Reklam
Vakıf Katılım
Tarih : 2020-05-18 08:20:00

Fed gündemi ve negatif faiz tartışmaları

“GÜNÜN ÖNE ÇIKAN GELİŞMELERİ”

Önemli Ekonomik Takvim Verileri

*Varlık fiyatlarını etkileyebilecek önemli veri akışı bulunmamaktadır.

 

“PİYASANIN ROTASI”

Fed Gündemi ve Negatif Faiz Tartışmaları…

Corona virüsünde güncel durum, vaka sayısı 4,748,259 – tedaviye pozitif cevap veren 1,731,120 – ölü sayısı 315,037 kişiye ulaşmıştır.  Almanya’da yeni vaka sayısı sadece 2 olurken, yeni ölüm gerçekleşmemiştir. Bu durum Avrupa tarafında normalleşme sinyalini teyit ederken, ekonomiler yavaş yavaş açılmaya devam etmektedir. Bugün İngiltere’nin açılması (sınırlı) beklenirken, virüsün ekonomik boyut önceliği devreye girmektedir.

Fed Başkanı Powell, ekonominin tam olarak toparlanmasının aşıyla olacağını vurgularken, toparlanmanın gelecek yıla kadar sürebileceğini söyledi. Toparlanma süresine ilişkin net bilgi vermezken, bu ekonomi toparlanacak şeklinde kesin bir ifade kullandı. Ayrıca Fed yayınladığı raporda varlık fiyatlarına karşı uyarılarda bulundu.

Powell’ın açıklamalarını hafta boyunca takip edeceğiz. Salı günü bankacılık komitesine sunumu, Çarşamba günü Fed tutanakları ve Perşembe günü tekrar konuşması olacaktır. Bu yoğun Fed gündeminin ana teması kuvvetle muhtemel negatif faiz tartışmaları olacaktır. Her ne kadar Başkan bu tartışmaları şimdilik sonlandırmış olsa bile ekonomiyi toparlamak için nasıl Fed sıfır faiz uyguladığı ise gerekmesi durumunda negatif faiz uygulamaktan çekinmeyecektir.

ABD Temsilciler Meclisi, virüs ile mücadele kapsamında ekonomiyi canlandırmak için $3 trilyon tutarında paketi onayladı.

İngiltere tarafında tekrar negatif faiz tartışmaları sürerken, bu sefer açıklama BoE tarafında baş ekonomist Haldane tarafından gelmiştir. Açıklamasında negatif faizin değerlendirildiğini belirtmiştir.

Japonya ekonomisi yıllık %3,4 daralması ile teknik olarak resesyona girdi.

Fitchanalisti Winslow, Türkiye’nin fonlama krizi işareti bulunmadığını ve göreceli düşük borç seviyesinin kredi notuna destek sağladığını belirtti.

Fiyatlama dinamiklerinde, S&P500 endeksi 2850 seviyesi üzerinde 2880 seviyesinde fiyatlanmaktadır.  Kısa dönemli olarak pozitif algı için 2850 seviyesi üzeri referans olarak takip edilebilir. ABD 10 yıllık tahvil faizi %0,6396 seviyesinde bulunurken, %0,50 üzerinde hareketine devam etmektedir. (%0,50 altı negatif!) fiyatlama dinamiklerini negatif tetikleme adına tahvil faizinin negatif tarafa geçmesi beklenebilir ki bu durum mevcut aşamada oldukça zayıf gözükmektedir. Altın $1700 üzerinde $1761.40 seviyesi ile 7 yılın zirvesinde bulunurken, güçlü Dolar temasında Doalr endeksi 100 seviyesinde bulunmaktadır. USDTRY paritesi 6.8969 seviyesi ile 6.90 altında fiyatlanmaktadır. 5 yıllık CDS 625.962 seviyesi ile 600 seviyesi üzerinde bulunmaktadır.

Gelişmekte olan ülkelerin para birimleri aybaşından itibaren performansları (- kırmızı  / + yeşil)

Türk Lirası %1.39 değer kazancı ile aylık bazda öne çıkmaktadır.

 

Türkiye tarafında corona virüsü vaka sayısı 149,435 kişiye çıkarken, ölü sayısı 4,140 kişiye ulaşmıştır. Testlerin devreye alınması ile vaka sayısında artış devam ederken, toplam test sayısı 1,624,994 kişiye ulaşmıştır. Ölü sayısında azalma pozitif devam ederken, vaka sayısında 3 haneli seyir devam etmektedir.

 

Kaynak GCM Yatırım
Hibya Haber Ajansı

© Copyright 2024 basindasaglik.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.