Reklam
Vakıf Katılım
Tarih : 2020-01-21 09:12:00

Sabah Stratejisi

Amerikan piyasalarının tatil olduğu günde genel olarak risk algısında sendeleme gözlendi. Avrupa seansında hisse senetlerinin sergilediği yatay-negatif performansların ardından 21 Ocak işlemlerinde Asya fiyatlamaları ve vadeli Amerikan endeksleri de bardağın olumsuz tarafını görüyor. Çin’de etkili olan SARS virüsü uzun tatil öncesinde riskin dağılma olasılığını artırdığından karlı pozisyonların kapatılma nedeni olarak değerlendiriliyor.
İlk işlemler riskli varlıklardan çıkış temasını doğruluyor. Ons altın $1560 seviyesinin üzerinde fiyatlanırken, ABD 10 yıllık tahvil faizi %1.80 seviyesinin gerisinde oluşuyor. Yuan 3 ayın en sert kaybına giderken, MSCI Asya endeksi 7 haftalık pozitif performansın ardından eksiye işaret ediyor. Çin’de hisseler %2 civarında geriliyor.
Benzer durum yerel varlıklar için de geçerli. USDTRY paritesi hafta başında dikkat çektiğimiz bant aralığının üst sınırında işlem görerek 5.92 düzeyinde karşımıza çıkarken, iShares Türkiye ETF’i ABD seansında günü %0.21 sınırlı yükselişle tamamladı.
IMF tarafından paylaşılan raporda 2020 yılına dair küresel büyüme beklentisinin yüzde 3.4’ten yüzde 3.3’e düşürülmesi de risk algısındaki gözden geçirmenin bir diğer önemli nedeni konumunda. Fon, 2019 büyüme beklentisini de dünya için %2.9’a aşağı yönlü revize ederek bu yönde altıncı kez adım atmış oldu.
BOJ’un yılın ilk toplantısında herhangi bir değişikliğe gitmemesi beklentilerle paralel. Bununla birlikte mali teşviklerin devreye girmesi nedeniyle 2020 büyüme beklentisini %0.7’den %0.9’a yükseltmesi değerli Japon yeni temasını sabah işlemleri nezdinde riskten kaçış temasının yanında destekleyen bir diğer önemli unsur.
Bugün Avrupa’da açıklanacak olan ZEW endekslerinde toparlanma olması bekleniyor. Özellikle beklentilere ait ölçümlemenin 10.7 olan Aralık seviyesinden 15.0’e yükselmesi ortak para birimi euro fiyatlamalarına destek verebilir ancak kısa vade içerisinde kalıcı değerlenme beklentisinde olmadığımızı belirtmek isteriz.
Dış koşullarda gözlenen fiyatlama temasının gün içerisinde yurtiçi ve Avrupa seansı işlemlerine de sirayet etmesini bekliyoruz. USDTRY paritesinde 5.92 direnci üzerindeki eğilim 5.96 bölgesini gündeme getirebilir. Ciddi lira ayrışması beklentisinde değiliz.

Kaynak: Deniz Yatırım

Hibya Haber Ajansı

© Copyright 2024 basindasaglik.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.