Reklam
Vakıf Katılım
Tarih : 2019-09-04 17:43:00

İngiltere’de Erken Seçim Gelebilir Mi!

Küresel risk olarak takip ettiğimiz ticaret savaşları ve Brexit konuları gündemde kalmaya devam ediyor. Özellikle Brexit tarafında yaşanan gelişmelerin piyasa fiyatlamalarında ön planda olduğunu söyleyebiliriz. Haber akışına bakacak olursak dün akşam saatlerinde Birleşik Krallık’ın en alt kanadı olan Avam Kamarası’nda, anlaşmasız Brexit’i önlemeye yönelik kritik bir oylama yapıldı. Parlamento gündemini belirleme yetkisini hükümetten alıp milletveklerine veren yasa tasarısı, 21 İsyancı Muhafazakar Parti Milletvekillerinin de katkısıyla 301’e karşı 328 oyla kabul edildi. Bu tasarının kabul edilmesiyle birlikte ilerleyen dönemde muhalefet kanadı anlaşmasız bir Brexit’i önlemeye yönelik bir yasa tasarısı sunabilecek. Hükümetin gücünü kaybetmesinin ardından açıklamalarda bulunan İngiltere Başbakanı Boris Johnson, ülkeyi erken seçime götürmek için bir yasa teklfii sunacağını açıkladı. Johnson, seçim tasarısını parlamentodan geçirmesi için 3’te 2 çoğunluğa ulaşması gerekiyor. Yani muhalefet kanadını ikna etmesi gerekiyor. Geçtiğimiz günlerde erken seçim istediklerini belirten Ana Muhalefet Partisi Jeremy Corbyn ise, anlaşmasız bir Brexit’i kesin bir şekilde önlemeden erken seçim kararına destek vermeyeceğini söylüyor. Kesin bir şekilde 31 Ekim’de AB’den çıkmak isteyen Boris Johnson’ın bu tasarıyı geçirmek içinde işi bir hayli zor gözüküyor. Bu konuda ilerleyen günlerde parlamento kanadından gelebilecek açıklamaları dikkatle takip etmemiz gerekebilir. Öte yandan Johnson, Brexit konusunda önemli bir ilerleme kaydettiklerini ve AB ile Backstop maddesini dışarıda bırakacak önemli bir anlaşmaya varacaklarını ancak kabul edilen tasarının bu durum karşısında engel teşkil ettiğini söyledi. Şuanda yapılan bu oylama sonucunda Anlaşmasız Brexit’in ertelenme ihtimali Sterlin varlıkları adına pozitiflik katıyor. Ancak bu durumun süreklilik kazanması için nihai bir kararın verilmesi gerekebilir. Ticaret savaşları cephesinde ise ABD Başkanı Donald Trump’ın, Çin’e uyguladığı vergileri 2 katına çıkarmak istediğine yönelik spekülasyonlar dikkat çekiyor. Ancak bu konu şuanda henüz doğrulanmadı. Zira, ilerleyen dönemde bu konuda somut bir adımın atılması halinde piyasalardaki endişeler çoğalabilir.

Ekonomik takvimde ise Avrupa’dan Hizmet PMI rakamları ön plandaydı. Almanya Himzet PMI’ı 54.8, Euro Bölgesi Hizmet PMI’ı ise 53.5 ile piyasada beklenen rakamların üzerinde bir sonuç aldı. Ayrıca yüzde 2.0 olarak tahmin edilen Euro Bölgesi Perakende Satışları da yüzde 2.2 öngörülerin üzerinde gerçekleşti. İngiltere Hizmet PMI’ı ise 50.6 ile beklentilerin üzerinde açıklandı. ABD Ticaret Dengesi ise 54 Milyar Dolar Açık verdi.

Günün diğer önemli konuları ise majör merkez bankası yetkililerinin açıklamalarıydı. Avrupa Merkez Bankası’nın bir sonraki başkanı olarak görülen Christine Lagarde enflasyonun kalıcı olarak düşük kaldığını ve uzun vadede gevşek para politikasının garanti olduğunu söyledi. ECB üyesi Phlilip Lane ise son gelen mali verilerin, kötü enflasyon verilerine işaret ettiğini ve ECB tahminlerinin altında seyrettiğini belirtti. Günün geri kalanında ise yerel FED Başkanlarının açıklamalarını takip edeceğiz.

EURUSD

Euro varlıkları ECB yetkililerinden gelen güvercin yorumlara rağmen Brexit kanadından gelen pozitifliğin etkisiyle toparlandı. Özellikle bir süredir ihtimali artan anlaşmasız bir Brexit’in piyasalara endişe verdiği bu günlerde, parlamento tarafında anlaşmasız bir ayrılığı önlemeye yönelik yapılan kritik yasa tasarısının kabul edilmesi piyasadaki umutları artırdı. Öte yandan bugün Euro Bölgesi’nden gelen Perakende Satışları ile bölge ülkelerinden takip ettiğimiz Hizmet PMI rakamlarındaki olumlu tablo da paritedeki toparlanma hareketlerini destekledi. Dolar varlıklarında ise dün 36 ay sonra ilk defa 50 bareminin altına düşen ISM İmalat PMI rakamlarının etkisi devam ediyor. Teknik olarak ise 1.0995 desteği üzerinde kaldığı sürece parite tarafında toparlanma hareketleri devam edebilir. Ancak alış yönlü işlemlerin hızlanabilmesi için 1.1040 direncinin kırılması gerektiğini düşünmekteyiz. Zira bura kırılırsa 1.1060, 1.1085 ve 1.1115 dirençlerine kadar ataklar görülebilir. 1.0995’in altına sarkmasıyla birlikte yaşanacak geri çekilmelerde ise 1.0970, 1.0950 ve 1.0925 destekleri izlenebilir.

USDTRY

Gün içinde TCMB tarafından yayımlanan Ağustos ayı fiyat gelişmeleri değerlendirmesinde, yıllık enflasyon alt grupların genelinde gerilediği, enflasyondaki düşüşte büyük ölçüde temel mal ve enerji grupları belirleyici olduğu kaydedildi. Bu dönemde gıda yıllık enflasyonundaki yavaşlama eğilimi sürdüğünü, Türk lirasındaki istikrarın yanı sıra enflasyon beklentilerindeki iyileşme ve iç talep koşullarının seyri çekirdek enflasyon göstergelerinin yıllık enflasyonundaki düşüşü desteklediğini belirten TCMB, Eylül ayı için ulaştırma ve tütün ürünlerindeki fiyat artışının Eylül ayında yansıyabileceği raporlandı. Bunun dışında Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Ağustos ayı ihracatın 13.2 Milyon Dolar, ithalatın ise 15.5 Milyon Dolar olduğunu söylerken dış ticaret açığını 2.38 Milyon Dolar ve ihracatın ithalatı karşılama oranını yüzde 84.70 olarak açıkladı. Dün enflasyon datasında kaydedilen beklentilerden daha az yükseliş, TCMB için faiz koridorunu genişletirken TL varlıklarının değer kazandığı görüldü. Ayrıca ABD kanadı için dün sonuçlanan zayıf PMI rakamları ile birlikte Dolar endeksinde yaşanan düşüş kurdaki aşağı yönlü hareketleri destekledi. Nitekim uzun süredir 5.80-5.85 bandında seyreden kurun 5.80 altında kalıcılık göstermesi ile satıcılı seyrin derinleştiği görüldü. Teknik anlamda da hızlıca 5.70 seviyesi altına gerileyen kur için 5.68 altında kalıcılık aranırken bu durumda 5.6530-5.6260 ve 200 günlük hareketli ortalaması olan 5.5950 seviyesi önemli destekler konumunda. Tekrar alıcılı seyrin görülmesi halinde ise 5.7100-5.7340-5.7550-5.7740-5.8000 direnç seviyeleri test edilebilir.

GBPUSD

İngiltere'de Brexit karmaşası farklı bir boyuta geçti diyebiliriz. Başbakan Boris Johnson'ın Avrupa Birliği'nden (AB) anlaşmasız Brexit sürecini hayata geçirmesini engellemek isteyen milletvekilleri Avam Kamarası'ndaki kritik oylamayı kazandı ve parlamento gündeminin kontrolünü ele geçirdi. Oylamayı kaybeden Başbakan Boris Johnson ise erken seçim çağrısı yapmaya hazırlanıyor. Anlaşmalı veya anlaşmasız, İngiltere'nin AB'den 31 Ekim'de çıkması öngörülüyordu ancak milletvekillerinin parlamento gündemini ele geçirmesiyle, Brexit'i de erteleme ihtimali doğdu. Muhafazakar Parti'de Boris Johnson'ın Sözcüsü, dün parlamentoda yapılan oylamada Johnson hükümetine karşı oy kullanan Muhafazakar Parti üyesi parlamenterlerin partiden çıkarılacaklarını söyledi. Veri akışında İngiltere Ağustos ayı hizmet PMI rakamı 50.6 ile beklentilerin altında kaldı. ABD tarafında ise bir yandan Çin ile ticaret savaşı sürerken diğer yandan FED faiz kararı öncesi üyelerin farklı açıklamaları dikkat çekmekte. Verdikleri demeçlerde Boston FED Başkanı Eric Rosengren faiz indirimine gerek olmadığını kaydederken St. Louis FED Başkanı James Bullard ise sigorta mahiyetinde 50 baz puanlık indirimi savundu. Günün kalanında yine FOMC üyelerinin görüşleri takip edilecek olup Brexit ve ticaret görüşmeleri konusunda gelecek haber akışları izlenecek. Dünkü Brexit kaosu ile Ocak 2017’den bu yana en düşük seviyelere kadar ilerleyen paritede ABD’den gelen zayıf PMI rakamları sonrası bir nebze olsun toparlanma görülürken bugün de yukarı atakların devam ettiği gözlemlendi. Yukarı seyirde 1.2195-1.2220-1.2250-1.2285 dirençleri önemli olabilirken döviz çiftinin yönünü tekrar aşağı çevirmesi halinde 1.2165-1.2130-1.2100-1.2080 destek seviyeleri gündeme gelebilir.

BRENT PETROL

Ticaret savaşları cephesinde ABD ile Çin’in bir türlü piyasanın istediği görüşmeleri yapamamasının yanı sıra majör ülkelerden gelen olumsuz İmalat PMI rakamları küresel büyümeye yönelik endişeleri artırmış dolayısıyla petrol talebinde de bir daralma gerçekleşebileceğine yönelik beklentileri artırak petrol fiyatları üzerinde baskı oluşturuyordu. Öte yandan dün OPEC’in 2019 yılında ilk defa petrol üretimini artırması da petrol tarafında satış yönlü işlemlere neden olmuştu. Dün akşam saatlerinde ise diğer küresel risk olarak takip ettiğimiz Brexit konusunda bir pozitiflik meydana geldi ve piyasadaki karamsar hava bir müddet dağılarak emtia tarafında da toparlanma hareketleri yarattı. Öncelikli olarak bu hareketlerin devam edebilmesi için 61.00 üzerinde bir kalıcılık görmemiz gerekebilir. Zira düşen kanalın üst bant noktasına gelen bu seviyenin kırılması 64.00 seviyelerini hedef haline getirebilir. 61.00 öncesinde ise 59.75, 60.10, 60.40 ve 60.70 ara dirençleri izlenebilir. Düzeltme hareketlerinde ise 59.30, 59.00, 58.65 ve 58.20 destek seviyeleri takip edilebilir. Günün geri kalanında ise Amerikan Petrol Enstitüsünün yayınlayacağı Petrol Stokları rakamları volatil hareketlere neden olabilir.

ONS ALTIN

Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkan Yardımcısı Zhang Tao, ekonomik ve ticari sürtüşmenin küresel ekonomik büyümeyi aşağı çektiğini söyledi ve ticaret savaşında ABD ve Çin de dâhil olmak üzere dünya ekonomisinin yarar görmesini sağlamak için düzenli, şeffaf ve adil bir ticaret sistemi ve çerçevesinin oluşturulması gerektiğini vurguladı. Bunun dışında İran Dışişleri Bakanı Zarif, nükleer anlaşmanın ölmediğini ve bu anlaşmanın sonunun geldiğini söylemek için erken olduğunu belirterek, 'Avrupalılar maalesef bu konudaki taahhütlerini yerine getiremediler' derken İran’ın, AB'nin nükleer anlaşmayı koruması için borç olarak teklif ettiği 15 milyar Doları reddettiği haberleri dikkat çekti. Son olarak, FED üyelerinin karmaşık açıklamalarına yenileri eklendi. Boston FED Başkanı Eric Rosengren, ticarette büyüyen gerilime ve ABD ekonomisini tehdit edebilecek jeopolitik endişelere rağmen, FED'in faizleri daha fazla indirmesine ihtiyaç olmadığı görüşüne bağlı kalırken St. Louis FED Başkanı James Bullard, FED'in gerek finansal piyasaların bir faiz indirimi beklentisinin ilerisine geçmek gerekse de yaklaştığına inandığı global ticaret savaşına karşı sigorta olarak Eylül ayı FOMC toplantısında faizi 50 baz puan indirmesi gerektiğini savundu. Bugün ticaret savaşı ve diğer jeopolitik risklerle beraber FOMC üyelerinden Bowman, Kashkari ve Evans’ın konuşmaları takip edilecek. Temel olarak dünkü olumsuz ABD PMI datası sonrası Dolar endeksindeki değer kaybı ile yükselişe geçen değerli madenin daha sonrasında düzeltme hareketleri görülürken gün içinde bu düzeltmelerin devamı için teknik anlamda 1540-1532-1529-1526-1520 destekleri izlenebilir. Yukarı ataklarda ise 1548-1552-1555-1560 direnç seviyelerine dikkat edilebilir.

IşıkFX Akşam Bülteni 04.09.2019

© Copyright 2024 basindasaglik.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.