Reklam
Vakıf Katılım
Tarih : 2020-01-17 16:17:00

Ons altın 1557 dolar direncini test edebilir

Önümüzdeki Hafta Davos Zirvesi’ndn Gelecek Mesajlar da Kritik Olacak!

Bu hafta iç tarafta yine; Libya eksenli gelişmeler başta olmak üzere jeopolitik risklerin durumu öncelikli olarak takibimizdeydi. Hafta başında; Türkiye ve Rusya’nın yanı sıra, Libya’daki tarafların(Ulusal Mutabakat Hükumeti ve Ulusal Ordu) katılımıyla Moskova’da gerçekleştirilen Ateşkes müzakerelerine yönelik beklentiler TL varlıkları açısından olumluydu.

Ancak, Libya Ulusal Ordusu Komutanı General Hafter’in; ateşkes anlaşmasını imzalamadan Moskova’yı terke etmesi ve Hafter’in safında yer alan Libya Temsilciler Meclisi Başkanı Akile Salih’in: “Ateşkes sona erdi, savaş devam ediyor” şeklindeki açıklamaları risklerin yükselmesine neden oldu.

Öte taraftan TL varlıkları açısından iç tarafta Cari İşlemler Dengesi ve Sanayi Üretimi gibi iç taraftaki bazı makro veriler de takip edilirken, haftanın önemli gündem maddesi ise Perşembe günkü TCMB/Para Politijası Kurulu(PPK) toplantısıydı.

Toplantı sonrasında açıklanan karar metninde: Küresel ekonomik aktivitedeki zayıf seyrin majör merkez bankalarını genişleyici para politikalarını devam ettirmeye teşvik etmesinin beklendiği vurgulanırken, Politika Faizi 75 Baz Puan düşürülerek yüzde 11.25’e çekildi. Böylece 1,5 puanlık simetrik uygulama gereği, Gecelik Borç Alma Faizi: yüzde 9.75, Gecelik Borç Verme Faizi yüzde 12.75 ve Geç Likidite Penceresi Borç Verme Faizi de yüzde 14.25 seviyesine çekilmiş oldu.

TCMB’nin faiz indirimine karşın, genel anlamda ise fiyatlamalar açısından önem arz eden; 5 Yıllık CDS tarafında 31 Mayıs 2018’den bu yana ilk kez 250 Bp’ın altına gelinirken, 18 Milyar 364 Milyon TL’lik iç borç itfası için yapılan ihalelerin başarıyla tamamlanması sonrasında tahvil faizleri cephesindeki ve Londra swap piyasaındaki faiz oranlarının düşüşüne devam ettirmesi sonrasında politika faizinin cazibesi korumasıyla TL varlıkları gücünü korudu.

Küresel tarafta da yine; Ticaret SAvaşları meselesi gündemin üst sırasındaydı. Hafta başında beklenildiği gibi; Çin Başbakan Yardımcısı Liu He liderliğindeki Çin Ticaret Heyeti Washington’a ziyaret gerçekleştirirken, yine beklenildiği gibi 15 Ocak akşamı Beyaz Saray’da ABD Başkanı Donald Trump ve Liu He 1.Faz Ticaret Anlaşması’nı imzaladı ancak anlaşma metninin; Çin tarafının ABD’den 202 Milyar Dolarlık ek ithalat yapmasını içermesi ve mevcut tarifelerden sadece 120 Milyar Dolarlık ürün grubuna uygulanan yüzde 15’lik verginin yarı yarıya düşürülmesinden ibaret olmasıyla küresel risk alma iştahındaki artış sınırlı kaldı.

Yine; ABD tarafının yapacağı özverileri de kapsaması beklenen Faz-2 Anlaşması için görüşmelerin başalayacağı da bildirilmesine karşın, Faz-2 Anlaşması’nın Kasım ayındaki ABD seçimlerinden sonra yapılacağının vurgulanması da kritikti. Brexit meselesinde; Avam Kamarası’nda kabul edilen Boris Johnson hükumetinin ayrılık anlaşması Lordlar Kamarası’nda tartışılmaya başlanırken, yine 2020 sonuna kadar geçiş süresinin tamamlanacağına dair Başbakan Johnson’dan gelen açıklamalar tedirginlik unsuruydu.

ABD-İran gerilimi stabil görünüm sergilese de, AB tarafının İran Nükleer Anlaşması konusunda uyuşmazlık mekanizmasını tartışmaya başlaması ile zaman zaman ipler gerildi. Tüm bu küresel gelişmelerin yanı sıra, ABD tarafında ayrıca; Donald Trump’a yönelik azil soruşturmasının Senato oturumlarının başlaması da takip edilirken, ABD Başkanı Donald Trump’ın FED’e dair eleştirileri ve FED yetkililerinden ekonomik görünüm ve faiz oranlarına yönelik gelen açıklamalar da önemliydi.

Keza, FED’in repo ihalelerine devam edeceği de açıklanırken, Çin Merkez Bankası’nın da toplanda 900 Milyar Yuan(yaklaşık 130 Milyar USD) tutarında piyasaya likidite sağlaması dikkat çekti. Ekonomik takvimde de Çin’den çok önemli veriler takip edilirken; Sabit Varlık Yatırımları, Sanayi Üretimi ve Perakende Satışlar dataları beklentilerden iyi gerçekleşmeler göstermesine karşın senelik büyüme yüzde 6 ile son 29 senenin en düşük seviyesinde kalmaya devam etti.

Diğer bölgelere baktığımızda da; Birleşik Krallık’ın Büyüme ve Sanayi/İmalat Üretimi verileri kötü gerçekleşmeler gösterirken, enflasyon görünümün de zayıfladığı gözlemlendi. Euro Bölgesi’nin SAnayi Üretimi dataları tahminlerin altında kalmasına karşın, önceki döneme göre daha iyi performans gösterirken; ABD’de açıklanan Philadelphia FED İmalat Endeksi, İşsizlik Maaşı Başvuruları ve Perakende Satışlar dataları ise iyiydi.

Önümüzdeki hafta ekonomik takvimde; öncü PMI dataları ile ECB ve BOJ kararları gibi kritik olguları takip edeceğiz. Ayrıca Birleşik Krallık’tan; Perakende Satışlar ve İş İstatistikleri, Euro Bölgesi’nden; IFO ve ZEW Endeksleri, ABD’den; İkinci El Konut Satışlar verileri izlenecek. Bu hafta sonu Berlin’de yapılacak olan Libya Zirvesi ile önümüzdeki Salı günü başlayacak olan 35.Dünya Ekonomik Forumu(Davos Zirvesi)’ndan gelecek mesajlar da; küresel ve lokal risk unsurlarına dair gelişmelerle birlikte oynaklıklara neden olabilir.

EURUSD

Bu hafta Euro Bölgesi’nde açıklanan Sanayi Üretimi datalarında önceki döneme göre görülen kısmi toparlanma, ABD-Çin arasında imzalanan Faz-1 Anlaşması’nın küresel risk alma iştahına yapmış olduğu katkı ile Euro varlıklarına bir miktar güç katarken, ABD’de açıklanan Perakende Satışlar gibi kritik veriler ise parite üzerinde baskıya neden oldu. Keza, hafta sonunda doğru Libya, Suriye, İran ve İsrail eksenli gelen yenş haber akışları da paritedeki geri çekilmeleri destekledi.

Önümüzdeki hafta öncü PMI dataları ve bazı verilerin yanı sıra sküresel risklere dair gelişmeleri yine takipte olacağız. Bu bağlamda Davos Zirvesi’nden gelecek haber akışlarının önem arz edeceği haftada ayrıca; Avrupa Merkez Bankası(ECB)’nın yapacağı toplantıdan çıkacak faiz ve politika kararları ile ECB Başkanı Christine Lagarde’ın yapacağı basın toplantısı ile oynaklık düzeyi artabilir.

Teknik olarak ise paritede; uzun vadeli düşen trendin yanı sıra, Eylül sonundan itibaren başlayan yükselene trend de korunmakta. Olası geri çekilmelerde 1.1055 seviyesi yükselen trendin devamlılığı açısından önem arz edecek olup, buranın kırılması halinde yeniden satıcılı işlemlerin ağırlık kazanması söz konusu olabilir.

Paritedeki yukarı yönlü ataklarda ise 1.1175 ve 1.1240 kritik direnç bölgelerini izlemeye devam edeceğiz. Özellikle 1.1240 seviyesinin üzerine geçilmesi ve kalıcılık sağlanabilmesi halinde 1.1370-1.1410 bölgesi ileriye dönük hedef haline gelebilir.

USDTRY

Hafta başına; Libya ve İran meselerinde sağlanan stabilite ile sakin başlayan kur, Libya Ulusal Ordusu Komutan Hafter’in atşekes anlaşmasını imzalamaktan imtina etmesi sonrasında 5.90 seviyesinin üzerine doğru bir miktar baskı altında kaldı. İlerleyen süreçte ise Sanayi Üretimi ve Perakande Satışlar datalarında görülen toparlnamanın devamıyla CDS ve tahvil faizleri cephesinde görülen geri çekilmelerle kur yönünü yeniden aşağıya çevirdi.

Perşembe günü ise; TCMB faiz kararındaki 75 Bp’lık indirimin yüksek faiz indirimi endişelerini ortadan kaldırmasının yanı sıra, Hafter’in ateşkes anlaşmasına yönelik taahütlerini yerine getireceğine dair gelen açıklamalar TL lehine fiyatlamaları beraberinde getirdi. Önümüzdeki hafta yine; Libya ve Suriye eksenli jeopolitik risklere dair gelişmeleri öncelikli olarak takipte kalacağız.

Keza, küresel taraftaki risk unsurlarına dair gelişmeler de önem arz edecek. Teknik olarak ise kurda; 5.8670-5.8520 bariyerinin altında kalıcılık sağlanması halinde 200 günlük basit ortaalama seviyelerine de denk gelen 5.7930 bölgesi hedeflenebilir. Öte taraftan 5.8670 seviyesi üzerindeki kurda, görülebilecek yukarı yönlü ataklarda ise; 5.8815, 5.9000, 5.9280 ve 5.9525 direnç seviyeleri sırasıyla takip edilebilir.

GBPUSD

Hafta başında Birleşik Krallık cephesinde; Lordalar Kamarası’nda görüşülmeye başlayan Brexit Anlaşması ve küresel tarafta; ABD-Çin Faz-1 Ticaret Anlaşması’nın imzlanmasıyla paritede sınırlı bir pozitiflik oluşsa da, Sanayi Üretimi, Perakende Satışlar ve Büyüme gibi kritik verilerde görülen kötüleşmeye karşın ABD’den gelen iyimser verilerin etkisi ve jeopolitik risklere dair gelişmelerle parite yeniden baskı altında kaldı. Yeni haftada da Brexit başta olmak üzere küresel ve lokal risklere dair gelişmeleri parite açısından takipte olacağız.

Yine, her iki bölgeden gelecek öncü PMI’lar başta olmak üzere önemli ekonomik verilerin sonuçlarıyla da paritede oynaklıklar görülebilir. Teknik olarak Eylül ayından başlayan yükselen kanalın korunduğu paritede; görülebilecek alıcılı işlemlerde 1.3050, 1.3100, 1.3175 ve 1.3260 direnç noktaları tkip edilebilir.1.3260 seviyesinin aşılması halinde ise 1.3370 bölgesi hedeflenebilir. Pariede oluşabilecek satış baskısında izlenebilecek destek noktalarımız; 1.3020, 1.2960 ve1.2900 seviyelerinde olup, bu tarafta da 1.2900 seviyesinin altına inilmesi halinde 1.2770 denemesi görebiliriz.

BRENT PETROL

ABD ve İran arasındaki gerilimin azalma göstermesi sonrasında hızla satış yiyen emtiada, Çarşamba günü ABD petrol üretiminin 13 Milyon varil ile tüm zamanların rekor seviyesini yenilemesiyle 63.60 destek noktası test edildi. Sonrasında ise; ABD ve Çin arasında imzalanan Faz-1 Ticaret Anlaşması’nda Çin’in enerji alım taahütlerinin yanı sıra, Libya’da kapatılan petrol sahaları ve Ortadoğu’da; Suriye, İran ve İsrail eksenli gelen bazı haber akışlarının etkisiyle toparlanma girişimleri görüldü.

Önümüzdeki hafta yine; jeopolitik risklerin durumunu arz kaynaklı fiyatlamalar açısından takipte olacağız. Ayrıca, OEC/OPEC+ yetkililerinden gelebilecek açıklamalar ve stok/üretim dataları da bu bağlamda önem arz edecek. Diğer taraftan, talep kaynaklı fiyatlamalar açısından ise; küresel ekonomik büyüme etkileri açısından önem arz eden ekonomik verilerin sonuçları ile Ticaret Savaşları gibi bazı sistematik hal almış risklerin durumunu takipte olacağız.

Teknik olarak emtiaya baktığımızda; yeniden görülebilecek geri çekilmelerde 63.60 destek noktası önem arz edecek olup, buranın kırılması halinde 61.90 seviyesine doğru satıcılı işlemlerin devamı söz konusu olabilir. Şuan için 65 Dolar seviyesinin biraz altında fiyatlanan emtiada görülebilecek yukarı yönlü hareketlerde ise; 65.50, 66.15 ve 66.45 direnç noktaları izlenecek olup, bu tarafta da 66.45’in geçilmesi halinde 67.45-67.60 bölgesi hedef haline gelebilir.

ONS ALTIN

ABD ve Çin arasında bu hafta imzalanan Faz-1 Anlaşmasına dair iyimserlikle SAlı günü 1535 seviyesine kadar gerileyen emtia; gerek Çin’e yönelik tarifelerin kaldırılmayacağına yönelik açıklamalar, gerekse FED ve PBOC gibi merkez bankalarının genişleme eğilimlerine dair gelen yeni sinyaller ile toparlandı. Bugüne gelindiğinde ise Çin verileri ile kısmi oynaklıklar oluşurken, öğleden sonra ise; Suriye, İran ve İsrail’den gelen bazı haner akışlarından nemalandı.

Önümüzdeki hafta açıklanacak olan öncü PMI dataları ve diğer ekonomik veriler, küresel risklere dair başta Davos Zirvesi’nden olmak üzere gelecek haber akışları ile birlikte önem arz edecek. Ayrıca, Avrupa ve Japonya Merkez Bankalarının kararların da açıklanacağı haftada, majör merkez bankalarının ileriye dönük politikalarına ilişkin açıklamalar da oynaklıklara neden olabilir.

Teknik olarak ise Sarı Metal’de; alıcılı işlemlerde 1557 ve 1562 direnç noktaları ilk etapta takip edilecek olup, 1562 üzeri kalıcılıklarda 1577 seviyesi hedeflenebilir. Emtiadaki geri çekilmelerde ise 1550, 1544, 1538 ve 1535 destek noktaları izlenecek olup, bu tarafta da 1535’in altına kalıcılıkla inilmesi halinde 1518 seviyesi yeni hedef haline gelebilir.

S&P500

Dünya’nın en önde gelen gösterge borsa endeksi konumundaki S&P500, bu haftayı da yüksek oynaklıkla pozitif kapatmaya yönelmiş durumda. Her ne kadar ABD ve Çin arasında imzalanan Faz-1 Anlaşması’nda; Çin’e yönelik tarifelerin sadece 120 Milyar Dolarlık kısmında indirim uygulanacağı belirtilse de, majör merkez bankalarının genişlemeye yönelmiş olmaları ABD borsalarına yönelik risk alma iştahını da artırmaya devam etti.

Avrupa ve Japonya Merkez Bankalarının kararlarının açıklanacağı önümüzdeki hafta yine; FED de dahil olmak üzere majör merkez bankalarının ileriye dönük hamlelerine yönelik beklentiler endeks üzerinde etkili olabilir. Ayrıca, açıklanacak olan ekonomik veriler, küresel ve lokal risklerin durumu ve gelmeye başlayan şirket bilançoları ile de hareketlilik görebiliriz. Teknik olarak ise; yukarı yönlü hareketlerin devamı halinde ilk etapta 3350 seviyesini takip edeceğiz. Buranın da kırılması halinde Ekim ayından başlayan yükselen kanalın üst bandı hedef haline gelebilir. Endekste 3315 seviyesinin altına gelinmesi halinde ise 3295, 3275 ve 3260 bölgelerini takipte olacağız.

WS30

Tüm zamanların en yüksek seviyelerinin test edildiği endekste ABD-Çin Faz-1 Ticaret Anlaşması’nın yanı sıra, FED’in repo ihaleleri ve diğer majör merkez bankalarının genişlemeci politikalarının devam edeceğine yönelik beklentiler de etkiliydi. Önümüzdeki hafta bu bağlamda küresel ve lokal risklerin ve açıklanmaya başlayan bilançoların yanı sıra; ECB ve BOJ toplanrıları ile FED gibi diğer majör merkez bankalarının ileriye dönük politika öngörüleri yine kritik olacak. Teknik olarak ise Ekim ayından başlayan yükselen kanalın üst bandına kadar yükselen endeks için bu bölge geçilemezse bir düzeltme hareketi görülebilir. Bu durumda; 29285, 29210, 29150 ve 29105 destek noktaları takibe alınabilir.

NAS100

Diğer ABD borsaları gibi yeni rekorlar kırılan Nasdaq100 Endeksi’nde Ekim ayından başlayan yükselen kanalın üst bandına yakın fiyatlama görülmekte. Aynı zamanda 2018 Aralık ayından gelen yükselen kanalın üst bandına doğru da yaklaşılan endeks için bu bağlamda; yukarı yönlü atakalrın devamı halinde 9220-9270 aralığı kritik olacak. Zira, buranın kırılamaması halinde endekste düzeltme hareketleri başlayabilir. Bu durumda; 9120, 9090, 9070 ve 9060 seviyeleri ilk etapta takip edilebilir. Diğer yandan teknik seviyelerin yanı sıra; majör merkez bankalarının ileriye dönük politika projeksiyonları, küresel risklerin durumu ve ABD şirket bilançoları da fiyatlamalar açısından önem arz edecektir.

DAX30

ABD ve Çin arasında imzalanan Faz-1 Anlaşması’nın yanı sıra; Avrupa Merkez Bankası(ECB)’nın genişlemeci politikalarının devam edeceğine dair gelen bazı açıklamalardan destek bulan endeks tüm zamanların rekor seviyelerine yakın bölgeleri test etti. Önümüzdeki hafta yapılacak olan ECB toplantısından çıkacak sonuçlar ve Başkan Lagerde’ın yağacağı açıklamalar bu bağlamda kritik olacak. Keza; Davos Zirvesi’nde liderlerden gelecek mesajlar ve küresel risklere dair gelişmeler de, açıklanacak olan bazı önemli ekonomik verilerin sonuçları ile birlikte oynaklıklara neden olabilir. Teknik olarak endekse baktığımızda ise; yukarı tarafta 13530, aşağı tarafta 13380 bölgesini ilk etapta takip edeceğiz. 13530’un geçilmesi halinde; yeni rekor seviyeler test edilebilecekken, 13380 altında kalıcılıkta ise; 13350, 13290, 13200 ve 13130 seviyeleri takibe alınabilir.


Kaynak: Işık Menkul Değerler


Hibya Haber Ajansı

© Copyright 2024 basindasaglik.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.