Reklam
Vakıf Katılım
Tarih : 2020-05-13 18:00:00

ABD & Avrupa Hisse Senedi Piyasala

12 Mayıs 2020 Salı günü majör Avrupa endeksleri yatay yukarı yönlü hareket ederken ABD endekslerinde ise dünkü gibi hafif satışla başlayan ve kapanışa doğru şiddetleşen satış ağırlıklı bir seans izledik. Covid-19’un azalıyor olmasına rağmen risk iştahını engelleyen karantina tedbirlerin erken kaldırılması gibi endişeler endeks hareketlerini baskılıyor. Genel olarak hem Avrupa hem ABD karantina tedbirlerinin kademeli olarak gevşetilmesine bağlı olarak ekonomik aktivitenin yeniden hareketleneceği beklentileri endekslerin sert düşüşünü şimdilik engelliyor.


ABD tarafında bilançoların 90%’i açıklanırken şirketlerin yarısı şirket HBK’nı arttırmayı başardı. Gelirlerini artıran 266 şirket bulunuyor. Bilanço öncesi beklentilere baktığımızda HBK tarafında -10% gerileme bekleniyordu beklendiği gibi büyüme yerine gerileme söz konusu oldu ve HBK -7,5% civarında gerileyerek kötünü iyisi oldu. Gelir tarafında artış 1% beklenirken gerçekleşme 1% ile beklentiyi karşıladı.
ABD tarafında TUFE-CPI bir önceki aya göre hem manşet hem de çekirdekte düşüş trendini devam ettiriyor. CPI MoM -08% , CPI YoY 0,3% Çekirdekte aylık -0,4% ve yıllık 1,4% seviyesinde gerçekleşti. Ortalama Saatlik kazançlar yıllık 7,5%. 1.Çeyrek Mortgage Temerrüt oranı 4,36% olarak gerçekleşti.

Tüm ABD borsaları ele alınarak baktığımız fiyatların durumunu gösteren parametlerden 52 hafta en düşük ve en yüksek seviyesine ulaşan hisse sayılarına baktığımızda; 52 hafta en düşük seviyesine gerileyen yeni hisse sayısı 159 olduğu görüldü. 16 Mart’ta bu sayı 6840 ile korona virüsü etkisiyle tarihi zirvesini yapmıştı. Aynı şekilde 52 hafta en yüksek seviyesine ulaşan yeni hisse sayısı 307 olduğu görüldü. 17 Ocak’ta bu sayı 1633 ile son 2,5 yılın en yükseğiydi fakat korona virüs etkisiyle 37 hisseye kadar gerilemişti.


S&P 500 endeksinde Finans ve Endüstri sektöründe yer alan hisseler öncülüğünde 1,2%’in üzerinde satışlar görülürken, Sağlık tarafında 0,2% kayıp en az gerileme sağlayan sektör oldu. S&P 500 endeksinde işlem hacimleri 10 günlük ortalamanın 16% altında gerçekleşti. Endekslerdeki değer kaybı sonrası Volatilite endeksi VIX 7% artışla 29,49’a ulaştı. FAANG hisseleri bu krizde güvenli liman olarak algılanmaya devam ederek başta Nasdaq olmak üzere teknoloji sektörüne destek oluyor. FAANG hisselerin performansına baktığımızda; Facebook -0,19% , Apple 0,13% , Amazon -0,96%, Netflix -0,67% ve Google -0,93% performans ile günü sonlandırdı.


Avrupa tarafındaki endekslerde Almanya ve Fransa endeksleri dışında genelde alımlar görülürken işlem hacimleri son 10 günün ortalamasının yaklaşık 24% altında gerçekleşti. DAX endeksinde altyapı sektörü 2,3% artış göstererek endeksi en çok yukarı taşıyan sektör olurken, en çok kaybettiren sektör ise 1,49% ile Tüketim hizmetleri tarafında oldu. Endekste yer alan 14 hisse değer kazanırken 16 hisse de değer kaybetti
Yarın ABD tarafında MBA Mortgage Başvuruları, UFE-PPI enflasyon gibi önemli veri açıklamaları bekleniyor.

Kaynak: İş Yatırım
Hibya Haber Ajansı

© Copyright 2024 basindasaglik.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.