veriyor. 2020 yılında 2008 krizinden daha sert bir küçülme yaşanacak. Ama toparlanma daha hızlı olacak. Faiz oranlarının düşük kalması beklenen bir dünyada bir yıllık kaybın fiyatlamalarda ve risk iştahındaki etkisi geçici ve sınırlı oluyor.

ABD dolarının gerilemesi, durgunluğun sona ereceğini fiyatlayan verim eğrisi, gelişmekte olan ülke paralarında son bir kaç gündür devam eden değer artışları ve Brezilya varlıklarında görülen tepki alışları risk iştahının yeniden güçlenmeye başladığını teyit ediyor.

Salgına karşı başarılı mücadelesine rağmen Türkiye gelişmekte olan piyasalardaki yükselişe sınırlı oranda katılıyor. 2018 yılında gördüğü dip seviyelere yaklaşan Türk lirası ve benzer ülkelere göre daha yüksek CDS oranları Borsa İstanbul’un yükselişe katılışını sınırlıyor.

Yüksek betalı Türkiye varlıklarının küresel risk iştahının toparlanmaya başladığı bir ortamda geride kalmasını teknik olarak ayı sinyali olarak görüyoruz. Yüksek betalı bir piyasa olarak Türkiye varlıklarının risk iştahı yükselirken daha iyi , gerilemelerde daha kötü performans göstermesini beklerdik.

Faiz oranlarının düşüklüğü nedeniyle yerleşik yatırımcının borsaya yöneldiği bir ortamda dünya piyasalarındaki yükselişe katılamamamız yabancı yatırımcıların Türkiye varlıklarında satış yapmaya devam ettiğini gösteriyor.

ABD ve Asya borsalarındaki yükselişe paralel Borsa İstanbul’da hafif pozitif bir açılış öngörüyoruz. Ancak yükselişin kalıcılığı konusunda emin değiliz. Geçen hafta tepkiye oynayıp terste kalan yatırımcılar küresel borsalardaki ilk geri dönüş işaretinde satışa geçebilirler.

Beklentileri aşan Vakıfbank hisselerinde endekse göre daha güçlü bir seyir öngörüyoruz. Kamu bankalarında geçen hafta görülen güçlü seyrin devam etmesini bekliyoruz. Geçtiğimiz aylarda kredilerini çok hızlı büyüten kamu bankalarının faizlerin düştüğü bir ortamda karlılıklarını artırmasını bekliyoruz.

 

Haberler & Makro Ekonomi
Kamu Bankaları
Üç kamu bankasına TL 20 milyar sermaye konacağına dair haberler medyada yer aldı. Buna göre üç kamu bankası TL20 milyar seviyesinde sermayelendirilmiş olacak. Geçtiğimiz yıl üç kamu bankasına TL 28 milyar civarında sermaye benzeri kredi sağlayan hükümet bu sefer de bütçe de ayrılan TL 32 milyarlık kaynak sınırları içinde üç kamu bankasına sermaye veya sermaye benzeri bir fon sağlamış olacak. Sağlanacak kaynağın ne şekilde aktarılacağı konusunda herhangi resmi bir detay bulunmazken, üç kamu bankasının özel bankalara göre özellikle çekirdek sermaye yeterliliği anlamında daha zayıf bir durumda olduğunu hatırlatalım. Atılacak adımla kamu bankalarının sektörden alacakları pazar payı muhtemelen artış gösterecekken artan rekabet ile özel bankaların karlılığı için yeni bir tehdit ortaya çıkmış oluyor.
Nisan ayında otomotiv sanayi üretimi %91 düştü
Basinda yer alan Nisan ayı OSD rakamlarına göre, Covid-19 nedeniyle üretim duruşları nedeniyle otomotiv sanayi üretimi Nisan ayında yıllık bazda %91 düşüşle 11 bin araca gerilerken, 4A20’lık üretim hacmi %28 düşüşle 352 bin adet olarak gerçekleşti. Sanayinin ihracat hacmi ise Nisan ayında yıllık bazda %90 düşüşle 9 bin adete düşerken, 4A20’lık ihracat hacmi yıllık bazda %33 düşüşle 287 bin adete geriledi. İç pazar satışları ise Nisan ayında %15 artışla 27 bin adet olarak düşerken, 4A20 iç pazar satış rakamı %27 artışla 156 bin adet olarak gerçekleşti. Nisan ayı hafif araç satışları rakamlarının ODD tarafından ayın başında açıklandığını hatırlatmak isteriz. ?

Kaynak: İş Yatırım
Hibya Haber Ajansı

© Copyright 2024 basindasaglik.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.