Reklam
Vakıf Katılım
Tarih : 2020-06-18 19:00:00

Çin, 9 yıllık zorunlu temel eğitim için 24 milyar dolarlık bütçe ayırdı

Çin devlet bütçesi, zorunlu eğitimi desteklemek için 2020’de 169,59 milyar yuanlık (24 milyar dolar) sübvansiyon tahsis etti. Maliye Bakanı tarafından yapılan açıklamaya göre, bu rakam bir önceki yıla göre yüzde 8.3’lük bir artış anlamına geliyor. 24 milyar dolarlık bütçe, zorunlu eğitimin desteklenmesini teminat altına almak ve eğitimin kalitesini artırmak için kullanılacak. 
 
Bu yılın ilkbahar sömestrinden itibaren ülkenin merkez bölgelerinde ve doğusundaki okullar da batıdaki okulların aldığı miktarda sübvansiyon alacak. Bakanlığın ilan ettiğine göre, öğrenci başına ilkokullar 650, orta öğretim okulları ise 850 yuan tahsisat alacak. Öte yandan, yine bakanlığın duyurduğuna göre; bu yıl daha çok sayıda öğretmen istihdam edilerek kırsal bölgelere gönderilecek ancak COVID-19 salgınından etkilenen okulların taleplerine öncelik tanınacak. Çin, 2016-2020 dönemini kapsayan 13. Beş Yıllık Plan çerçevesinde merkezi bütçeden 749,5 milyar yuanın yaklaşık yüzde 90’ını kırsal bölgelerdeki yatırıma harcadı.
 
Bakanlık, ülke çapında 154 milyon öğrencinin değişik masraflardan muaf tutularak kendilerine bedava ders kitapları temin edildiğini; yaklaşık 25 milyon yoksul aileden gelen çocuk için geçim yardımı yapıldığını ve görece yoksul bölgelerde yaşayan 32 milyon öğrencinin de her yıl beslenme desteği projesinden yararlandığını duyurdu. Çin’de yürürlükte olan “9 yıllık parasız zorunlu eğitim sistemi” ilkokul ve ortaokulları kapsıyor.
 

Kaynak Çin Uluslararası Radyosu


Hibya Haber Ajansı

© Copyright 2024 basindasaglik.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.