Reklam
Vakıf Katılım
Tarih : 2020-01-30 17:36:00

TCMB, 2020 yılsonu enflasyon tahmini %8,2 olarak korudu

TCMB, 2020 yılsonu enflasyon tahmini %8,2 olarak korudu. Bizim, 2020 yılsonu enflasyon tahminimiz %9,6 seviyesinde (OVP: %8,5, TCMB Beklenti Anketi/Ocak: %10,01). Yıllık enflasyonun 1Y20 döneminde ağırlıklı olarak %10-12 dengelenmesini; 2Y20 itibariyle yüksek tek haneli seviyelere doğru yakınsamasını bekliyoruz. TCMB’nin 19 Şubat’taki PPK toplantısında aşağı yönlü hareket alanının sınırlı olduğu görüşümüzü korumaktayız.

Küresel Görünüm ABD-Çin ticaret anlaşması, belirsizliklerin azalması ve küresel para politikalarındaki destekleyici duruş büyüme görünümünü olumlu etkilerken; jeopolitik riskler, kuraklık ve Çin’de ortaya çıkan salgın hastalığa ilişkin endişeler aşağı yönlü risk oluşturmakta. Gelişmiş ülkelerde büyüme görünümünün bir miktar olumluya dönmesi, gelişmekte olan ülkelerde ise ülkelere özgü kırılganlıkların büyüme performansını etkilemesi bekleniyor. Küresel enflasyona ilişkin riskler dengeli. Küresel enflasyondaki zayıf seyir, gelişmiş ülkelerdeki para politikası duruşunun genişleyici kalacağı beklentilerini güçlendirmekte.

Yurtiçi Görünüm Veriler, büyümenin iç talep kaynaklı olarak güç kazandığına ve sektörel yayılımındaki iyileşmenin devam ettiğini işaret ediyor. Finansal koşullardaki iyileşmeyle birlikte 2020 yılında iktisadi faaliyetin potansiyel düzeyine yakınsamaya devam etmesi beklenmekte. İç talepteki artış net ihracatın büyümeye katkısını azaltırken; yatırımlardaki düşüş eğilimi dursa da zayıf düzey korunuyor. Cari dengenin ılımlı seyretmesi beklenmekte.

Enflasyon Ana eğilime ilişkin göstergeler enflasyonda hedeflenen düşüş patikasıyla uyumlu. Enflasyonun, bir süre mevcut seviyelerde yatay seyredip,  enflasyon beklentilerinde genele yayılan iyileşme ve uygun parasal duruşun katkısıyla yıl sonunda TCMB tahminine doğru gerilemesi beklenmekte. Çıktı açığının mevcut düzeyleri dikkate alındığında, öngörülen toparlanma eğilimi altında toplam talep koşullarının enflasyonist olmayacağını tahmin ediliyor. 

Para Politikası Mevcut politika duruşunun hedeflenen dezenflasyon patikasıyla uyumlu olduğu değerlendirilmekte. Önümüzdeki dönemde atılabilecek politika adımları ve parasal duruş, ana eğilime dair göstergeleri dikkate alarak, enflasyondaki düşüşün sürekliliğini sağlayacak şekilde belirlenecek. 2019 yılındaki yüksek reel getiri ve TCMB’nin enflasyon tahmin kredibilitesindeki artışa ek olarak, gelişmiş ülke nötr faizlerinin bir miktar aşağı gelmesi ve gelişen ülkelerin reel getirisinde gözlenen düşüş, dinamik bir kavram olan makul reel getiri açısından beklenen enflasyonu öne çıkarmakta. Aktarım mekanizması sağlıklı çalışıyor. Tüketici kredisindeki hızlı artış yakından izleniyor, cari dengeyi olumsuz etkileme riskine karşı ihtiyaç duyulursa düzenlemeye gidilebilir. Döviz kurunda istikrarlı seyrin devam etmesi ve dolarizasyon eğiliminin kademeli bir şekilde azalması beklenmekte.

 

Kaynak: Dinamik Menkul Değerler
Hibya Haber Ajansı

© Copyright 2024 basindasaglik.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.