Reklam
Vakıf Katılım
Tarih : 2020-06-17 09:16:00

Piyasaların Yönü

BIST100… 110 Bin Seviyesinin Üzerinde... FED’in özel şirketlerden de tahvil alacağını açıklamasıyla birlikte global hisse senedi piyasalarında risk iştahı yükseldi. BIST100 endeksi artıda başladığı işlem gününde kazançlarını korumayı başardı. Endeks 111 bin seviyesini aşarak 6 Mart sonrası zirveyi gördü. Yeni işlem gününde Asya piyasalarında endeksler dünkü yükselişini koruyamadı. Çin’de koronavirüs salgınında vaka sayılarındaki artış ikinci dalga endişelerini beraberinde getiriyor. Çin’in başkenti Pekin’de acil durum müdahale seviyesi ikinci düzeye çıkarıldı. FED Başkanı Powell Senato’ya yaptığı konuşmasında temkinli duruşunu sürdürdü. Reel ekonomide toparlanmanın zaman alacağını ifade etti. ABD ve Almanya vadeli piyasalarında endeksler yataya yakın ekside. BIST100 endeksinin güne yataya yakın başlaması beklenebilir.

 

 

USDTRY… Yatay Seyrediyor… Doların kayıplarının bir kısmını geri almaya çabasıyla birlikte gelişen piyasa ülke para birimlerinin hemen hemen çoğu satış baskısı altında kaldı. TL’nin dolar karşısındaki kayıplarını geri alması için yurt içi özelinde olumlu gelişmelere ihtiyaç var. Cumhurbaşkanı Erdoğan dün Almanya Başbakanı Angela Merkel ile bir videokonferans görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşmede Doğu Akdeniz, Libya, Covid-19 ve ikili ilişkiler ele alındı.

 

 

EURTRY…TL Euro Karşısındaki Kayıplarını Geri Alma Çabası İçerisinde… TL Euro karşısındaki kayıplarını geri almaya çalıştı. Euro TL kuru yeni işlem gününün ilk saatlerinde 7.70 seviyelerinde işlem görüyor.

 

 

EURUSD… Dolar Global Bazda Değer Kazandı… Koronavirüs salgınında ikinci dalga endişesi ABD hükümetini yeni teşvik önlemleri almaya sevk ederken, dolar majör para birimleri karşısında zayıf bir görüntü sergiledi. Gerçekleştirilmesi planlanan altyapı yatırımlarının finansmanı için ABD’nin daha fazla tahvil satmak zorunda kalması, bu durumun da dolar likiditesini artırması bekleniyor. Perakende satış verisi ve FED Başkanı Jerome Powell’ın yarıyıllık konuşması öncesinde hareketler sınırlıydı. . Almanya ZEW ekonomik hissiyatının 63.4 ile 60 puan olan beklentilerden çok daha iyi gelmesi ile parite 1.13 seviyesinin üzerine tutundu. ABD perakende satış verisi beklentilerden iyi gelirken, sanayi üretimi beklentileri karşılayamadı. Perakende satışlardaki güçlü toparlanma eğilimi ile dolar majör para birimleri karşısında değer kazanırken Euro Dolar paritesi 1.1270 seviyelerine geri çekildi. Powell Senato’ya yaptığı konuşmada temkinli söylemini devam ettirdi.

 

 

XAUUSD…1725 $ Seviyesinin Üzerine Tutundu… Geride kalan 1 ay içerisinde oldukça dalgalı bir seyir izleyen altının ons fiyatı, FED Başkanı Powell’ın Kongre’de gerçekleştireceği toplantı öncesinde yükseliş eğilimindeydi. Doların zayıflamasıyla birlikte Pazartesi günkü kayıplarını silen altın, 1725 $ seviyesinin üzerine tutundu. Powell Senato’ya yaptığı konuşmada geçtiğimiz haftaki temkinli duruşunu sürdürdü. ABD ekonomisinin koronavirüs pandemisinin yarattığı hasarı giderebilmesi için önünde uzun bir yol olduğunu ifade etti.

 

 

GLDGR…380 TL Seviyelerinde… Altının ons fiyatındaki yükselişle birlikte Dolar TL kurunun 6.80 seviyesi üzerinde işlem görmesiyle gram altın yeniden 380 TL seviyesinin üzerini test etti. 383 TL seviyesi önemli bir direnç noktası olarak karşımıza çıkıyor. Bu seviyenin kırılması durumunda 390 TL seviyesinin üzerinin gündeme gelmesi beklenebilir.

 

 

BRENT…Risk İştahındaki Düşüş ve Stoklardaki Artışla Birlikte Geriledi… Çin’de koronavirüs vaka sayısındaki artış ve ABD’de artan stokların etkisiyle bir miktar geriledi. Brent petrolün varil fiyatı risk iştahındaki düşüşe bağlı olarak 40 $ seviyesine geri çekildi.

 

 

SP500…Güçlü Makroekonomik Verilerden Destek Buldu… ABD’de endeksler güçlü gelen Mayıs ayı makroekonomik verilerinden destek bularak yükseldi. İngiltere’den gelen ilaç haberleri de piyasaların risk iştahını yükselten etmenlerden biriydi. Endeks %1.91’e değer kazancıyla 3,125 puana yükseldi.

 

 

Kaynak Alan Yatırım
Hibya Haber Ajansı

© Copyright 2024 basindasaglik.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.