Reklam
Vakıf Katılım
Tarih : 2019-09-05 10:47:00

Okul öncesi sağlık kontrolleri sosyalleşme ve başarıyı arttırıyor

Okulların açılmasına sayılı günler kala hazırlıklar devam ediyor. Çocuklarımız için yapılması gerekenlerin başında ise sağlık kontrolleri geliyor. Zira, sağlık problemleri okul başarısını olumsuz etkileyen sorunların başında geliyor. Bu nedenle okul öncesinde gerekli kontrollerin yapılması gerektiğinin altını çizen Yeditepe Üniversitesi Kozyatağı Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Filiz Bakar, sağlık problemlerinin derse ilgisizlik ve dolayısıyla başarısızlık, konsantrasyon bozukluğu, öğrenme güçlüğü, sosyalleşememe gibi sorunlara neden olabileceğini hatırlattı.Yapılması gereken sağlık kontrollerini şöyle sıraladı…

İşitme ve Görme Kontrolleri

Yapılması gerekli olan sağlık kontrollerinin başında işitme ve görme kontrolleri geliyor. Okul öncesi çocuklar görme ve işitme duyularının iyi olup olmadığını henüz anlayabilecek kapasitede olmuyor. Çocuk iyi görüp, işitemese bile bunun bilincinde olmadığını belirten Prof. Dr. Filiz Bakar şöyle konuştu;

“İşitmede azalma ya da yeterince net görememe çocuğun okuldaki başarısını etkiler. İşitmesi iyi olmayınca algılaması, görmesi iyi olmayınca okuması, yazması gecikir. Ancak ebeveynler bunun farkına varamayabilir. Bu nedenle okula başlamadan önce çocuğun görme ve işitme kontrollerinin ve gerekiyorsa tedavinin yapılması son derece önem taşır.”

Diş Kontrolleri

Okul öncesinde yapılmasını önerilen bir diğer sağlık kontrolünü de periyodik diş kontrolleri oluşturuyor. Günümüzde artık çocuklar tüm gün okulda kaldıkları için gün içinde beslenmelerinin bir bölümünü okulda yapıyorlar. Bundan nedenle sadece okula başlamadan önce değil, okul döneminde de çocuğun ağız diş sağlığı kontrollerinin düzenli aralıklarda yapılması gerekiyor.

Kan Testleri

Okula başlamadan önce kan testlerinin yapılmasının yarar sağlayacağını anlatan Prof. Dr. Filiz Bakar, “Okul öncesi çocukların yaş grubunda kolesterol düzeylerine bakılması ve yine rutin olarak tansiyonuna bakılması da gerekebilir. Çocuk tansiyonu toplumda çok önemsenen bir konu değildir. Ancak çocuklarda da hipertansiyon görülebileceğini unutmamak gerekir” diye konuştu.

Psikolojik Kontroller

Bazı çocuklarda akranlarına göre davranış bozuklukları veya hiperaktivite de görülebiliyor. Dolayısıyla bu özellikteki çocukların da okula başlamadan önce mutlaka bir pedagog ya da çocuk psikoloğu tarafından değerlendirilmesi önem taşıyor. Prof. Dr. Bakar, aksi takdirde bu çocukların okula başladıklarında daha ağır sosyalleşme sorunları yaşayabileceğini anlattı.

Aşılar

Kalabalık okul ortamının çocuklarda enfeksiyonların yayılmasını kolaylaştırdığını belirten Yeditepe Üniversitesi Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Filiz Bakar, bu konuda aşıların önemine dikkat çekerek şunları anlattı:“Bu nedenle bebeklik döneminde yapılan bir takım aşıların tekrar yapılması önemlidir. Sağlık Bakanlığı tarafından ilkokul birinci sınıfta kızamık, kızamıkçık, kabakulak, difteri, boğmaca, tetanos aşıları yapılmaktadır. Ancak ebeveynler bunları özel olarak çocuk dört yaşına geldikten sonra da yaptırabilirler. Özellikle, diyabet, kronik astım ya da kalp hastalıkları olan çocuklarda yıllık grip aşılarının yaptırılması gerekebilir.

Kaynak:Yeditepe

© Copyright 2024 basindasaglik.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.