Reklam
Vakıf Katılım
Tarih : 2020-05-28 16:27:00

Ekonomik güven Nisan’da dibi gördükten sonra Mayıs’ta toparlandı

Türkiye’de ekonomik güven endeksi Nisan ayında 51,3 ile dip yapmışken Mayıs ayında alt endekslerin tamamındaki artış ile beraber 61,7 seviyesine doğru yükseldi. Mayıs döneminde tüketici güven endeksi 59,5 değerine yükselirken, reel kesim güven endeksi 73,5, hizmet sektörü güven endeksi 51,1, perakende ticaret sektörü güven endeksi 79 ve inşaat sektörü güven endeksi 58,5 değerini aldı.

 

Nisan ayında küresel pandeminin direkt etkileri çerçevesinde meydana gelen ekonomik kapanmalar sektörel anlamda da ani duruş etkisi yaratarak ekonomik aktivitedeki durgunluğu yansıtır şekilde güven endekslerinde dip seviyelerin görülmesine neden olmuştur. Bu kapsamda gerek ekonomik güven endeksinde, gerekse de tüketici güveninde küresel finansal kriz döneminden bu yana en düşük seviyelere gerileme yaşandı. Ekonominin şalterinin tamamen indirilmemiş olması bizim için kısmi bir avantaj olmakla beraber, kapanma önlemlerinin sektörel yansımaları, üretim ve tüketim bileşenlerine olumsuz yansıması gibi unsurlar küresel ekonomilerdeki benzer bir durgunluk periyodunu geçirmemize neden oldu. Mayıs ayındaki durum daha stabil olmakla beraber, halen daralma pozisyonuna işaret etmekte. Buna karşın, Mayıs sonu ile beraber ekonomide normalleşme eğilimi sonraki dönemlerde kademeli toparlanmaya işaret etmektedir.

 

Yine de üretim ve tüketim alışkanlıklarının, Covid-19 sonrasında da korunma gerekliliği nedeniyle aşırı hızlı bir toparlanma içinde olmayacağı varsayımını da hesaba katmak gerekir. Sektörel anlamda ise, ihtiyaçlar piramidinde yukarıya doğru gidildikçe toparlanma daha az ivmeli bir şekilde olacaktır. Temel tüketim, Covid-19 döneminde ihtiyaçlar hiyerarşisi gereği ön planda iken özel tüketim bu dönemde durgunlaşmış veya tamamen durmuştur. Normalleşme evresinde, özel tüketimdeki toparlanma daha kademeli bir şekilde gerçekleşecektir.

Kaynak Tera Yatırım
Hibya Haber Ajansı

© Copyright 2024 basindasaglik.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.