Reklam
Vakıf Katılım
Tarih : 2020-05-15 09:35:00

Global piyasalar toparlanma çabası içerisinde

Yurtdışı piyasaların son bir haftalık sürecinde sert satışların hâkim olduğu bir tabloyu izledik. Özellikle ekonomide yeniden açılmaların beraberinde getirdiği ikinci dalga riski endekslerde satışların derinleşmesine neden oldu. Dün özellikle, petrol fiyatlarında yaşanan yükseliş, yeniden açılmaların getirdiği riskin vaka sayısı üzerindeki etkilerinin yukarı yönlü etki yaratmaması ile endekslerde bir miktar toparlanma kaydetti. Dün güne satıcılı şekilde başlayan ABD endeksleri günü artıda bitirdi. Avrupa’da borsalar kayıplarını bir kısmını toparlayarak satıcılı şekilde tamamladı. Bu sabah Asya piyasalarında ise hafif alıcılı bir tablo var. Özellikle Çin’den gelen mart ayı sanayi üretimi verisinin %3,5 ile beklentilerin üzerinde artış kaydetmesi piyasalar için olumlu bir tabloya işaret etti ve bu durum sabah Asya’daki hareketi destekledi. Vadeliler cephesinde de benzer şekilde pozitif bir hava kendini gösteriyor. Emtialarda ons altın, virüs salgını gibi gelişmelerden ziyade ABD-Çin arasındaki çekişmenin getirdiği tedirginliği fiyatlar durumda. Dün ABD Başkanı Trump’ın Çin ile ticaret anlaşmasını yeniden müzakere etmeyeceğini dile getirmesi ile kıymetli metalde alımlar hız kazandı. Bu sabah 1732$ seviyesinden işlem gören ons altında 1745$ seviyesi önemli bir direnç olacak. Bunun yanı sıra Çin’de normalleşmenin getirdiği talep artışı, stoklardaki azalma ve petrol üretici ülkelerin üretimdeki azaltmalara tam uyum sağlayarak belirlenen kısıntı miktarı üzerinde kesintiye gitmesi petrol fiyatlarını destekliyor. Ham petrol 27,9$, Brent petrol ise 31,7$ seviyesinde şekilleniyor. Petrol için olası açıklamalar ve bu akşam ki Baker Hughes sondaj kule sayısı önemli olacak.

Yurtiçi piyasalarda ise dün güne satıcılı başlayan endeks, seansın ilk saatlerinde kısmi bir alım görmesine karşın günün geri kalanında global piyasalardaki harekete paralel şekilde satış baskısı ile karşı karşıya kaldı. Global endekslerde piyasa kapanışına doğru görülen toparlanma kayıpların bir miktar geri alınmasını destekledi. Dünü endeks %0,96 aşağıda 99.193 puanla tamamladı. Diğer yandan bazı basın kaynaklarında Türkiye’nin swap hattı ile görüşmelerinde İngiltere, Katar, Çin ve Japonya ile görüştüğüne dair değerlendirmeler yer aldı ve bu durum TL varlıklar nezdinde pozitif etki yaratarak kurun geri çekilmesini 6,90 altına kadar sürdürmesini destekledi. Anlık olarak 6,90 üzerinde şekilleniyor. Global piyasalara paralel oluşan hareketin getirdiği rüzgarın yanı sıra Türkiye nezdinde merakla beklenen swap hattı görüşmelerinin netlik kazanması bu aşamada önemli olacaktır. Bugün yurtiçi gündeminde haber başlıklarının takibinin yanı sıra Nisan ayı merkezi yönetim bütçe dengesi verisi izlenecek. Veri mart ayında 43,7 milyar TL açık vermişti. Mart ayında vergi ödemelerinin ertelenmesi, ekonomik faaliyetlerin azalması ve durması ile bütçe gelirlerindeki daralmanın yanı sıra hükümetin ekonomin canlı kalması adına harcamalarını artırması bütçe dengesindeki daralmanın derinleşmesine neden olabilir. Verinin TL üzerindeki etkisi sınırlı kalması beklenebilir.

Global piyasalar toparlanma çabası içerisinde…

Manşette Öne Çıkanlar

  • ABD Başkanı Trump, yakın zamanda DSÖ ile ilgili bir duyurularının olacağını belirtti.
  • ABD Başkanı Trump, Çin ile ABD arasındaki birinci faz ticaret anlaşmasının yeniden müzakere edilmeyeceğini söyledi.
  • ABD’de haftalık olarak açıklanan ilk işsizlik başvuruları 9 Mayıs haftasında 2,98 milyon kişi oldu.
  • Oxford Üniversitesi tarafından koronavirüse karşı geliştirilmekte olan aşının 6 maymunda test edildiği ve bu deneklerde virüse karşı koruma gelişmesini sağladığı bildirildi.
  • Japonya Maliye Bakanı Aso, hükümet olarak ikici ek bütçe taslağına 27 Mayıs civarında karar vermek istediklerini söyledi.
  • Çin’de nisan ayı sanayi üretimi yıllık bazda %3,9 ile beklentilerin üzerinde artış sağladı. Aynı döneme ait perakende satışlar ise %-7,5 azalma görüldü.
  • Cumhurbaşkanı Erdoğan, NATO Genel Sekreteri toltenberg ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşmede, Kovid-19 ile mücadele ve salgın sonrası dönemde atılacak adımlar ile Suriye ve Libya başta olmak üzere bölgesel meseleler ele alındı.
  • Türkiye’de mart ayı sanayi üretimi aylık bazda %7,1, yıllık bazda %2,0 oranında azalma kaydetti.
  •  Borsa İstanbul’da bugün pozitif açılış yapması bekleniyor.

Kaynak:A1 Capital
Hibya Haber Ajansı

© Copyright 2024 basindasaglik.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.