Reklam
Vakıf Katılım
Tarih : 2020-04-02 09:34:00

Verilerde zayıflık artarak devam ediyor

Nihai PMI rakamlarının hem Euro Bölgesi hem de ABD’de büyümeyi daralmadan ayıran 50 seviyesinin altında kalmaya devam ettiğini gördük. Benzer şekilde ISM imalat endeksi de 50’nin altına inerek daralmayı teyit eden bir tablo ortaya koydu. ADP özel sektör istihdamı ise 2,5 yıl sonra ilk kez istihdam kaybına işaret etti. Bugün ise ABD haftalık işsizlik maaşı başvurularını izleyeceğiz. Hatırlanacağı gibi geride bıraktığımız haftada başvurular 3,3 milyon kişi seviyesine yükselmişti. Bugün açıklanacak başvuruların bir kez daha 3 milyon sınırını aşması beklenirken maksimum beklenti ise 4,5 milyon seviyesinde bulunuyor. Verilerdeki zayıflığa ek olarak ABD Başkanı Trump’ın korona virüsüne ilişkin olarak ülkeyi çok zor iki haftanın beklediğini açıklaması risk iştahını daraltan unsurlardan bir olarak çalışıyor.

BEKLENTİLERİMİZ

Borsa İstanbul 90 binden uzaklaşmamaya çalışıyor. Küresel borsaların ekonomik aktivitedeki zayıflığı fiyatlamaya devam etmesi ve makroekonomik verilerin de söz konusu zayıflığı giderek daha fazla yansıtmaya başlaması Borsa İstanbul’un da güç kazanmasını zorlaştırıyor. Buna karşın zaman zaman artan satış baskısını 87 bin direncinin üzerinde karşılamaya devam eden BIST-100 endeksinin dirençli kalma çabasını sürdürdüğünü görüyoruz. Ancak endeksin 90 binin üzerine doğru yaptığı denemeler ise genel görünümde küresel risk iştahı belirleyici olduğu için şimdilik sonuç vermiş değil. Dolayısıyla virüse ilişkin endişeler devam ettikçe bu tabloda anlamlı bir değişim görmeyi beklemiyoruz.

EUR/USD destek bölgesinin altına sarkıyor. Korona virüsü giderek daha önemli bir endişe kaynağı haline gelirken yatırımcıların dolar tercihinin ise artmaya başladığını söylemek mümkün. Bu durum kaçınılmaz olarak paritenin anlamlı bir destek bulmasına izin vermiyor. Teknik göstergelerin de paritenin görünümündeki zayıflığı net şekilde yansıttığını söylemek mümkün. Öyle ki 1,1100 direncini aşamadıktan sonra baskı altında kalan EUR/USD 1,0990 desteğinin de altını test etmeye başladı. Bu seviyenin altında yapılacak kapanışların daha fazla güç kaybına kapı aralayacağını düşünmeye devam ediyoruz

TL üzerindeki baskı sürüyor. Son dönemde gelişmekte olan ülke para birimlerinin dolar karşısındaki ortalama performansından negatif ayrışarak belirgin değer kayıpları yaşamaya başlayan TL son bir buçuk yılın en zayıf seviyelerine inmiş durumda. Özellikle kritik seviyelerin hızlı ve güçlü bir şekilde aşılmış olması TL açısından şartları giderek daha da zorlaştırırken teknik görünüm bir süredir olduğu gibi yukarı yönlü risklerin korunduğuna işaret ediyor. Böyle bir senaryoda sırasıyla 6,73 ve 6,75 seviyelerinin direnç noktaları olabileceğini düşünüyoruz.

TL’deki zayıflık faizlere negatif yansıyor. TL’nin döviz sepeti karışında son bir haftada %5’e yakın değer kaybetmesi kaçınılmaz olarak tahvil faizlerinin de yukarı yönlü tepki vermesine neden oluyor. Öyle ki aynı zaman diliminde 2 yıl vadeli gösterge tahvilin bileşik faizi 80 baz puanın üzerinde yükseldi. TL’deki değer kaybının yanında Türkiye’nin 5 yıl vadeli CDS priminin 500 baz puanın üzerinde seyretmesi de getiri eğrisi üzerinde baskı oluşturuyor. Tüm bunlara küresel risk iştahının düşük olması da eklenince tahvil faizlerinde özellikle kısa vadede aşağı yönlü hareket alanının son derece limitli kalmaya devam edeceğini düşünüyoruz.

Ons altın 1600 doların altındaki seyrini sürdürüyor. Korona virüsüne ilişkin endişelerin sürmesi ve küresel borsalara gelen satış baskısı güvenli liman özelliği ile öne çıkan ons altının dün göreceli olarak daha ılımlı bir performans sergilemesini sağladı. Ancak buna karşın altının 1600 doları aşmakta başarılı olamadığını ve günü de bu seviyenin belirgin şekilde altında tamamladığını gördük. Genel olarak baktığımızda piyasaların öngörülebilirliği düşük bir dönemden geçiyor olması altını desteklerken önde gelen merkez bankalarının faizleri sıfır seviyesine yaklaştırmalarının ise portföylerde altın taşımanın fırsat maliyetini azalttığını söyleyebiliriz. Diğer taraftan teknik görünümün giderek bozulmasını ise dikkat çekici buluyoruz. Bu noktada özellikle 1575 doların aşağı yönlü geçilmesinin zayıflığı bir üst noktaya taşıyabileceğini göz önünde bulundurmak gerekiyor.


Kaynak:ÜNLÜ Menkul
Hibya Haber Ajansı

© Copyright 2024 basindasaglik.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.