Reklam
Vakıf Katılım
Tarih : 2019-09-10 17:11:00

ANALİZ – Almanya ve İtalya Euro Bölgesi'ni resesyona çekiyor, gözler Draghi’de

Euro Bölgesi'ne en şiddetli seviye olan kategori 5 seviyesinde bir ekonomik fırtına yaklaşıyor. Ticaret savaşlarından dolayı ABD ve Çin ekonomilerinin vites düşürmesiyle küresel durgunluk ihtimalinin güçlendiği, imalat sanayilerinin yavaşladığı ortamda, eğer yaklaşırken şiddetini düşürmezse, Euro Bölgesi fazlasıyla hasar verecek bir ekonomik fırtına ile karşı karşıya...

Euro Bölgesi ekonomisinin yüzde 40'ını oluşturan Almanya ve İtalya adım adım ekonomik durgunluğa gidiyor. Bölgenin en büyüğü Almanya ile üçüncü büyük ekonomisi İtalya, yılın üçüncü çeyreğinde eksi büyüme açıkladığı takdirde resesyona girecekler. İşin kötü yanı ise, Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) ve ülke merkez bankalarının durgunluk ile mücadele edecek fazla bir cephanesi yok.

Gerçi Almanya ve İtalya'nın zayıflamasına karşılık İspanya, Portekiz ve Yunanistan daha sağlıklı bir dönem geçiriyor. Özellikle güney Avrupa ülkeleri turizm gelirleri, canlanan inşaat sektörü ve istihdam artışı sayesinde Almanya ve İtalya'nın zayıf performansını telafi etmeye çalışıyorlar. Euro Bölgesi'nin dördüncü büyük ekonomisi İspanya, birinci çeyrekte yüzde 0.7, ikinci çeyrekte ise yüzde 0.5 büyüdü.

Bölgenin itici gücü olan Almanya ise ihracatın yavaşlamasına bağlı fabrika siparişlerinin gerilemesi, İtalya da siyasi istikrarsızlığa dayalı yatırım iştahının azalması gibi sorunlarla uğraşıyor. Alman ekonomisi yılın ikinci çeyreğinde yüzde 0.1 daraldı. İlk çeyrek büyümesi yüzde 0.4, geçen yılın son çeyreği yüzde 0.2 idi. Üçüncü çeyrek yılda da küçülme olursa teknik anlamda resesyona girilecek.

Alman sanayinde yılın ikinci yarısında bir iyileşme yaşanacağına ilişkin beklentiler zayıflarken, Merkez Bankası (Bundesbank), aylık raporunda, ekonominin üçüncü çeyrekte daralmaya devam ederek resesyona girebileceği uyarısında bulundu.

2.3 trilyon Euro'nun üzerindeki kamu borcuyla Euro Bölgesi'nin en sorunlu ekonomilerinden İtalya ise, geçen yılın son çeyreğinde ve bu yılın ilk çeyreğinde art arta yüzde 0.1 küçülerek teknik olarak durgunluğa girdi. İtalyan ekonomisi bu yılın ikinci çeyreğinde yüzde 0.1 büyüme gösterse de durgunluk sürecinden çıkmış kabul edilmiyor.

İyimser ekonomistler Euro Bölgesi'inde resesyon beklemiyor. Euro Bölgesi'inde bu yılın ilk çeyreğindeki yüzde 0.4 büyümenin ardından ikinci çeyrekte yüzde 0.2 büyüme kaydedildi ancak Almanya hasta iken, Avrupa'da dinamizmden söz etmek mümkün değil.

Karamsarlar ise, Euro Bölgesi'nin resesyona doğru ilerlediğini savunuyor ve küresel ticaretteki düşüşe bağlı olarak bölgede fabrikaların üretiminin azaldığını, büyümenin motoru sanayi üretiminin inişte olduğunu vurguluyorlar.

Diğer yandan ECB'nin Perşembe günü (12 Eylül) yapacağı toplantı ve burada alınacak kararlar, yaklaşan durgunluk fırtınasının şiddetini azaltma noktasında fazlasıyla önem kazandı.

Önceki krizler sonrasında sıfır faiz uygulaması ve parasal genişleme politikalarıyla, "Euro'yu kurtaran adam" olarak tarihe geçen Başkan Mario Draghi'nin atacağı adımlar merak ediliyor. Kimi uzmanlar, açıklanacak ivmelendirme paketinin 20 baz puan seviyesinde faiz indirimi içermesini beklerken, daha güçlü bir silah olan aktif alımları yoluyla parasal genişleme politikasına yeniden dönülmesini beklenmiyor.

Draghi'nin bu konuda kararı, Ekim ayında başkanlık koltuğunu devredeceği Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Christine Lagarde'nin ekonomik gidişatı gözlemleyerek vermesinden yana olduğu belirtiliyor. Ayrıca, ECB'nin bu konuda sınırlarına yaklaştığı ve kapsamlı bir parasal genişleme programı için yasal düzenlemeler gerektiği de vurgulanıyor

Ancak bu görüşe katılmayanlar, Draghi yönetiminin Euro ekonomisini ivmelendirmek için faiz indiriminin yanında 1-1.5 trilyon Euro arasında yeni bir parasal genişleme etabı başlatacağını savunuyor. Önceki parasal genişleme programının boyutları 2.6 trilyon Euro'ya ulaşmıştı.

HİBYA Haber Ajansı

Ekonomi Danışma

© Copyright 2023 basindasaglik.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.