Reklam
Vakıf Katılım
Tarih : 2020-03-10 20:25:00

Petrol fiyatları son 4 yılın en düşüğünden gelen alımlarla %7 yükseldi

Hafta sonu OPEC üyesi ülkeler ile Rusya’nın küresel arzı nasıl yönetecekleri üzerinde uzlaşı sağlayamamasının dün sert şekilde düşen petrol fiyatları bugün tepki alımları, Rusya'nın anlaşma yolunda sinyaller vermesi ve beklenen ekonomiyi ivmelendirme önlemlerinin petrol talebini artıracağı beklentisiyle yüzde 7 yükseldi.

Saat 19.27 itibarıyla Brent petrolünün varili yüzde 6.8 ile 2.34 dolarlık yükselişle 36.70 çıktı. Brent petrolü en yüksek 38.22 doları gördü.

Batı Teksas petrolünün varili ise yüzde 7.45 ile 2.32 dolarlık yükselişle 33.45 çıktı. Batı Teksas en yüksek 34.59 dolardan işlem gördü.

Rusya'nın OPEC ile anlaşmadan yana olduğuna dair sinyaller vermesi de fiyatları yukarı çeken bir unsur oldu. Rusya enerji bakanı, Rus şirketlerin petrol üretimini 300bin varil /gün kadar arttırabileceğini söyledi. 

Diğer yandan Bakan Opec+ işbirliğine kapılarını tamamen kapatmadıklarını ve piyasalarda istikrarın sağlanması için Opec ile ortak tedbirler alma seçeneğini dışlamadıklarını söyledi. Ayrıca kaynaklara dayandırılan habere göre Bakanlık yarın için Rus petrol şirketlerini toplantıya çağırdığı ve toplantıda Opec ile gelecekteki işbirliğinin görüşüleceği belirtildi.

Suudi Arabistan Enerji Bakanı ise, korona virüsün petrol talebi ve fiyatları üzerindeki etkisiyle başa çıkmak için hangi önlemlerin alınması gerektiğine dair bir anlaşma yapılmaması halinde Mayıs-Haziran aylarında bir OPEC + toplantısı yapılmasına gerek olmadığını bildirdi.

Salgın nedeniyle talebin düşmesine yönelik beklentiler Suudi Arabistan’ın günde 1.5 milyon varil üretim kesintisi talep etmesine neden olmuştu.

Ancak, ekonomisi düşük petrol fiyatlarına daha dirençli olan Rusya bu talebe yanaşmamış ve Viyana’da gerçekleştirilen görüşmeler tıkanmıştı. Suudi Arabistan bunun üzerine cumartesi günü sürpriz bir hamleyle 30 yılı aşkın süredir görülen en büyük fiyat indirimine gideceğini açıkladı. Krallığın petrol şirketi Saudi Aramco; Asya, Avrupa ve ABD’ye benzeri görülmemiş fiyatlar sunacağını duyurdu. 

Suudi Arabistan aynı zamanda gerekirse günlük petrol üretimini artırarak, rekor seviye olan 12 milyona kadar çıkarmayı da değerlendiriyor. Suudi Arabistan’ın OPEC anlaşmazlığına bir fiyat savaşıyla yanıt vermesi, geçen haftayı 45,27 dolarda kapatan Brent petrolün varil fiyatının 31,02 dolara kadar inmesine neden oldu. Brent petrolde aralıksız 5 günde yaşanan düşüş yüzde 38 seviyesinde oldu.

Bugün ise petrol fiyatlarının geldiği rekor düşük seviyelerden beklenen teşvik açıklamalarının da desteğiyle tepki yükselişleri yaşandı.

 


Hibya Haber Ajansı

© Copyright 2024 basindasaglik.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.