Güney Afrika’nın iktidar partisi Afrika Ulusal Kongresi’nin (ANC) kuruluşunun 114. yıldönümü dolayısıyla Lamola’yı tebrik eden Wang Yi, ANC liderliğinde Güney Afrika’nın birlik içinde dış müdahalelere karşı koyarak ulusal kalkınmayı ilerleteceğine inandıklarını söyledi.
Wang Yi, Güney Afrika ile üst düzey temasları sürdürmeye, partiler arası iletişimi genişletmeye, karşılıklı stratejik güveni artırmaya ve pragmatik işbirliğini derinleştirmeye hazır olduklarını belirtti.
Afrika’ya yönelik sıfır gümrük vergisi politikasının Güney Afrika’da uygulanmasını teşvik edeceklerini ifade eden Wang ayrıca, Çin ile Güney Afrika ve Çin ile Afrika arasındaki kamuoyu temelini sağlamlaştırmak amacıyla Çin-Afrika Kültürel ve Beşeri İletişim Yılı kapsamındaki etkinliklerin etkin biçimde düzenlenmesi gerektiğini vurguladı.
Günümüz dünyasının derin değişimler ve belirsizliklerle karşı karşıya bulunduğuna işaret eden Wang Yi, Güney Afrika’nın uluslararası arenada daha önemli bir rol üstlenmesini güçlü şekilde desteklediklerini söyledi.
Wang, başta Güney Afrika olmak üzere tüm Küresel Güney ülkeleriyle birlikte Birleşmiş Milletler Şartı’nın amacı ve ilkelerini savunmaya, güçlünün zayıfı ezdiği düzene ve hegemonizme karşı çıkmaya ve gelişmekte olan ülkelerin meşru hak ve çıkarlarını korumaya hazır olduklarını dile getirdi.
Güney Afrika Dışişleri Bakanı Ronald Lamola görüşmede Çin’e Güney Afrika’nın ev sahipliğini yaptığı G20 Liderler Zirvesi’ne verdiği destekler ile Afrika ülkelerinin ekonomik ve toplumsal kalkınmasına sağladığı katkılardan dolayı teşekkür etti. Tek Çin ilkesine bağlılıklarını yineleyen Lamola, Çin ile karşılıklı siyasi güveni güçlendirmeye, ikili pragmatik işbirliğini derinleştirmeye ve kültürel ile beşeri temasları genişletmeye hazır olduklarını ifade etti.
Lamola ayrıca, Çin ile çok taraflı koordinasyonu artırarak yeni dönemde Güney Afrika-Çin kapsamlı stratejik işbirliği ve ortaklık ilişkilerini daha üst bir seviyeye taşımak için birlikte çalışacaklarını belirtti. Güney Afrika’nın Çin ile birlikte çok taraflılığı savunmaya, Birleşmiş Milletler’in çekirdek rolünü ve uluslararası adalet ile hakkaniyeti korumaya kararlı olduğunu vurguladı.
Görüşmede iki bakan, her iki tarafı ilgilendiren uluslararası ve bölgesel konular üzerinde de görüş alışverişinde bulundu.
Hibya Haber Ajansı
© Copyright 2026 basindasaglik.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.