Reklam
Vakıf Katılım
Tarih : 2020-06-10 09:45:00

Dünyanın en büyük çevre raporlama platformu CDP, Türkiye'de 10'uncu yılını kutluyor

Sabancı Üniversitesi Kurumsal Yönetim Forumu’nun 2010 yılından bu yana Türkiye ayağını yürüttüğü CDP’nin, 2019 yılı Türkiye sonuçları 9 Haziran 2020 Salı günü, online olarak düzenlenen “CDP Türkiye İklim Değişikliği 10. Yıl Konferansı” ile kamuoyuna duyuruldu.

Konferansın ana konuşmacısı İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu oldu.

Türkiye çalışmalarını Sabancı Üniversitesi Kurumsal Yönetim Forumu’nun üstlendiği dünyanın en büyük çevre raporlama platformu CDP, Türkiye’deki 10’uncu yılını 9 Haziran 2020, Salı günü online olarak gerçekleştirdiği CDP Türkiye İklim Değişikliği 10. Yıl Konferansı ile kutladı. Garanti BBVA’nın ana destekçisi ve Deloitte Türkiye’nin rapor sponsoru olduğu CDP Türkiye’nin yıl boyunca yürüttüğü çalışmaların paylaşıldığı konferansta, CDP İklim Değişikliği & Su Programı 2019 Türkiye Sonuçları ve CDP Türkiye Liderleri açıklandı.

Konferansın açılış konuşmalarını Sabancı Üniversitesi Kurumsal Yönetim Forumu Direktörü ve Baş Araştırmacısı Melsa Ararat ve Garanti BBVA Genel Müdür Yardımcısı Ebru Dildar Edin yaptı.

Sabancı Üniversitesi Kurumsal Yönetim Forumu Direktörü ve Baş Araştırmacısı Melsa AraratCDP projesini Türkiye'ye 10 yıl önce tanıttık. İlk olarak şirketlerimizin iklim değişikliği risklerinin farkına varmalarına ve bunları yönetmelerine yardımcı olduk. Şirketlerin CDP platformu aracılığıyla açıkladıkları verileri ve bilgileri düzenli olarak inceledik, riskleri ve fırsatları nasıl yönettiklerini, zaman içindeki değişimi ve eğilimleri analiz ettik. Sonuçları kamuoyuyla paylaştık. Bugün Türkiye, iklim değişikliği alanında küresel liderler çıkartan bir ülke. On yıl sonra iklim değişikliği, bizim için de; şirketlerin sadece sistemik bir risk değil, yeni tip bir iş yapma biçimi ve yönetim anlayışını deneyimlediği, bu deneyimleri başka alanlara uyarlandığı bir örgütsel dönüşüm temasına evrilecek. Bu dönüşüm, toplumsal ve sosyal etkilere duyarlı, tüm paydaşlarına karşı sorumlu, karlılığı toplumsal bir amaca yönelik örgütsel çabanın doğal sonucu olarak yaşayan şirketlerin alternatif bir ekonomik ve finansal sistemin yapı taşlarını oluşturma süreci olacak” açıklamasında bulundu.

Garanti BBVA Genel Müdür Yardımcısı Ebru Dildar Edin konuşmasında “İklim değişikliği kaynaklı risk ve fırsatların önemi her geçen gün artarken dünyanın en büyük çevresel raporlama platformu CDP’nin Türkiye’de 10’uncu yılını kutlamasından mutluluk duyuyoruz. Türkiye’de faaliyete başladığı 2011’den beri, CDP’nin en büyük destekçisi olduk. Sıcaklık artışını 1,5 derecenin altında tutmak için yalnızca 10 yılımız var. Tamamen büyüme ve kâr odaklı, eski, lineer ekonomi modeline geri dönme hatasına düşersek en az 2-3 yıl kaybedeceğiz ve bu kayıp sonrası almamız gereken kararlar çok daha radikal ve zorlayıcı olacak. İş dünyası olarak üzerimize düşen hiç vakit kaybetmeden hep birlikte aksiyon almak. Bu sorumluluk duygusundan hareketle, bir CDP girişimi olan Bilime Dayalı Hedef doğrultusunda 1,5 derece hedefi ile uyumlu olarak, karbon emisyonlarımızı 2035 yılına kadar %71 azaltacağımızı açıkladık. İklim aciliyetinin bilinciyle, bu taahhüdümüzü 2020 yılı sonunda gerçekleştirmeyi, hatta bu hedefin ötesine geçmeyi planlıyoruz. Sürdürülebilir iş modellerini teşvik edecek inovatif finansman modelleri ile, Türkiye’nin iklim değişikliği ile mücadelesine ve düşük karbonlu ekonomiye geçişine katkıda bulunuyoruz. CDP Türkiye’ye raporlama yaparak bu mücadeleye katkıda bulunan tüm firmalara teşekkür ediyor ve hedefleri aksiyonlara dönüştürdüğümüz nice 10 yıllara diyoruz” dedi.

ANA KONUŞMACI: İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI EKREM İMAMOĞLU

Açılış konuşmalarının ardından sözü İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, aldı. Ekrem İmamoğlu konuşmasında "Dünya bizden ciddi anlamda özen ve saygı bekliyor. Doğa insan ilişkisinin pandemi süreciyle beraber tekrar yorumlandığı ve konuşulduğu bu dönemde İstanbul Büyükşehir Belediyesi olarak daha önce yer alınmayan C40 Topluluğuna katıldık. Çok büyük ilgi gördü. Bu kapsamda tümüyle doğaya ve insana saygıyı, iklim değişikliğine dair ortak mücadeleyi öngören bir protokol imzaladık. Aynı zamanda 2021 sonuna kadar dünyanın iklim değişikliğiyle mücadelesindeki bütün unsurları hayata geçirmekle ilgili de bir taahhütte bulunduk. Buna dönük her hususta adım atıyoruz. Florya’da konumlandıracağımız İstanbul Planlama Ajansı kapsamında Vizyon 2050 adlı bir çalışma bölümümüz var. Bunu kamuoyuna açık olarak yürütme hedefindeyiz. Buradaki yol haritamızın en önemli bölümü iklim değişikliğine dönük mücadele olacak. Sabancı Üniversitesi'ne de CDP Türkiye ile alandaki çalışmalara sunduğu katkı için teşekkür ediyorum" açıklamasında bulundu.

CDP İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ & SU PROGRAMI 2019 TÜRKİYE SONUÇLARI AÇIKLANDI

Konferansta Sabancı Üniversitesi Kurumsal Yönetim Forumu - CDP Türkiye Projeler Yöneticisi Mirhan Köroğlu Göğüş, CDP İklim Değişikliği & Su Programı 2019 Türkiye Sonuçları Raporu’nun detaylarını paylaştı. Mirhan Köroğlu Göğüş konuşmasında “Tedarik zincirlerinde ve iş modellerinde esnekliğin ne kadar önemli olduğunu bu krizle bir kez daha anladık. Çevresel risklerin ölçülmesi, yönetilmesi ve şeffaf bir şekilde açıklanması şirketlerin oluşabilecek tüm sistemik krizlere hazırlıklı olabilmesi açısından vazgeçilmez unsurlar. Bu nedenle pandemi süreci ve sonrasında şirketlerin ve şehirlerin raporlama yapmaya devam etmesi her zamankinden çok daha önemli. Bizler CDP olarak raporlama süreçlerinin aksamadan devam etmesi için çalışmayı sürdüreceğiz” şeklinde konuştu. Mirhan Köroğlu Göğüş, ayrıca Türkiye’de, CDP’nin küresel derecelendirme metodolojisine göre yüksek derecelendirme notu alan şirket sayısında artış yaşandığını vurguladı ve bu artışın, Türkiye’de sadece raporlama yapan şirket sayısının değil, şirketlerin yaptıkları raporlamanın kalitesinin de yıldan yıla arttığını gösterdiğini belirtti.

CDP TÜRKİYE LİDERLERİ ÖDÜLLERİ SAHİPLERİNİ BULDU

CDP, çevre alanında dünyanın en güvenilir derecelendirme metodolojilerinden birine sahip. Bu kapsamda her sene CDP’ye tüm dünyadan yanıt veren binlerce şirket bu küresel metodolojiye göre değerlendirilmekte. 2019 yılında Türkiye’den yanıt veren şirketlerin yedi tanesi liderlik kategorisinde yer almayı başardı. CDP Türkiye İklim Değişikliği 10. Yıl Konferansı’nda bu yedi şirket “CDP Türkiye Liderleri” ödüllerinin de sahipleri oldu.

Törende konuşan TÜSİAD Başkanı Simone Kaslowski, “CDP Türkiye’nin 10. yılında da, bu çok değerli platformda şirketlerimizle ödüllerinin takdiminde bir arada olmaktan büyük bir mutluluk duyuyorum. Bu şirketlerimiz, aynı zamanda farkındalığın artırılmasına katkıları itibarıyla da çok kıymetli bir misyonu gerçekleştiriyorlar. Başarılı çalışmalarının devamını diliyor, uygulamalarıyla öncü olan değerli şirketlerimizi tebrik ediyorum" dedi.

Eti Soda CDP Su Programı kapsamında, tüm dünyada A notunu alan 72 Global lider arasına girmeyi başardı ve Küresel Su Lideri oldu. CDP Türkiye İklim Liderleri kategorisinde Arçelik, Aselsan, Brisa Bridgestone, Migros ve Tekfen Holding; CDP Türkiye Su Liderleri kategorisinde Tekfen Holding, Yapı Kredi Bankası ödüle layık görüldü. Brisa ayrıca CDP’nin bu sene başlattığı yeni bir derecelendirme kategorisi olan Tedarikçi İletişimi Derecelendirmesi (SER) kategorisinde A notunu alarak küresel liderler arasına giren Türkiye’den tek şirket oldu.

CDP TÜRKİYE LİDERLER PANELİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Ödül töreninin ardından lider şirketlerin katıldığı bir panel gerçekleştirildi. Paneli Sabancı Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Arama Kürsüsü Başkanı Oğuz Babüroğlu yönetti. Panelde Brisa Bridgestone CEO’su Cevdet Alemdar, Tekfen Holding Yönetim Kurulu Başkanı Murat Gigin ve Migros İcra Kurulu Başkanı Özgür Tort yer aldılar.

Panelde lider şirketlerin son 10 yılda iklim değişikliği konusunu stratejik olarak nasıl el aldıkları, bu süreçte geçirdikleri değişim ve bu değişimin kendilerine getirdiği fırsatlar konusu tartışıldı.

Hibya Haber Ajansı

© Copyright 2024 basindasaglik.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.