Reklam
Vakıf Katılım
Tarih : 2020-04-02 17:09:00

Karantina günlerinde sokak hayvanları besin bulmakta zorlanıyor

Kovid - 19 salgını insan hayatının her alanını etkilemeye devam ederken günümüzde iç içe yaşadığımız sokak hayvanlarının besin zincirinde de zorluklar ön plana çıkmaya başladı. Sokak hayvanları için insanların sağladıkları önemli bir yer tutuyor. Ancak geçici süreliğine kapatılan iş yerleri ve dışarı çıkmamak gerekliliği bu durumu sekteye uğratıyor.

Kovid - 19 salgınının önüne geçilebilmesi adına birçok önlem alındı. Bu önlemler kapsamında da insanların toplu halde bulunabileceği ya da hijyen temelli sıkıntılar oluşturabileceği sebebiyle binlerce iş yerinin geçici bir süre kapatılmasına karar verildi. Bunun dışında da "Evde kal!" çağrıları ile yeni tip koronavirüsün toplumda yayılmasına engel olmak adına sosyal mesafe kuralının uygulanması isteniyor. Binlerce işyerinin kapalı olması ve dışarıdaki insan sayısının azalması ile sokak hayvanları besin bulma konusunda zorluk yaşamaya başladı.

"AÇLIKLA MÜCADELE EDİYORLAR"

Konuyla ilgili Radyo Trafik ortak yayınında görüştüğümüz Empati Derneği Başkanı Barış Şengün bu yaşananları ikiye ayırmamız gerektiğini söylüyor. Sosyal hayatımıza dahil ettiğimiz evcil hayvanlar ile sokak hayvanları ve yaban hayatı olarak iki başlık açan Şengün yeni tip koronavirüs salgınının yaban hayata olumlu bir yansımasının olduğu görüşünde.

"Çünkü dünya onlara kaldı, gezegen onlara kaldı. İstedikleri gibi özgürce her yerde gezebiliyorlar. Dünyanın 4 bir tarafından fotoğraflar paylaşıldı. Geyikler, maymunlar, ayılar şehir merkezlerinde dolaşıyorlar."

Şengün, yaban hayatı için olumlu olarak değerlendirdiği bu yansımaların sokak hayvanları için ise daha dramatik olduğunu söylüyor.

"Ancak öbür taraftan sosyal hayatımıza binlerce yıl önce kattığımız kediler, köpekler için durum aynı değil. Onlar için çok dramatik manzaralar söz konusu. Özellikle şehir merkezlerinde, çalışma merkezlerinin bulunduğu alanlardaki hayvanlar fecaat durumda. Malumunuz işletmelerin çoğu kapalı olduğu için buradan beslenen, imkan bulan hayvanlar açlıkla mücadele ediyor. Buna ek olarak da alınan tedbirler gereği kamuya kapatılan parklar, ormanlık mesire alanları, kontrollü sahil şeritlerinde bulunan hayvanlar da maalesef açlıkla mücadele ediyor."

"SOKAK HAYVANINDAN İNSANA BULAŞMA SÖZ KONUSU DEĞİL"

Sokak hayvanlarının Kovid - 19 salgınında, özellikle yeni tip koronavirüs ile ilgili bilgilerimiz daha kısıtlıyken şiddete maruz kaldığına dair kimi haberler gündeme geldi. Yeni tip koronavirüsün çıkış noktası olduğu düşünülen yarasadan yola çıkarak bazıları tüm hayvanlardan virüs kapabileceği endişesi ile sokak hayvanlarına olan tutumunu da değiştirdi. Ancak bugüne kadar kedi, köpek gibi evcilleşmiş hayvanlardan insanlara virüs bulaştığına dair bir vakaya rastlanmadı ki uzmanlar bunun olmayacağı yönünde de birçok açıklama yayınladı.

Empati Derneği Başkanı Şengün de Dünya Sağlık Örgütünün verileri ile bu durumun detaylarını anlattı:

"Dünya Sağlık Örgütü şu ana kadar bu hastalığın özellikle evcil hayvanlardan insanlara bulaştığı yönünde bir kanıt olmadığını belirterek, Kovid - 19'un sokak hayvanlarından insana bulaşmadığını söyledi. Ayrıca Türkiye Veteriner Hekimler Odası Birliği de bunu teyit etti. 'Sokak hayvanından insana bir bulaşma söz konusu değildir!' dedi. Ancak tam tersi insandan evcil hayvana bulaşma ihtimali var. Bununla ilgili dünyada bir, iki numune de var."

"BİZİM TEMASIMIZ OLMADAN HAYATTA KALAMAZLAR"

Her ne kadar sokaklar boş kalsa, insanlar virüsün yayılımını engellemek adına evlerde kalsa da bu sokak hayvanlarına yardım edemeyeceğimiz anlamına gelmiyor. Bununla ilgili yapılabilecekler için de Şengün'ün önerileri şöyle oluyor:

"Vatandaşlara verebileceğimiz tavsiye şu; dışarı çıkmak durumunda olan vatandaşlarımız evde biriktirdikleri yemeklerin bir kısmını ya da temin edebildikleri kuru mamayı çantalarında bulundurarak özellikle iş merkezlerinin olduğu bölgelere koyabilirler. Bunun yanı sıra akşam çöp atmaya çıktıklarında yemek artıklarını çevre kirliliği oluşturmayacak şekilde bir kaba koyarak uygun noktalara bırakabilirler. Çünkü sokak hayvanları her ne kadar sokakta yaşasalar da bizim evcil hayvan dediğimiz sınıftalar. Onlar bizim temasımız olmadan hayatta kalamayacaklar. Dolayısıyla dışarı çıkmak zorunda olanlara yanlarında kuru mama taşımalarını, evde kalanlara da çöp atmaya çıktıklarında kapılarının önüne yemek artığı koymalarını tavsiye ediyorum."

"HİJYEN KOŞULLARINI UYGULAMAMIZ LAZIM"

Kovid - 19 salgının önüne geçilebilmesi adına "sosyal mesafe" en önemli başlıklardan birini oluşturuyor. İnsanların evde sosyal izolasyonu sağladığı bu dönemde bazı evcil hayvanların sokağa çıkma ihtiyacı ise bir başka problem oluşturuyor. Empati Derneği Başkanı Barış Şengün'ün bu konudaki önerileri ise şu oluyor:

"Hayvana bulaşmıyor malumunuz ama patileriyle her yere basabiliyorlar. Hastalığı bu anlamda fiziksel yolla eve taşıma ihtimaline karşılık hayvanlarımızı sokağa çıkarttıktan sonra kendimize uyguladığımız gibi hijyen koşullarını uygulamamız gerekiyor. Tabi hayvanın dermatolojisine de zarar vermeyecek şekilde bu koşullar sağlanmalıdır. Sabunlu suyla ayaklarını silip durulayarak hayvanımızın hijyeni sağlanabilir. Vatandaşlarımız, bildikleri güvenli alanda ihtiyaçlarını giderecek süreyle evcil hayvanlarını gezdirdikten sonra hem kendileri hem de evcil hayvanları için gerekli hijyen koşullarını sağlayarak yaşam alanlarına adım atmalarını öneriyoruz."


Hibya Haber Ajansı

 

© Copyright 2024 basindasaglik.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.