Reklam
Vakıf Katılım
Tarih : 2020-05-27 19:00:00

İsveç'te ''Özel okullar şiddet yanlılarının yönetiminde''

Dış Haberler, 27 Mayıs (HİBYA) – İsveç Polisi istihbarat kurumu SÄPO, İsveç'teki dini özel okulların bir çoğunun aşırı şiddet yanlıları tarafından yönetildiğini açıkladı.

Säpo'ya göre, İsveç'te bir dizi okulun yönetimi, şiddet yanlısı aşırılıkla bağlantıları olan insanlar tarafından yürütülüyor. Güvenlik Polisi operasyon müdürü Johan Olsson'a göre toplamda yaklaşık bir düzine okul ve anaokulu bu kişilerin yönetiminde.

Johan Olsson İsveç Radyosu'na verdiği demeçte "Takip ettiğimiz bir çok kişi özel okul faaliyetleri başlattı ve yürütüyor." diye konuştu. Säpo'ya göre, söz konusu okullara ve anaokullarına giden yüzlerce çocuk var.

Şiddet yanlısı aşırıcı çevrelerin, okulları bir platform olarak kullanmasını önlemek için yasada bir değişiklik görmek istediklerini belirten Johan Olsson, "Bu hem aşırılık yanlılarının faaliyetleri finanse etmenin bir yolu, hem de dışa açılıp (militan) devşirme ve radikalleşme koşulları yaratmanın bir yolu." diye konuştu.

İsveç'te konu ile ilgili Ocak ayında, bir hükümet çalışmasında, diğer şeylerin yanı sıra, özel bir okul çalıştırmak isteyen herkes için 'demokrasi şartının' getirilmesini öneren bir komisyon raporu hazırlanmıştı.

Ancak uzmanlar, Avrupa Sözleşmesi'nin, ebeveynlerin çocukları için ailenin dini inançlarına uygun eğitim seçme hakkına sahip olduğu kuralını getiriyor olmasının böyle bir yasanın uygulanıp uygulanamayacağının yasal olarak sorgulanabilir olduğuna da dikkat çekiyor.


Hibya Haber Ajansı

© Copyright 2024 basindasaglik.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.