Reklam
Vakıf Katılım
Tarih : 2020-02-27 20:43:00

Türk şirketleri eurotahvili fiyatlamaları

Türk hazine eurotahvilleri birkaç haftadır gösterdiği zayıf performansı bu hafta virüs kaynaklı haberlerin küresel borsalarda yarattığı satışlar sonrası hızlanarak sürdürdü. Küresel borsalarda yaşanan sert satışlar risk algısını olumsuz etkilerken, güvenli liman kıymetlere yönelim arttı, altın fiyatları 2013 başından bu yana en yüksek seviyeleri görürken ABD hazine tahvil getirileri tarihin en düşük seviyelerine çekildi. Geçtiğimiz hafta hazine kıymetlerinde yaşanan satışa karşılık şirket kıymetlerinde nisbeten yatay seyir izlense de, bu hafta satış talebinin artması ile şirket kıymetlerinde de oldukça zayıf performans gerçekleşti.

Virüs vakalarının dünyanın farklı bölgelerinde gözlemlenmesi yatırımcılarda tedirginlik yaratarak borsalara sert satış getirdi, S&P 500 endeksi peş peşe beş seans düşüş gösterirken bugün vadeli kontratların 1,5% bölgesinde ekside olması ile zayıf seyirde bir değişim olmadığı görülürken, riskli varlıklardan kaçış yüksek getirili kıymetlerden çıkışı da beraberınde getırdı. Türkiye on yıl vadeli hazine kıymetinde getiriler hafta başından bu yana 20 baz puanın üzerinde genişleme yaşarken uzun vade kıymette getiriler 6,50%’nin üzerine yükseldi, beş yıl vade ülke risk primi ise 325 baz puan ile Aralık ortasından bu yana en yüksek seviyesini gördü. Şirket kıymetlerinde satışlar genele yayılırken uzun vade sermaye benzeri kıymetlerden çıkış ön planda oldu. 2021 vade İş Bankası kıymeti 4% seviyesine yaklaşırken Vakıfbank’ın yeni ihracı 2025 vade kıymette 6% getiri seviyesine genişledi. 2022-24 vadede lokal talep devam etse de düşüşün önüne geçemedi, uzun vade sermaye benzeri kıymetlerde ise getiriler 50-60 baz puan genişledi.

Virüs salgınının yarattığı tedirginlik ABD on yıl vadeli hazine tahvil getirisini 1,27% seviyesine daraltırken geçtiğimiz haftaya göre 20 baz puanın üzerinde çekilme yaşandı, otuz yıl vadeli kıymet getirileri ıse 1,75%’ye kadar daraldı. Diğer güvenli liman kıymetler hafta başına göre daha karışık sinyaller verse de, ABD hazine tahvillerinde yaşanan alımlar Fed’in faiz indirimi yapacağına dair beklentileri de güçlendiriyor. Avrupa tarafında da yaşanan sert satışların ardından Alman on yıllık hazine tahvili de 12 baz puan daralarak -0,55 bölgesinde işlem gördü.


Kaynak:İş Yatırım
Hibya Haber Ajansı

© Copyright 2024 basindasaglik.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.