Reklam
Vakıf Katılım
Tarih : 2020-03-10 08:43:00

Piyasalarda keskin satış dalgası devam edecek mi?

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), koronavirüs salgınına yönelik çelişkili açıklamalarda bulundu. DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, pandemi tehdidinin “çok gerçek olduğunu” belirtirken, bunun yine de dünya tarihinde kontrol altına alınabilen ilk pandemi olacağını öngördü. DSÖ’nin Sağlık Acil Durum Programı Direktörü Mike Ryan da virüsün 100’den fazla ülkede görülmesiyle pandemi haline gelmesinin çok yakın olduğunu ifade etti. Güney Kore’de alınan önlemlerin etkisini göstermeye başladığını açıklayan DSÖ, İtaya’dan da önümüzdeki günlerde iyi haberler gelmesinin umulduğunu kaydetti. İtalya Başbakanı Giuseppe Conte, yeni tip koronavirüse karşı aldıkları önlemleri bütün ülke genelinde uygulayacaklarını açıkladı. Conte, yeni kararnameyle ülkede serbest dolaşımı zorunlu haller dışında sınırlandırdıklarını ifade etti. Çin’de ise dün sadece 19 yeni vaka açıklandı. Benzer şekilde Güney Kore’de de vaka artışının hız kestiği görülüyor. Çin Devlet başkanı Xi Jinping de salgının patlak vermesinden bu yana ilk kez virüsün ilk kez ortaya çıktığı Vuhan kentini ziyaret etti. Virüsün Çin ekonomisi üzerindeki etkileri de hissedilmeye başlandı. Ülkede üretici fiyatları Şubat ayında %1 ile Haziran 2010’dan bu yana en yavaş artışı kaydetti. Merkez bankalarından da virüsün etkilerine karşı adım beklentileri de artıyor. Fed’in faiz oranlarını bu yıl %0’a indirmesi fiyatlanırken, Avrupa Merkez Bankası’ndan (ECB) da bu haftaki faiz kararında indirim bekleyen bankaların sayısı da artıyor.

Hafta sonu petrol fiyatları OPEC üyesi ülkeler ile Rusya’nın küresel arzı nasıl yönetecekleri üzerinde uzlaşı sağlayamamasının ardından sert şekilde düştü. Salgın nedeniyle talebin düşmesine yönelik beklentiler Riyad’ın üretim kesintisi talep etmesine neden olurken, ekonomisi düşük petrol fiyatlarına daha dirençli olan Rusya bu talebe yanaşmamış ve cuma günü Viyana’da gerçekleştirilen görüşmeler tıkanmıştı. Suudi Arabistan bunun üzerine cumartesi günü sürpriz bir hamleyle 30 yılı aşkın süredir görülen en büyük fiyat indirimine gideceğini açıkladı. Krallığın petrol şirketi Saudi Aramco; Asya, Avrupa ve ABD’ye benzeri görülmemiş fiyatlar sunacağını duyurdu. Konuya yakın kaynaklara göre, Suudi krallık aynı zamanda gerekirse günlük petrol üretimini artırarak, rekor seviye olan 12 milyona kadar çıkarmayı da değerlendiriyor. Suudi Arabistan’ın OPEC anlaşmazlığına bir fiyat savaşıyla yanıt vermesi, geçen haftayı 45,27 dolarda kapatan Brent petrolün varil fiyatının 31,02 dolara kadar inmesine neden oldu. Brent petrolde aralıksız 5 günde yaşanan düşüş %38 seviyesinde. Ham petrolün varili ise arka arkaya 4 günde %40 gerileyerek 28,45 dolara indiği takip edildi.  Bu sabah ise petrol fiyatlarının geldiği rekor düşük seviyelerden beklenen teşvik açıklamalarının da desteğiyle tepki yükselişleri yaşadığı gözleniyor.

Dün koronavirüs salgınına yönelik endişelerin yanı sıra, OPEC ile Rusya ortaklığının çökmesi ve petrol fiyatlarında sert kayıplar yaşanmasının ardından hisse senetlerinden, para piyasalarına satış baskısı etkili oldu ve yatırımcılar güvenli gördükleri tahvil piyasalarına hücum etti. Avrupa’da Euro Stoxx 50 Endeksi %8,45 düştü ve aralıksız 3 işlem gününde devam eden kayıplarını %13,5’e taşıdı. Dow Jones ve S&P 500 Mayıs 2010’dan bu yana en sert günlük düşüşleri olan %7,79 ve %7,60 oranında gerilerken, Nasdaq Endeksi de günü %7,29 kayıpla tamamladı. S&P 500 salı günü vadeli işlemlerde zirve seviyesinden %20 düşerek, kısa süre ile ayı piyasası bölgesine girdi; ancak Trump’ın maaş ve ücretlerden kesilen vergilerin indirilmesi için Kongre ile görüşüleceğini ve bugün çok önemli ekonomik duyurular yapılacağını açıklaması üzerine toparlandı. Bu sabah yazının yazıldığı an itibariyle itibarıyla S&P 500 vadeli işlemlerde %4’e yakın bir toparlanma ortaya koyuyor. Asya endeksleri de bu toparlanmayı takip ediyor. Japon Nikkei %1 üzerinde yükselirken; Hong Kong Hang Seng %1,8, Çin CSI 300 %2’ye yakın yükselişte hareket ediyor.

Kaynak:AHL Yatırım
Hibya Haber Ajansı

© Copyright 2024 basindasaglik.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.