Reklam
Vakıf Katılım
Tarih : 2020-05-27 08:29:00

Çin’e yaptırım geliyor?

 

“PİYASANIN ROTASI”

Çin’e Yaptırım Geliyor?

Corona virüsünde güncel durum, vaka sayısı 5,626,574 – tedaviye pozitif cevap veren 2,286,956 – ölü sayısı 350,453 kişiye ulaşmıştır. Global çapta virüs vaka ve ölü sayısı artmasına rağmen ekonomilerin açılması ve hayatın normalleşmesi için adımlar atılmaya devam edilmektedir. Aşı bulma yarışında ise klinik çalışma aşamaları insanlara geçerken, bekleyiş sürmektedir.

Trump Çin’e yaptırım uygulama konusunda ciddi olurken, son açıklamasında “bu hafta sonundan önce Çin konusunda güçlü bir adım duyacaksınız.” dedi. Özellikle virüs ve Hong Kong konularında Çin’i hedef alan Trump’ın aksiyonları ile gündemi değiştirmesine tanık olacağız.

Trump, diğer konulara ilişkin açıklamalarında bulundu;

“Taliban ve Afganistan hükümeti ile görüşüyoruz. Biz oraya gideli 19 yıl oldu. Orada asker gibi değil de polis gibi davranıyoruz. Oraya polislik yapmak için gitmedik ama 19 yıldır oradayız. Artık yeter. Askerlerimizi evlerine geri getirmeye ilişkin olumlu görüşmeler yapıyoruz.” Askerlerin, mümkün olan en kısa zamanda geri dönmelerini istiyorum.

Suriye’de, Türkiye sınırından askerlerimizi çektiğimizde de herkes bunun ‘korkunç’ olduğunu söyledi. Dün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile konuştum ve sınırın biz olmadan gayet iyi olduğunu söyledi. (Türkiye ve Suriye) Bu sınırı 2 bin yıldır siyasileştiriyorlar. Biz Türkiye ve Suriye sınırını koruyorduk. Şimdi askerlerimizi evde istiyoruz. 1 yıl önce bu kararı verdiğimde eleştirildim, şimdi onlar kendi sınırlarını koruyor. Biz petrolü koruduk. Ancak bir noktada petrole ilişkin sıkıntıları da düzelteceğiz ve oradan çıkacağız.

Trump’ın Çin’e yaptırım uygulamasında sürenin çok kısa olabileceğine ilişkin açıklamaları, piyasalarda risk algısını olumsuz etkilerken, Dolar temasını bir miktar güçlendirmiştir.

Fitch, küresel büyüme beklentisini %3,9 daralma seviyesinden %4,6 daralma seviyesine revize etmiştir. Türkiye için ise %3 daralama öngörmektedir.

Bugün ECB Başkanı Lagarde’nin konuşmasını takip edeceğiz. Negatif faiz ile çözümü bulamayan ECB için yol haritasında mali politikaların Almanya ile nasıl uygulanabileceğine ilişkin sinyaller takip edilebilir.

Fiyatlama dinamiklerinde, S&P500 endeksi 3000 seviyesi üzerinde 3016 seviyesinde fiyatlanmaktadır.  Kısa dönemli olarak pozitif algı için 2950 seviyesi üzerindeki kalıcılık takip edilebilir. ABD 10 yıllık tahvil faizi %0,6649 seviyesinde bulunurken, %0,50 üzerinde hareketine devam etmektedir. (%0,50 altı negatif!) fiyatlama dinamiklerini negatif tetikleme adına tahvil faizinin negatif tarafa geçmesi beklenebilir ki bu durum mevcut aşamada oldukça zayıf gözükmektedir. Altın $1700 üzerinde $1707 seviyesinde bulunmaktadır. USDTRY paritesi 6.75 seviyesi ile 6.80 altında fiyatlanmaktadır. 5 yıllık CDS 528.938 seviyesi ile 600 seviyesi altında hareket etmektedir.

Gelişmekte olan ülkelerin para birimleri aybaşından itibaren performansları (- kırmızı  / + yeşil)

Türk Lirası %3,57 değer kazancı ile aylık bazda öne çıkmaktadır.

 

Türkiye tarafında corona virüsü vaka sayısı 158,762 kişiye çıkarken, ölü sayısı 4,397 kişiye ulaşmıştır. Testlerin devreye alınması ile vaka sayısında artış devam ederken, toplam test sayısı 1,873,607 kişiye ulaşmıştır. Günlük vaka sayısı tekrar 1000 kişi altına inerken, yoğum bakım yükü azalmaktadır.

 

Kaynak GCM Yatırım
Hibya Haber Ajansı

© Copyright 2024 basindasaglik.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.