Reklam
Vakıf Katılım
Tarih : 2020-06-16 11:37:00

Medikal sektöründe robotik reform

Kovid-19 pandemisiyle birlikte, yüksek adetlerde ve sağlık sertifikasyonlarıyla piyasaya sürülmesi gereken medikal ekipmanların üretim modelleri de tartışılır oldu. Japonya merkezli lider CNC, Robot ve Makine üreticisi FANUC, hassas ortamlara, özel gereksinimlere dikkat ederek medikal sektöründeki süreçleri güvenli hale getirmek üzere özel çözümler sunuyor. Plastik enjeksiyon, işleme merkezi ve tel erozyon makinaları üretimi yapan FANUC’un bir diğer ürün grubu olan robotlar, QSSR olarak adlandırılan sistemlerle neredeyse tak-çalıştır formatında çalışabiliyor. Salgınla birlikte gündeme gelen tüm medikal ekipmanların üretimi, çok yüksek adetlerde ve sağlık sertifikasyonu yapılmış olan bu ürünlerle gerçekleştirilebiliyor.

Medikal sektöründe robotlar hayati önem taşıyor

Türkiye sağlık sektöründe faaliyet gösteren küçük, orta ve büyük ölçekte toplam 6 bin civarında firma bulunuyor ve bunların takribi 2.500’ü tedarikçi olarak faaliyetlerini sürdürüyor. Medikal ve sağlık sektöründe 450 civarında orta ve büyük ölçekli firmanın yaklaşık 100 tanesi üretici ve ihracatçı firma olup üretim süreçlerinde akıllı fabrika uygulamalarını kullanıyor. Yani sektör gereksinimlerinin yüzde 85’ini ithalatla karşılayan ülkemiz, medikal malzemelerin ileri teknolojilerle üretimi konusunda büyük ölçüde dışa bağımlılık yaşıyor.

Kovid-19 sürecinde robotlu otomasyon sistemlerinin kriz dönemlerindeki kurtarıcı rolü bir kez daha anlaşılmışken, FANUC Türkiye Genel Müdürü Teoman Alper Yiğit konu hakkında şu açıklamaları yapıyor; Şu anda birçok sektör durmuş vaziyette fakat bunun yanında FMCG dediğimiz hızlı tüketim malzemeleri ya da ilaç, kimya, medikal gibi sektörler faaliyetlerini artırarak sürdürüyorlar. Bunun yanında ülkemizde genelde konvansiyonel cihazlar üretilmekte olup ileri teknoloji ve bilgi gerektiren ürünler ithal edilmekte. Türkiye’de tıbbi cihazlar kapsamındaki ürünleri üreten yerli firmalar da var; ancak bunların çoğu yabancı firmalarla rekabet edebilecek potansiyelde değil. Şayet bu sektörde ithalatçı değil ihracatçı konumunda olsaydık şu anda çok daha farklı bir ekonomik tablodan söz edebilirdik. Türkiye endüstrisi olarak dünya klasmanına yükselmek istiyorsak robotizasyonumuzla, makineleşmemiz ve bu teknolojileri haberleştirmemizle bir statü elde etmemiz gerekiyor. Biz gelişmekte olan ülkeler kısa vadede küresel firmalarla rekabet edebiliriz ama hâlihazırdaki altyapımızla uzun vadede rekabet etmek çok zor. Bu riskin önüne geçmek üzere teşviklerin yapılandırılması ya da akıllı otomasyona geçmiş firmalara sağlanacak ayrıcalıklar harekete geçmek için itici güç olacaktır. ”

Medikal ekipman üretiminde tak-çalıştır modeli

İnsan faktöründen kaynaklanan her hatayı ve olası riski elemine ederek üretim sağlayan robotlar, halihazırdaki standart üretim içerisindeki birçok parametrenin önüne geçmiş durumdalar. FANUC, hassas ortamlara, özel gereksinimlere dikkat ederek medikal sektöründeki süreçleri güvenli hale getirmek üzere özel çözümler sunuyor. Plastik enjeksiyon, işleme merkezi ve tel erozyon makinaları üretimi yapan FANUC’un bir diğer ürün grubu olan robotlar, QSSR olarak adlandırılan sistemlerle neredeyse tak-çalıştır formatında çalışabiliyor. Salgınla birlikte gündeme gelen tüm medikal ekipmanların üretimi, çok yüksek adetlerde ve sağlık sertifikasyonu yapılmış olan bu ürünlerle gerçekleştirilebiliyor.

Sürdürülebilir kalite, hızlı üretim

FANUC makine grubu, üretilecek olan plastik malzemenin kendisinin basılması, bunun tel erozyon ve işleme merkezi ile kalıbının yapılması ve üretim sırasında ve sonrasında otomasyonunun sağlanması ile tam anlamıyla anahtar proje sunabilecek ürünlerle kalıcı çözümler üretiyor. FANUC ürünleri, özellikle plastik enjeksiyon grubunda medikal hassasiyet gerektiren işler için tasarlanmış, nispeten düşük tonajlı makinalar olarak tanımlanırken hem hız hem de sürdürülebilirlik anlamında ciddi kazanımlar sağlıyor. FANUC işleme merkezi Robodrill, üst sınırlardaki hız performansı ile saniyelerin önem kazandığı seri imalatlarda, özellikle robot ile birlikte yapılan uygulamalarda çok ciddi avantajlarla öne çıkıyor.

Gelecekte tam otomasyon sistemleri bir tercih değil zorunluluk haline gelecek

İçinde bulunduğumuz kriz döneminin üretim metodolojisini tüm dünyada değiştireceğini söyleyen Teoman Alper Yiğit, otomasyon sistemlerinin bundan sonraki süreçte bir tercih değil zorunluluk haline geleceğini vurguladı. Yiğit, şu açıklamalarda da bulundu; “Havacılık ve uzay, otomotiv, elektronik, gıda, plastik ve metal levha sektörlerine otomasyon çözümleri ürettiğimiz gibi medikal sektöründe de varız” diyerek şunları kaydetti: “Hastalık ya da salgın dönemlerinde kalite, güvenilirlik ve tekrarlanabilirlik tıbbi ürünlerin imalatı açısından son derece önemli. Dünyanın en güvenilir CNC'sinin etrafında oluşturulan her FANUC çözümü, azami hassasiyet ve tekrarlanabilir doğruluk sağlayarak bu gereksinimlerin karşılanması için özel olarak tasarlanıyor. Tıbbi ürünlerin üretilmesi; enjeksiyon kalıbında gaz ve viskozite sorunlarının saydam kalıplı öğeleri etkilemesi ya da tel kopukluklarının ince tel EDM kullanan hassas araçların imalatını yavaşlatması gibi zorluklar barındırıyor. FANUC, bu sorunların çözülmesi için özel olarak tasarlanmış farklı çözümler de geliştirerek artırılmış döngü süreleri, daha iyi üretkenlik ve daha düşük işletme giderleri sağlıyor. Yanı sıra FANUC Türkiye olarak, hem kendi birimlerimiz hem de bayi-entegratör ağımız ile satış sonrası süreçte de müşterilerimize destek oluyoruz.”

Hibya Haber Ajansı

© Copyright 2024 basindasaglik.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.