Alnus Yatırım'ın piyasa analizi şu şekilde:
"BİST-100 endeksi, geçtiğimiz haftanın son işlem gününe; uluslararası yatırım kuruluşlarının Temmuz ayında TCMB’den faiz indirimi beklediğine dair açılamalarının etkisiyle, Bankacılık Endeksi önderliğinde 93,42 puanlık(yüzde 1,03) güçlü yükselişle başladı. Gün içerisinde 9.259,15 puan seviyesini test eden Ulusal100 endeksinde, seansın sonunu yüzde 1,11 oranında yükselişle 9.203,37 puandan noktaladık. Endeksin işlem hacmi; 80,0 Milyar TL düzeyinde gerçekleşti. Puan bazında endekse en fazla pozitif etki eden şirket hisseleri ise; TCELL, THYAO ve EREGL oldu.
Cuma günü, yurt içi ekonomik takvimde TCMB tarafından açıklanan Konut Fiyat Endeksi; önceki aya göre yüzde 3,4 oranında artarken, bir önceki yılın aynı ayına göre nominal olarak yüzde 32,3 oranında artış göstermesine karşın, reel olarak ise yüzde 2,3 oranında azalış gösterdi. Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın yayımladığı Merkezi Yönetim Borç Stoku; 31 Mayıs itibariyle 11 Trilyon 64,4 Milyar TL düzeyinde yer alırken, bu rakamın yüzde 54,69’luk kısmı döviz cinsi borçlardan oluştu. TÜİK’ten gelen Tüketici Güven Endeksi veri setinde ise; önceki aya göre yüzde 0,3 oranında artışlar 85,1 düzeyinde gerçekleşme görüldü. Diğer taraftan, önceki 8 iş gününde toplam 720 Milyar TL tutarında 1 hafta vadeli repo ihaleleri gerçekleştiren TCMB, dün de yaklaşık 170 Milyar TL tutarlı haftalık repo ihalesi açarken; ihaleye gelen talep 772,7 Milyar TL oldu.
Geçtiğimiz Cuma günü, küresel tarafta ise; Orta doğu eksenli jeopolitik risklere dair gelişmeler yine gündemin en üst sırasındaydı. ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio’nun, İngiltere Dışişleri Bakanı David Lammy ile önceki akşam gerçekleştirdiği görüşme sonrasında dikkatler; Lammy’nin Avrupa Birliği Dışişleri Bakanları ile birlikte İran Dışişleri Bakanı Abbas Erakçi ile yapması beklenen görüşmeye çevrilirken, İran kanadından gelen: ‘’İsrail’in saldırıları devam ederken, herhangi bir görüşme gerçekleştiremeyiz’’şeklindeki açıklama dikkat çekti.
Hafta sonunda yine, İran-İsrail gerilimine dair gelişmeler izlenirken; ABD’nin B-2 bombardıman uçaklarıyla İran’ın nükleer tesislerinin vurması gerilimi artırdı. İran tarafı saldırılara kararlı bir yanıt verileceğini açıklarken, ABD Başkanı Trump: Artık bir barış anlaşması yapılması gerektiğini, aksi takdirde saldırılarının dozunun artacağını belirtti. İran Meclisi’nden, Hürmüz Boğazı’nın kapatılmasına yönelik kararın onaylanması sonrasında ise gözler; kararın yürürlüğe girmesi için onay vermesi gereken İran güvenlik konseyine çevrildi.
Hafta sonunda, iç tarafta ise; TCMB’den gelen TL’ye geçişi özendirici makroihtiyati tedbirleri izledik. Buna göre; Gerçek kişi TL mevduat payı yüzde 60’ın altında olan bankalar için hedef oranlar artırılırken, yüzde 60 ile yüzde 65 arasında olan bankalara aylık 0,4 puan artış hedefi getirilirken, Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesaplarına uygulanan zorunlu karşılık oranı yüzde 33’ten yüzde 40’a yükseltildi. Yine, KKM hesapları için belirlenen asgari faiz oranı politika faizinin yüzde 50’sinden yüzde 40’ına indirilirken, KKM'den TL'ye geçiş hedefi kaldırıldı ve KKM'nin yenilenmesi ile TL'ye geçişine ilişkin toplam hedef korundu. Ayrıca, 1 aydan uzun vadelerde de değişken faizli TL mevduat hesabı açılabilmesine imkân sağlanırken, TÜFE, ÜFE ve TLREF’e endeksli mevduat için zorunlu karşılık oranı tüm vadelerde yüzde 10 olarak belirlendi. Son olarak, yabancı para mevduat için TL cinsinden tesis edilmesi gereken zorunlu karşılık oranı yüzde 4’ten yüzde 2,5’e indirildi.
Yeni günde şu an için; ABD ve Avrupa’nın vadeli endeksleri negatif bir seyir izlerken, Asya borsalarının da; şu an büyük oranda negatif bir görüntü çizdiği görülmekte. BIST-100 endeksinin, yeni işlem gününe ‘negatif’ bir başlangıç yapmasını bekliyoruz. Yurt içi ekonomik takvimde önemli bir verinin açıklanmayacağı günde, küresel tarafta ise: Haziran ayının öncü PMI datalarını izleyeceğiz. Jeopolitik riskler ve ticaret savaşları gibi gündem maddeleri ise; küresel çapta risk alma iştahı açısından yine önem arz edecek."
Hibya Haber Ajansı
© Copyright 2025 basindasaglik.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.