Reklam
Tarih : 2026-06-22 08:07:11

ABD-İran müzakerelerinin seyri piyasalarda yakından izleniyor

Alnus Yatırım'ın günlük bültenine göre; BIST100 endeksinin geçen haftanın son işlem gününde jeopolitik gelişmeler ve MSCI'nın Türkiye'ye yönelik değerlendirmelerinin etkisiyle satış baskısı altında kaldı. Endeksin günü yüzde 0,63 düşüşle 14.734,50 puandan tamamladığı, işlem hacminin ise 198,2 milyar TL seviyesinde gerçekleşti.

Yurt içinde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) haziran ayına ilişkin reel kesim güven endeksi 102 seviyesine yükselirken, kapasite kullanım oranı yüzde 74,3 oldu. TCMB verilerine göre net uluslararası yatırım pozisyonu nisanda eksi 402,3 milyar dolar olarak gerçekleşti. Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı tarımsal girdi fiyat endeksi ise nisanda aylık yüzde 5,61, yıllık yüzde 38,97 arttı. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) verilerine göre mayısta kurulan şirket sayısı 7 bin 644 olurken, yılın ilk beş ayında kurulan şirket sayısı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 5,6 yükseldi.

Küresel piyasalarda ise İsrail ile Hizbullah arasında yeniden yükselen gerilim ve ABD-İran mutabakatına ilişkin belirsizlikler risk iştahını baskıladı. İsrail'in Güney Lübnan'daki askeri varlığını sürdüreceğine yönelik açıklamaları ve bölgede yaşanan çatışmalar, İsviçre'de başlaması planlanan müzakere sürecine ilişkin endişeleri artırdı.

Gelişmelerin etkisiyle küresel piyasalarda güvenli liman talebi güçlenirken, tahvil faizleri yükseldi ve dolar endeksi son dönemin en yüksek seviyelerine ulaştı. Günün ilerleyen saatlerinde İsrail ile Hizbullah arasında ateşkes sağlandığına yönelik haber akışı risk iştahında kısmi toparlanma sağladı.

Yeni haftada yatırımcıların odağında ABD ve İran arasında sürmesi beklenen diplomatik temaslar bulunuyor. Yurt içinde bugün tüketici güven endeksi ve turizm istatistikleri takip edilirken, küresel piyasalarda jeopolitik gelişmelerin fiyatlamalar üzerinde belirleyici olması bekleniyor.

Alnus Yatırım'ın günlük bültenine göre, BIST100 endeksinin yeni haftaya yatay başlangıç yapması bekleniyor. Kurum, ekonomik verilerden ziyade ABD-İran müzakerelerine ilişkin haber akışının piyasaların yönü açısından kritik olacağını değerlendirdi.

  Hibya Haber Ajansı

© Copyright 2026 basindasaglik.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.