Reklam
Vakıf Katılım
Tarih : 2020-05-08 09:25:00

Esas Sosyal gençlere umut veriyor

Esas Sosyal, COVID-19 salgını nedeniyle yaşanan sosyal mesafe döneminde bir dizi online eğitim, seminer ve söyleşiyi kapsayan #genclereumutverin kampanyasını hayata geçirerek gençlere destek olmaya devam ediyor.

Şevket Sabancı ve ailesi tarafından sürdürülebilir sosyal yatırımlar yaparak ülke kalkınmasına katkıda bulunmak amacıyla kurulan Esas Sosyal, ilk yatırım alanını gençlik ve istihdam olarak belirledi. Eğitimlerini tamamlayıp işe giremeyen gençlerin işsizlik sorununa çözüm modeli oluşturma çalışmaları sonucu; araştırma, farklı kurumlarla geliştirilecek ortak projeler ve İlk Fırsat Programı’nı içeren üçayaklı bir sosyal yatırım stratejisi geliştirildi. Bu strateji ekseninde yapılan araştırmalar; hedef kitle olarak belirlenen gençlerle ilgili önemli bilgiler sundu, hayata geçirilen işler için önemli bir kaynak oluşturdu. TÜİK 2018 verilerine göre, Türkiye’de üniversite eğitimi almış gençler arasında işsizlik oranı %31. IPSOS’un Esas Sosyal için yaptığı araştırmada her 2 kişiden 1’i, üniversite mezunları arasındaki genç işsizliğini toplumun temel sorunu olarak görüyor. 22-27 yaş aralığındaki bu gençler, ilk işlerini bulmada büyük zorluklarla karşı karşıya kalıyor. Özellikle Anadolu’daki devlet üniversitelerinden yeni mezun gençler, ilk işlerini ararken daha fazla fırsat eşitsizliğiyle karşılaşıyor, bunun en önemli nedeni deneyimsizlik ve referans eksikliği olarak görülüyor. Tüm Türkiye’yi etkileyen bu sorunun kolektif etki ile çözülmesi gerektiği fikriyle, program tasarım ve uygulama süreçlerinde çok sayıda kurum, STK, özel sektör, eğitim kurumları ile işbirliği geliştirilmeye devam ediliyor.

2016 yılında hayata geçirilen İlk Fırsat Programı özellikle daha az bilinen devlet üniversitelerinden yeni mezun gençlerin karşılaştıkları fırsat eşitsizliği sorununa çözüm modeli sunuyor. İlk Fırsat Programı kapsamında bugüne kadar 95 genç, işbirliği yapılan sivil toplum kuruluşlarında 12 aylık tam zamanlı iş deneyimlerini ve 250 saatlik eğitim programını tamamladı, ayrıca önemli kurumların yöneticilerinden mentorluk desteği de aldılar. Katılımcıların STK’larda çalıştıkları süre boyunca maaşları, Esas Sosyal ve Esas Sosyal’in vizyonunu paylaşan 21 Kurumsal Destekçi tarafından karşılandı. İlk Fırsat Programı’nın istihdama etkisini ölçmek amacıyla Bilkent Üniversitesi işbirliği ile yapılan araştırma gösterdi ki; İlk Fırsat Programı’na katılan gençler programa katılmayan gençlere oranla çalışma hayatında daha kolay iş buluyor. Katılımcıların, program bitmeden yeni iş teklifi alma oranı %82 olurken, programı bitirdikten sonraki 3 ay içinde istihdam oranları %93 olarak gerçekleşti. İlk Fırsat Programı, dört yıl gibi kısa bir sürede; katılımcılar, katılımcılara iş veren STK’lar, eğitmenler, mentorluk desteği veren profesyoneller ve kurumsal destekçilerle 400 kişinin dahil olduğu güçlü bir ekosistem yarattı. İlk Fırsat Programının yeni dönemi 6 Temmuz 2020’de başlayacak. Programa katılım süreçleri ile ilgili detaylar www.ilkfirsat.org sitesinden ve İlk Fırsat sosyal medya hesaplarından takip edilebilir.

Esas Sosyal, COVID-19 sürecinde de gençlere desteğine hız kesmeden devam ediyor. Bu amaçla sosyal mesafenin uygulandığı dönem dolayısıyla iptal edilen pek çok eğitim ve seminerin yarattığı boşluğu online etkinliklerle gençlerin kendilerini geliştirmeye devam edip, istihdam yolculuğuna hazırlanmasında destek vermek amacıyla bir kampanya başlatıldı. “#gençlereumutverin” ile özellikle az bilinen devlet üniversitelerinde okuyan ve yeni mezun olacak gençlerin, online olarak kendilerini geliştirmelerini sağlamak, ilerleyen dönemlerde iş gücüne katılmalarına destek olmak ve işe geçişlerinde fırsat eşitliği yaratmak hedefleniyor.

Esas Sosyal’in PERYÖN, E-nocta gibi ekosistemdeki birçok kurumun işbirliği ile hayata geçirdiği kampanya kapsamında, Nisan ayından itibaren gençlerin erişimine açık online söyleşiler, webinarlar, video paylaşımları, İlk Fırsat Kurumsal Destek Programı’nda yer alan kurumların temsilcileri ve İlk Fırsat katılımcılarının yer aldığı online kariyer panelleri ile özel eğitimler kendini geliştirmek isteyen gençlerle buluşuyor.

Esas Sosyal Kurucular Kurulu Başkanı Emine Kamışlı Sabancı #genclereumutverin kampanyası ile ilgili olarak; “Sosyal mesafe sürecinin herkes için zorlayıcı olduğunu biliyoruz. Umudu olan hayal kurar ve ancak hayal kuranlar ülkesinin geleceğine, gelişimine katkı yapabilir. Esas Sosyal olarak, gençlerin hayal kurmaya devam edebilmeleri için çalışmalarımıza büyük bir hızla devam ediyoruz. Evde olduğumuz bu süre içerisinde gençlerin zamanlarını daha verimli geçirmeleri ve kendilerine yatırım yapabilmeleri için bir dizi online eğitim organize ettik. Özellikle az bilinen devlet üniversitelerinde okuyan ve yeni mezun olan gençlerin bu eğitimlerden çok faydalanacağını umuyorum. Gençlerin ülkemizin umudu ve yarınları olduğuna inanıyorum ve farklı sektörlerden kurumları bu vizyonu paylaşmaları için işbirliğine davet ediyorum” dedi.

Yeni mezun gençlerin ilk işlerini arama sürecinde ve iş hayatında edindikleri tecrübelerini, akranları ile paylaşmalarının da etkili olacağı fikrinden beslenen “#genclereumutverin” kampanyası kapsamında İK profesyonellerinin yanı sıra İlk Fırsat Programı mezunları da gençlerle online etkinliklerde bir araya geliyorlar. Sosyal medya hesapları üzerinden duyurulan etkinliklere bugüne kadar Akkök GYO İK Direktörü Özlem Özbatır, Esas Sosyal Danışma Kurulu Temsilcisi Yönetim ve İnsan Kaynakları Danışmanı Azer Erdem, Ünlü&Co Yönetim Kurulu üyesi ve Finansal Okuryazarlık ve Erişim Derneği Başkanı Atilla Köksal, Esas Gayrimenkul İK Müdürü Aslı Kemal, Volkswagen Doğuş Finansman İnsan Kaynakları ve İdari İşler Müdürü Bilgen Yıldırım, Collyer Bristow LLP Partner Tülin Hamit gibi alanlarında profesyonel isimler katıldılar. Ayrıca, İlk Fırsat Programı mezunlarından Arvento Mobile Systems Kurumsal İletişim Uzmanı Emin Yiğit Koyuncuoğlu, Birleşik Uzmanlar YMM Vergi Uzmanı İlknur Karakoç, Mazars Denge Denetim Asistanı Ali Yıldırım, Related Dijital İnsan Kaynakları Uzman Yardımcısı Esra Aksakal, NE-AD Kurumsal İletişim Uzmanı Oğuzhan Gökçek, Koç Sistem Digital Kreatif Satın Alma Uzman Yardımcısı Haydar Demirtopuz, Aksigorta İdari İşler Uzmanı Enes Mustafa Dinç deneyimlerini diğer gençlerle paylaştılar

#genclereumutverin Kampanyası kapsamında Nisan 2020 içerisindeki ön kayıt gerektiren eğitimlerden, sosyal medya üzerinden yayınlanan söyleşilerden ve oturumlardan 500’ü aşkın üniversite öğrencisi ve yeni mezun genç yararlandı.

Esas Sosyal, “#genclereumutverin” kampanyası kapsamında Mayıs ayında da farklı etkinlikleri, eğitimleri ve meslek profesyonellerini gençlerle buluşturmaya devam edecek. 8 Mayıs’ta May Diego Genel Müdürü Levent Kömür ile “Değişen Zamanlarda Liderlik” Eğitimi, 11 Mayıs’ta İlk Fırsat Mezunlarından Öğrencilere Deneyim Paylaşımı, 12 Mayıs’ta Çelikel Eğitim Vakfı Vakıf Yöneticisi Tuba Çal ile “Duygusal Çeviklik” Atölyesi, 13 Mayıs’ta Kibar Holding Yetenek Yönetimi ve İşveren Markası Müdürü Umut Önen ve TÜRKONFED Proje Direktör Yardımcısı 2018 Katılımcısı Hande Yavuz ile Kariyer Paneli, 15 Mayıs’ta PERYÖN Akademi Eğitmeni Yaprak Yapsan ile “Kişisel Marka Yönetimi ve Liderlik” Eğitimi, 20 Mayıs’ta Esas Sosyal İlk Fırsat Program Yöneticisi Neslihan Yıldırım ve TOG Kurumsal Kaynak Geliştirme ve İletişim Uzmanı 2017 katılımcısı Ceren Erdem söyleşisi gerçekleşecek.

 


Hibya Haber Ajansı

© Copyright 2024 basindasaglik.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.