Reklam
Vakıf Katılım
Tarih : 2020-05-18 07:36:00

Hükümetlerin ekonomilere virüs aşıları devam ediyor

ABD Temsilciler Meclisi 3 trilyon dolarlık yeni destek paketini onayladı. Demokratların kontrolündeki Temsilciler Meclisinde 199'a karşı 208 oyla kabul edilen destek paketinin, Cumhuriyetçilerin kontrolündeki Senatodan geçmesinin zor olduğu belirtiliyor. Öte yandan ABD Başkanı Donald Trump, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınına karşı yıl sonuna kadar bir aşı bulacaklarını düşündüklerini belirterek, bu aşıların ülke içine en hızlı şekilde ulaştırılması için "ışık hızından daha hızlı" anlamına gelen "Warp Speed" isimli bir proje başlattıklarını duyurdu. Fed, Finansal İstikrar Raporu'nun Mayıs 2020 sayısında pandeminin devam etmesi durumunda hisse senedi ve varlık fiyatlarının sert düşebileceği uyarısında bulundu. Fed, "Finansal İstikrar Raporu"nun Mayıs 2020 sayısında, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını ve ekonomiye yönelik görünümün belirsizliğine işaret ederek, "Finansal sektör kırılganlıkları kısa vadede büyük ihtimalle daha belirgin olacak" ifadesine yer verdi.

İsviçre MB döviz piyasasına yoğun bir şekilde müdahale ediyor. İsviçre Merkez Bankası (SNB) Yönetim Kurulu Üyesi Andrea Maechler, Neue Zuercher Zeitung'a yaptığı açıklamada, bankanın ekonomiyi korumak için Döviz piyasasına yoğun bir şekilde müdahale ettiğini belirtti. Küresel ekonominin Büyük Buhran'dan bu yana görülen en derin düşüşe doğru ilerlediğini belirten Maechler, güvenli varlık frank üzerinde baskının önemli ölçüde arttığını dile getirdi. Ayrıca İsviçre'nin büyük bir ihtimalle V şeklinde bir toparlanma kaydetmeyeceğinin altını çizdi. İngiltere Merkez Bankası baş ekonomisti Andrew Haldane, diğer seçenekler arasında negatif faizi de değerlendirdiklerini söyledi. Haldane'in "Biraz daha acil olarak bakmamız gerekecek -ve baktığımız- bir şey." dediği belirtilen habere göre BoE baş ekonomisti bankanın tahvil alımlarını genişletme gibi diğer seçeneklerinin de olduğunu belirtti.

Petrol piyasasına ilişkin tahmin yapan kurumlara göre koronavirüs pandemisi petrol talebini bu çeyrekte yıllık 1.7 milyar varil düşürebilir. Küresel petrol talebinin beşte biri bu çeyrek kaybolacak. Petrol tahmini yapan üç büyük kurum, koronavirüsle mücadelede alınan kısıtlama önlemleriyle birlikte dünyanın petrol tüketiminde gelmiş geçmiş en sert düşüşle karşı karşıya olduğu konusunda hemfikir. Talebin aldığı darbenin ölçeği, üreticilerin uyguladığı kısıntılara rağmen stokların bu yıl yükseleceği anlamına geliyor. Öte yandan ABD'nin petrol sondaj kulesi sayısı azalmaya devam ediyor. ABD'nin petrol sondaj kulesi sayısı, bu hafta da 34 adet azalarak 9 hafta üst üste düşüş gösterdi.

ABD ekonomik verileri ise tarihi düşüşler yaşamaya devam ediyor. Son olarak ABD sanayi üretimi rekor düşüş kaydederek Nisan'da yüzde 11.2 düştü ve kapasite kullanım oranı yüzde 64.9'a geriledi. Fed verilerine göre ABD'de sanayi üretimi Nisan'da koronavirüs pandemisi nedeniyle yüzde 11.2 düştü. Bu, endeks tarihindeki en büyük aylık düşüş olarak kayda geçti. Kapasite kullanım oranı da yüzde 64.9 ile rekor seviyeye geriledi. Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, koronavirüs nedeniyle Fransa'nın not görünümünü negatife indirdi. Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Fransa'nın 'AA' seviyesindeki ülke notunun görünümünü revize ederek 'negatif'e indirdi.

Bu sabah ABD vadelileri ekonomilerin yeniden açılmasının verdiği moraller %1 üzerinde artıda. Asya’da da pozitif hareketler gözleniyor.

KaynakAHL Yatırım
Hibya Haber Ajansı

© Copyright 2024 basindasaglik.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.