Reklam
Vakıf Katılım
Tarih : 2020-05-01 18:00:00

ADP tarım dışı istihdam değişimi

ABD

“ADP Tarım Dışı İstihdam Değişimi”

Cuma günü açıklanacak istihdam rakamları öncesi öne çıkması beklenen verilerden biri de hafta ortasında açıklanacak ADP tarım dışı istihdam değişimi olacak. Küresel çapta ortalığı altüst eden corona virüsü nedeni ile ABD istihdam piyasasında sarsılmaların olması kaçınılmaz olacaktır. ADP verisi virüs öncesinde güçlü istihdam piyasasına işaret ederken, virüsün yıkıcı etkileri ile -27K gerçekleşmiştir. Mart ayı verisi içinde sert aşağı beklentiler mevcut olurken, bu durum şaşırtıcı olmayacaktır.

“Tarım Dışı İstihdam Verisi”

Fed’in veri odaklı para politikası kararlarında önemli bir sinyal etkisine sahip tarım dışı istihdam verisi 8 Mayıs Cuma günü açıklanacaktır. Virüs kaynaklı istihdam piyasası negatif etkilenirken, önceki veri -701K gerçekleşmiştir. Bloomberg terminalinde yer alan beklenti -22000K seviyesinde bulunurken, oldukça sert daralmaya işaret etmektedir. Bu veri ile virüsün istihdam üzerindeki en yıkıcı etkisini görmek mümkün olabilir.

AVRUPA

“BoE Faiz Kararı!”

İngiltere Merkez Bankası (BoE) faiz kararını 7 Mayıs Perşembe günü açıklayacaktır. Virüsün yıkıcı etkileri finansal piyasaları alt üst ederken, faiz indirimleri ile çare aranmaktadır. BoE’de benzer şekilde faiz indirimleri ile sistemi desteklemeye çalışırken, hareket alanı sınırlı kalmaktadır. Para politikaları yerine mali politikaların önemi virüs döneminde daha öne çıkmaktadır.

BoE tarafında herhangi bir faiz değişikliği beklenmemektedir.

TÜRKİYE

“Nisan Ayı Enflasyonu”

TCMB’nin enflasyon raporunda 2020 yılsonu enflasyon %8,2 seviyesinden %7,4 seviyesine revize edilmiştir. Enerji maliyetlerinden ciddi anlamda gerileme ve kalıcı olma potansiyeli aşağı yönlü revizyonda etkili olurken, virüsü kaynaklı talep durması da devreye girmektedir. Enflasyon gerçekleşmesi ve ileriye dönük beklentiler TCMB’nin para politikasında önemli bir yol haritası oluşturmaktadır. Yıl sonu enflasyonun %7.4 seviyesine çekilmesi ile TCMB kendine para politikasında hareket alanı açmıştır. GCM Araştırma departmanı olarak Nisan ayı enflasyonu için aylık bazda %0.95 – yıllık 11.04 beklentimiz bulunmaktadır.

PİYASANIN ROTASI

Haftanın Makro Teması

ABD İstihdam Verileri / BoE ve RBA Faiz Kararları Türkiye Enflasyon / Çin PMI

Haftanın Stratejisi

ABD 10 Yıllık Tahvil Faizi %0,50 Üzerinde Kalıcı Olacak  (Mı)?

Piyasalar Virüse Karşı

Corona virüsü biyolojik olarak ülkeleri alt üst ederken, güncel durumda vaka sayısı 3,327,859 – tedaviye pozitif cevap veren 1,049,202 – ölü sayısı 233,693 kişiye ulaşmıştır. Virüs için en kötüsünün görüldüğü ve zirveden gerileme işaretleri iyimserliği arttırırken, tehlike tam olarak ortadan kalkmamıştır.

Fed ve ECB faiz kararlarında herhangi bir değişiklik olmazken, piyasaları destekleyici yönde açıklamalar gelmiştir. Fakat para politikalarının etkisizliği sürerken, mali politikalarda atılacak adımlar takip edilecektir. Bu noktada ABD üzerine düşeni yaparken aynı durum Avrupa için söz konusu olmamaktadır. Bu bağlamda ECB’nin eli kolu bağlı kalmaktadır.

Yeni haftada ABD istihdam verilerini takip edeceğiz. Virüsün yıkıcı etkileri istihdam piyasasını negatif etkilerken, normalleşme için daha çok vakit geçmesi gerekecektir.

BoE faiz kararında herhangi bir değişiklik beklenmezken varlık alım programı tarafında bir sürpriz olması beklenebilir.

RBA içinde durum pek farklı olmamakla beraber faiz oranında herhangi bir değişiklik beklenmemektedir.

Türkiye tarafında Nisan enflasyon verisini takip edeceğiz. GCM Araştırma departmanı olarak Nisan ayı enflasyonu için aylık bazda %0.95 – yıllık 11.04 beklentimiz bulunmaktadır.

Kaynak:
Hibya Haber Ajansı

© Copyright 2024 basindasaglik.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.