Reklam
Vakıf Katılım
Tarih : 2020-05-29 07:58:00

ABD-Çin gerilimindeki artış dikkate alınmaya başlıyor mu?

 

Dün küresel ölçekte riskli varlıklar virüs etkisinin azalması, ekonomilerin açılmasından destek bularak alım yönlü hareketlerle güne başlamıştı. Günün devamında Trump’ın dezenformasyonun yayılmasının önüne geçmek gerekçesiyle twitter başta olmak üzere bazı sosyal medya platformlarına yönelik kapatma tehdidinin ardından dün bu kararnameyi imzaladığı haberi geldi. Trump, "Kararnameyle sosyal medya şirketleri artık sorumluluktan muaf olmayacak. Bugün ifade özgürlüğünü en büyük tehlikelerden birinden korumak için buradayız" dedi. Bu gelişmeyle birlikte ABD-Çin arasındaki gerilimin karşılıklı gelen açıklamalarla artarak devam etmesi sonucu ABD endekslerinde aşağı yönlü hareketlerin yaşandığı gözlendi. Bu düşüşte sosyal medya ile ilgili karar sonrası Facebook hisselerindeki düşüş ön plana çıktı. ABD Çin’e yönelik hamleleri kapsamında askeri okullarla bağlantılı Çinli öğrencileri sınır dışı etmeyi planlıyor. ABD’nin öğrencilere yönelik bu yönde bir yaptırım kararı almasının, geçen yıl iki ülke arasında yaşanan ticaret savaşları ve Washington yönetiminin, Covid-19 salgınına Çin’in neden olduğu yolundaki açıklamalarının ardından yaşanan krizin boyutlarını daha fazla derinleştirmesi ve bu durumun fiyatlamalara etki etmesi bekleniyor. Bu bağlamda dün ons Altın’da da yeniden yükselişlerin yaşandığı gözlendi.

 

Bu gelişmeler dışında ABD’den gelen veriler de takip edildi. ABD ekonomisi yılın ilk üç aylık döneminde yüzde 5 ile ilk tahminden daha yüksek bir hızla daraldı. Kişisel harcamalar önceki çeyrekte yüzde 1.8 artmasının ardından ilk çeyrekte yüzde 6.8 azaldı. Ayrıca ABD'de işsizlik maaşı başvuruları pandemi dönemi içerisinde ilk kez geçen hafta 2.446 milyondan 2.123 milyona geriledi. Bu veriler ilk etapta ekonomide en kötünün geride kaldığı algısıyla endekslere yükseliş olarak yansısa da devamında başta bahsettiğimiz nedenlerle düşüşlerin yaşandığı gözlendi.

 

Dün Avrupa borsaları ise AB Komisyonu'nun yeni tip korona virüsün ekonomik sonuçlarıyla mücadele edebilmek amacıyla kurtarma paketi oluşturulması yönündeki teklifinin etkisiyle günü yükselişle kapattı. İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 1,21 artarak 6.218,79 puana, Almanya'da DAX 30 endeksi yüzde 1,06 değer kazanarak 11.781,13 puana yükseldi.

 

Türkiye ise korona virüs konusundan 1 Haziran itibariyle daha fazla normalleşme adımları atmaya başlayacak. Buna göre şehirlerarası seyahat sınırlaması 1 Haziran'dan itibaren tamamıyla kaldırılıyor. Bununla birlikte restoran, kafe, pastane, kıraathane, çay bahçeleri, kaplıcalar saat 22.00'ye kadar hizmet vermeye başlayacak. Eğlence mekanları ile nargile satışı bu kapsamın dışında kalacak. Plajlar, milli parklar, bahçeler 1 Haziran'da faaliyete geçebilecek. Müze ve ören yerleri de 1 Haziran'da açılıyor. Bu gelişmeler dışında 65 yaş üstü ile 18 yaş altı vatandaşlar için sokağa çıkma kısıtlamasının devamına karar verildi. Bugün yurtiçinde ilk çeyrek büyüme verisi açıklanacak. İlk çeyrekte büyümenin yıllık %5,4 olması bekleniyor.

 

USDTRY

 

Haftanın üçüncü işlem gününde zayıf ekonomik veri akışı devam derken ABD’nin Çin’in Hong Kong’daki askeri tedbirleri içeren ulusal güvenlik yasasına ilişkin yaptırım uygulamayı planladığı yönündeki haberler ile iki ülke arasındaki gerginliğin artmaya devam ettiği izlendi. Dolar’ın birçok para birimi karşısında değer kazandığı gözlenirken kurun yukarı yönlü hareketini sürdürdüğü takip edilmişti. Haftanın dördüncü işlem gününde TÜİK verilerine göre açıklanan yurt içi ekonomik güven endeksi  Mayıs ayında %20,4 oranında artarak 61,7'ye yükseldi. ABD’de ise ABD ekonomisi yılın ilk üç aylık döneminde ilk tahmin edilenden bile daha yüksek bir hızla yüzde 5 daraldı. Açıklanan dayanıklı tüketim malları siparişleri Nisan ayında yüzde 17.2, bekleyen konut satışları  yüzde 21.8 düşerek, 69'a geriledi. İşsizlik maaşı başvuruları ise geçen hafta 2.446 milyondan 2.123 milyona geriledi. Gün sonunda takip edilen veriler ile birlikte güne 6,78 TL üzerinde başlayan kurun gün sonunda yukarı yönlü hareketini sürdürdüğü takip edildi.

 

Teknik olarak incelediğimizde, Dolar’ın 6,81 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. Gelebilecek satışlar ile birlikte kurdaki eğilimin aşağı yönlü hareketine devam etmesi durumunda 6,79, 6,76 ve 6,73 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Gelebilecek olası alışlar ile kurdaki eğilimin yukarı yönlü hareketinde ise 6,83, 6,85 ve 6,87 direnç seviyeleri takip edilebilir.

 

EURTRY

 

Haftanın üçüncü işlem gününde zayıf veri akışı devam ederken online soru cevap etkinliğinde konuşan Avrupa Merkez Bankası Başkanı Lagarde’in açıklamaları ve Avrupa Birliği Komisyonun krizle mücadele için 750 milyar dolarlık bir teşvik paketi hazırladığı takip edilmişti.  Haftanın dördüncü işlem gününde TÜİK verilerine göre açıklanan yurt içi ekonomik güven endeksi  Mayıs ayında %20,4 oranında artarak 61,7'ye yükseldi. Euro Bölgesi’nde ise açıklanan Mayıs ayında değişmeyerek -18,8 seviyesinde sabit kaldı. Gün içerisinde, Avrupa Birliği, 9,4 milyar Euro bütçeli bir sağlık programı kurulacağını açıkladı. Gün sonunda takip edilen veriler ve açıklanan sağlık programı paketi ile birlikte çaprazın yukarı yönlü hareketini sürdürdüğü izlendi.

 

Teknik olarak incelediğimizde, çaprazın 7,55 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 7,52 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda sırası ile 7,58, 7,61 ve 7,64 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile kurdaki eğilimin aşağı yönlü olmasında ise 7,52, 7,49 ve 7,46 destek seviyeleri takip edilebilir

 

EURUSD

 

Haftanın üçüncü işlem gününde zayıf veri akışı devam ederken online soru cevap etkinliğinde konuşan Avrupa Merkez Bankası Başkanı Lagarde’in açıklamaları ve Avrupa Birliği Komisyonun krizle mücadele için 750 milyar dolarlık bir teşvik paketi hazırladığı takip edilmişti. Haftanın dördüncü işlem gününde Euro tarafında Euro Bölgesi’nde açıklanan Mayıs ayında değişmeyerek -18,8 seviyesinde sabit kaldığı izlenirken Avrupa Birliği, 9,4 milyar Euro bütçeli bir sağlık programı kurulacağını açıkladı.. ABD ile Çin arasında yaşanan gerginliğin Çin’in 'Hong Kong Güvenlik Yasasını' onaylaması sonucu devam ettiği izlenirken ABD ekonomisi yılın ilk üç aylık döneminde ilk tahmin edilenden bile daha yüksek bir hızla yüzde 5 daraldı. Açıklanan dayanıklı tüketim malları siparişleri Nisan ayında yüzde 17.2, bekleyen konut satışları  yüzde 21.8 düşerek, 69'a geriledi. İşsizlik maaşı başvuruları ise geçen hafta 2.446 milyondan 2.123 milyona geriledi. Takip edilen veriler sonucu güne güçlü başlayan Dolar’ın baskı altında kalması ile gün sonunda paritenin yükselişini sürdürdüğü izlendi. 

 

Teknik olarak incelediğimizde, paritenin 1,1090 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 1,1050 destek seviyesinin üzerinde kalmaya devam etmesi durumunda sırası ile 1,1120, 1,1150 ve 1,1190 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Paritenin aşağı yönlü harekete geçilmesi durumunda ise 1,1050, 1,1030 ve 1,1000 destek seviyeleri takip edilebilir.

 

XAUUSD

 

Haftanın üçüncü işlem gününde ekonomilerdeki iyileşme sinyalleriyle birlikte piyasalar üzerindeki iyimser hissiyatın artması ve ABD - Çin arasındaki gerilimlerin etkileriyle nispeten güçlenen Dolar’ın Altın fiyatları üzerinde baskı yaratmaya devam gözlenirken, gün sonunda, Ons Altın’ın yukarı yönlü sınırlı hareketi takip edilmişti. Haftanın dördüncü işlem gününde ise ABD ile Çin arasında yaşanan gerginliğin Çin’in 'Hong Kong Güvenlik Yasasını' onaylaması sonucu devam ettiği izlenirken, ABD ekonomisi yılın ilk üç aylık döneminde ilk tahmin edilenden bile daha yüksek bir hızla yüzde 5 daraldı. Gün içerisinde beklentilerin altında açıklanan veriler ile birlikte Altın’ın destek bularak yükselişini sürdürdüğü takip edildi.

 

Teknik olarak incelediğimizde, Ons Altın’ın 1720 Dolar seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. Artan talep ile Ons Altın’ın yukarı yönlü hareketine devam etmesi durumunda sırası ile 1727, 1734 ve 1742 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Olası bir aşağı yönlü harekete geçiş durumunda ise 1714, 1708 ve 1700 destek seviyeleri kısa vadede takip edilebilir.

 

GBPUSD

 

Haftanın üçüncü işlem gününde nispeten zayıf veri akışı devam ederken ABD tarafında Çin’in Hong Kong’daki askeri tedbirleri içeren ulusal güvenlik yasasına ilişkin yaptırım uygulamayı planladığı yönündeki haberlerin iki ülke arasındaki gerginliği artmaya devam ettiği gözlenmişti. Haftanın dördüncü işlem gününde ise Birleşik Krallık’ta zayıf veri akışı devam ederken, ABD ekonomisi yılın ilk üç aylık döneminde ilk tahmin edilenden bile daha yüksek bir hızla yüzde 5 daraldı. Açıklanan dayanıklı tüketim malları siparişleri Nisan ayında yüzde 17.2, bekleyen konut satışları  yüzde 21.8 düşerek, 69'a geriledi. İşsizlik maaşı başvuruları ise geçen hafta 2.446 milyondan 2.123 milyona geriledi. Gün sonunda takip edilen veriler ile birlikte Dolar’ın güçlü duruşunu sürdüremediği gözlenirken paritenin yukarı yönlü hareketini sürdürdüğü izlendi.

 

Teknik olarak incelediğimizde, GBP/USD paritesinin 1,2230 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 1,2280 direnç seviyesinin altında kaldığı sürece gelebilecek satışlar ile paritedeki aşağı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 1,2170, 1,2120 ve 1,2060 takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Gelebilecek olası alımlar ile paritedeki eğilimin yukarı yönlü hareketinde ise 1,2280, 1,2340 ve 1,2400 direnç seviyeleri takip edilmelidir

 

USDJPY 

 

Haftanın üçüncü işlem gününde zayıf veri akışı devam ederken, Japonya Başbakanı Shinzo Abe, koronavirüs resesyonu nedeniyle işletme ve tüketicileri korumak için 1 trilyon doların üzerindeki ek yardım ile teşvik önlemlerini artıracağını açıkladı. ABD tarafında ise Çin’in Hong Kong’daki askeri tedbirleri içeren ulusal güvenlik yasasına ilişkin yaptırım uygulamayı planladığı yönündeki haberlerin iki ülke arasındaki gerginliği artmaya devam ettiği gözlendi. Haftanın dördüncü işlem gününde ise Japonya’da zayıf veri akışı sürerken ABD ekonomisi yılın ilk üç aylık döneminde ilk tahmin edilenden bile daha yüksek bir hızla yüzde 5 daraldı. Açıklanan dayanıklı tüketim malları siparişleri Nisan ayında yüzde 17.2, bekleyen konut satışları  yüzde 21.8 düşerek, 69'a geriledi. İşsizlik maaşı başvuruları ise geçen hafta 2.446 milyondan 2.123 milyona geriledi. Gün sonunda takip edilen veriler ile birlikte Dolar’ın güçlü duruşunu sürdüremediği gözlenirken paritenin aşağı yönlü hareketini sürdürdüğü izlendi.

 

Teknik olarak incelediğimizde, USD/JPY paritesinin 107,30 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 107,10 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda sırası ile 107,50, 107,80 ve 108,00 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile paritedeki eğilimin aşağı yönlü olması durumunda ise 107,10, 106,80 ve 106,55 destek seviyeleri takip edilebilir.

 

BRENT PETROL 

 

Haftanın üçüncü işlem günüde Rusya'nın Temmuz ayından itibaren arz kısıntılarını gevşetmeye başlamayı planladığına ilişkin haber akışı ve ABD - Çin arasında yaptırımlara ilişkin gerginliğin artması ile birlikte Petrol’ün son 3 aylık zirvesinden gerilediği takip edilmişti. Haftanın dördüncü işlem gününde ise ABD'deki ticari ham petrol stoklarının 22 Mayıs tarihinde sona eren haftada 7,9 milyon varil arttığı takip edilirken  dikkatlerin tekrar aşırı arza ilişkin endişeler üzerinde odaklanması ile Petrol’de aşağı yönlü hareketler gözlendi.  Gün sonunda takip edilen gelişmeler ile birlikte Brent Petrol’ünde yatay yönlü hareketini sürdürdüğü izlendi.

 

Teknik olarak incelediğimizde, Brent Petrol’ün 35,60 Dolar seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 34,80 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile Petrol’deki yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 36,60, 37,50 ve 38,70 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 34,00, 33,20 ve 32,20 destek seviyeleri takip edilebilir.

 

GAUTRY

 

Haftanın üçüncü işlem gününde kur tarafında zayıf veri akışı devam ederken Dolar’ın güçlü duruşunu sürdürmesi ile yukarı yönlü hareketler gözlenirken, Ons Altın tarafında piyasalar üzerindeki iyimser hissiyatı artmasına karşın ABD - Çin arasındaki gerilimin devam etmesi ile sınırlı yükselişini sürdürdüğü takip edilmişti. Gün sonunda takip edilen veriler ile birlikte Gram Altın’ın da yukarı yönlü hareketini sürdürdüğü izlenmişti. Haftanın dördüncü işlem gününde ise kur tarafında yukarı yönlü hareketler devam ederken, Ons tarafında da açıklanan veriler sonra yukarı yönlü hareketler takip edilmişti. Gün sonunda takip edilen gelişmeler ile birlikte Ons Altın’a benzer olarak Gram Altın’ında yukarı yönlü hareketini sürdürdüğü takip edildi.

 

Teknik olarak incelediğimizde, Gram Altın’ın 376 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 373 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 379, 382 ve 385 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile Gram Altın’daki eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 373, 370 ve 367 destek seviyeleri takip edilmelidir.

Kaynak AHL Yatırım
Hibya Haber Ajansı

© Copyright 2024 basindasaglik.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.