Reklam
Vakıf Katılım
Tarih : 2020-06-18 12:03:00

UN Global Compact 20. yılında dünya liderlerini buluşturdu

UN Global Compact’in 20. yılını kutladığı Liderler Zirvesi’nde dünya genelinde devlet başkanları, iş dünyası temsilcileri, BM ve sürdürülebilirlik liderleri bir araya geldi. Covid-19 salgını, iklim krizi ve eşitsizliklerin masaya yatırıldığı Zirve, dünyayı 26 saat boyunca “güneşin peşinden” dolaştı. “Recover Better, Recover Stronger, Recover Together” temasıyla online olarak gerçekleşen yılın en büyük sürdürülebilirlik etkinliğinin Türkiye Oturumu, Global Compact Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Dördüncü’nün açılış konuşması ve iş ve sanat dünyasından önemli isimlerin katılımıyla gerçekleşti.

 

2000 yılında dönemin Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan öncülüğünde kurulan UN Global Compact, 20. yıl dönümünü sanal platformda gerçekleştirilen Liderler Zirvesi ile kutladı. Zirve, “Recover Better, Recover Stronger, Recover Together” başlığıyla, 15 Haziran’da New York’taki BM Genel Merkezi’nde başladı ve 26 saat boyunca online olarak dünyayı “güneşin peşinden” dolaşarak sonlandı. 180 ülkeden 100’ü aşkın oturumun yapıldığı etkinliğe toplamda 20.000’den fazla kişi katıldı. Almanya Şansölyesi Angela Merkel, Botsvana Devlet Başkanı Dr. Mokgweetsi Masisi, Kolombiya Devlet Başkanı Iván Duque Márquez, Kosta Rika Devlet Başkanı Carlos Alvarado Quesada ve Etiyopya Devlet Başkanı Sahle-Work Zewde’in yanı sıra birçok CEO ve BM direktörünün katılımıyla gerçekleştirilen zirvede, sağlıktan, eşitsizliklere, iklim krizinden toplumsal sorunlara kadar sürdürülebilir kalkınma her yönüyle ele alındı.

 

Zirvede Türkiye “Sustainability: The Key to Unlock the Potential” başlıklı bir oturum gerçekleştirdi

 

Liderler Zirvesi’nin Türkiye oturumu 16 Haziran’da Global Compact Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Dördüncü’nün açılış konuşması ile başladı. Türkiye oturumunda TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Simone Kaslowski, Ar-Ge Danışmanlık Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Yılmaz Argüden, Unilever Türkiye Orta Asya ve İran Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Seçkin, Virginia Üniversitesi Profesörü Lalin Anık, Yeşim Tekstil Kurumsal İletişim Direktörü Dilek Cesur, Vestel Elektronik Sanayi ve Ticaret A.Ş. Genel Müdürü İsmail Murat Sarpel, Global Compact Türkiye Başkan Yardımcısı, WPP Türkiye CEO’su ve Group M EMEA Bölgesi CEO’su Demet İkiler, Oyuncu, UNICEF İyi Niyet Elçisi ve UN Global Compact Destekçisi Kıvanç Tatlıtuğ ve Global Compact Türkiye Genel Sekreteri Melda Çele konuşmacı olarak yer aldı.

 

Global Compact Türkiye Yönetim Kurulu Ahmet Dördüncü konuşmasında: ”Bugün 251 UN Global Compact üyesiyle Türkiye olarak Doğu Avrupa ve Ortadoğu Bölgesi’nde 1. Avrupa’da 8. sıradayız. Üyelerimizin 165’ini şirketler, 86’sını şirket dışı üyeler oluşturuyor. Şirket üyelerimizin yarısının cirosu 50 milyon doların, dörtte birinin ise cirosu 1 milyar doların üzerinde. Bugün bu noktaya gelmemizde 2013 yılından beri Global Compact Türkiye’nin sekretaryasına ev sahipliği yaparak dünyanın en büyük sürdürülebilirlik platformunun Türkiye’de kurumsallaşmasına destek olan TÜSİAD’a teşekkür etmek isterim. Önümüzdeki dönemde iş dünyasını nelerin beklediğini, bu dönüşümün Türkiye için ne anlama geldiğini, iş dünyasının dikkat etmesi gereken konuları, riskleri ve beklentileri, Türk iş dünyasının önde gelen liderlerinin yanı sıra akademi ve sanat dünyasından konuklarla konuşabilmek çok ilham verici. Dünyanın iyiliği için böyle olağanüstü bir etkinlikle bu kadar kişiyi bir araya getirmek ise gurur verici” dedi.

 

Ayrıca Zirve’nin ilk günündeYoung SDG Innovators (Genç SKA Yenilikçileri) Türkiye oturumunda Genç SKA Yenilikçileri Programı Lideri Emre Eczacıbaşı Global Compact Türkiye Genel Sekreter Yardımcısı Gaye Uğur Sarıoğlu, Program Partneri Impact Hub Istanbul Kurucu ortağı Ayşe Sabuncu, program mentörlerinden Atilla Erel (Workinlot), Başak Demir Saral (DCube), Erdem Ergin (UNDP) yer aldı. Oturumda ayrıca program katılımcıları Akkök Holding, Koç Dijital, Sun Tekstil ve TSKB ekipleri programda geliştirdikleri çözüm önerilerine ilişkin sunum gerçekleştirdiler. “SDG Futures Lab” oturumunda Young SDG Innovators Programı katılımcılarından Zorlu Holding Ekibi Türkiye’yi temsil etti. Zirve kapsamında #TargetGenderEquality — Pathways to Parity (“Hedef Cinsiyet Eşitliği – Tam Eşitlik Yolunda”) oturumunun konuşmacıları arasında Global Compact Türkiye Kadının Güçlenmesi Çalışma Grubu Eş Başkanı Melsa Ararat da yer aldı. Gerçekleştirilen Bölge Oturumları’nda da BM Kalkınma Koordinasyon Ofisi Avrupa ve Orta Asya Bölgesel Direktor Vekili Irena Vojáčková-Sollorano, Arçelik CEO’su Hakan Bulgurlu ve Hedefler için İş Dünyası Platformu Başkanı Ümit Boyner de dinleyicilerle buluştu.

 

Liderler Zirvesi’nin 15 Haziran’da New York’ta başlayan oturum zincirinde ise Eski ABD Başkan Yardımcısı Al Gore, BM İklim Eylemi ve İklim Finansmanı Özel Elçisi Mark Carney, Eski BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon ile COP 25 ve COP 26 İklim Eylemi Liderleri Gonzalo Muñoz ve Nigel Topping iklim krizini ele aldı. UN Global Compact Yönetim Kurulu Başkan Yardımcıları Paul Polman ve Bola Adesola, Commonwealth, Uluslararası Ticaret Odası, NEPAD, Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu ve Uluslararası Deniz Ticaret Odası başkanları ile akademi dünyasından INSEAD Dekanı Ilian Mihov ve Paramadina Üniversitesi Rektörü Profesör Firmanzah konuşmalarıyla tüm dünyaya ilham verdi.


Hibya Haber Ajansı

© Copyright 2024 basindasaglik.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.