Reklam
Vakıf Katılım
Tarih : 2020-02-20 08:34:00

ECB toplantı tutanakları takip edilecektir

Yurtiçi tarafta piyasaların odak noktasında TCMB’nin Para Politikası Kurul Toplantısı yer aldı. TCMB, 2019 yılı itibariyle faiz koridorunda indirim döngüsüne girdiğini açıklamış ve 2019’un Temmuz ayından bu yana kademeli olarak indirime giderek faiz oranlarını yüzde 11.25 seviyesine kadar çekmişti. Kurul’un dün düzenlemiş olduğu toplantıda ise; 50 Baz puanlık indirim kararı alındı ve faiz oranları yüzde 10.75 seviyesine çekildi.  TCMB yayınladığı metinde de, son döneme ilişkin veriler iktisadi faaliyetteki toparlanma eğiliminin devam ettiğini belirtirken, enflasyondaki düşüş sürecinin devamlılığının, ülke risk priminin gerilemesi, uzun vadeli faizlerin aşağı gelmesi ve ekonomideki toparlanmanın güç kazanması açısından büyük önem taşıdığı değerlendirmesinde bulundu. Bununla beraber enflasyondaki seyrin yıl sonu tahminiyle büyük ölçüde uyumlu olduğu değerlendirildi. Ayrıca TCMB, küresel ekonomi politikalarına dair diğer belirsizliklerin ve jeopolitik gelişmelerin yanı sıra son dönemde ortaya çıkan salgın hastalığın sermaye akımları, dış ticaret ve emtia fiyatları kanalıyla oluşturabileceği etkileri yakın takip edileceği vurgulandı. Toplantının ardından kur fiyatlamalarında sert tepki alımları geldiği görülürken şu anda 6.0700 seviyesi üzerinde seyri devam etmektedir. Önümüzdeki süre zarfında gerek siyasi ve jeopolitik risk unsurlarının seyri gerekse yurtiçi tarafta açıklanacak önemli veri akışlarının seyri kur fiyatlamaları açısından volatil hareketlerin ortaya çıkmasına neden olabilir.

Diğer taraftan geçtiğimiz gün İngiltere’de önemli veri akışları takip edildi. İngiltere manşet enflasyon rakamları aylık bazda yüzde -0.4, yıllık bazda yüzde 1.6 beklentilere karşın; aylık bazda yüzda -0.3, yıllık bazda ise yüzde 1.8 ile piyasa beklentilerinin üzeriende açıklandı. Çekirdek TÜFE rakamları ise yüzde -0.6 ve yıllık bazda yüzde 1.6 seviyesinde açıklandı. Aylık bazda piyasa beklentilerine paralel açıklanan Çekirdek Enflasyon rakamlarının yıllık bazda yüzde 1.6 seviyelerinde pozitif görünümü koruması dikkatleri çekti. Günün devamında ekonomik takvimde takip ettiğimiz ABD Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE), aylık bazda yüzde 0.5 yıllık bazda ise 2.1 ile piyasa beklentilerinin üzerinde açıklandı. Yine ABD tarafında açıklanan diğer verilerde ise; İnşaat İzinleri Ocak  rakamları yüzde 9.2 ile 2007 yılının mart ayından bu yana en yüksek seviyede gerçekleşti. Ve aynı anda açıklanan Konut Başlangıçları datası ise aylık bazda yüzde -3.6 seviyesinde açıklandı. Bu gelişmelerin dışında geçtiğimiz gün akşam saatlerinde yayınlanan FED Toplantı Tutanaklarında da; Fed politika yapıcılarının koronavirüs salgınının ve ticaret savaşlarının neden olduğu yeni risklerin bilincinde olmakla beraber, bu yıl faizleri sabit tutma iyimser olduklarını ortaya koydu. Tutanaklarda, üyeler genel olarak ekonomik aktivite konusunda iyimserliği dikkatleri çekmekle beraber geçtiğimiz yıl 3 faiz indiriminden sonra bu yol faizlerin cari seviyede tutulmasının uygun olduğu belirtildi. Ayrıca enflasyonun yüzde 2 hedefinin bir miktar üzerine çıkacağını ve 2020 ile 2021 yıllarında da büyüme rakamlarında yukarı yönlü eğilimin oluşacağının altı çizildi. Aynı zamanda FED yetkilileri, repo ihalelerinin Nisan ayından sonra kademeli olarak düşürülebileceğini ifade etti.

Yeni günde ise; Avrupa Merkez Bankası (ECB) Para Politikası Toplantı Tutanakları ile beraber Almanya Üretici Fiyat Endeksi,  İngiltere Perakende Satışlar dataları takip edilecektir.  Diğer taraftan ABD’de açıklanacak İşsizlik Haklarından Yararlanma Başvuruları, Philadelphia FED İmalat Endeksi ve Ham Petrol Stokları piyasa fiyatlamaları açısından önem arz ettiği için yakın takibimizde olacaktır.

EURUSD

Parite tarafında son dönemlerde ABD kanadında açıklanan verilerdeki pozitif tablo sonrasında Euro varlıkları, ABD Doları karşısında 2017 yılının Nisan ayından bu yana en düşük seviyelere indi. Teknik anlamda 1.0800 noktanın altında sınırlı hareketler görülen paritede bu nokta altında kalıcılık sağlanması halinde satış yönlü işlemler derinlik kazanabilir. Bu durumda ilk etapta 1.0720 seviyeleri hedef haline gelebilir. Ancak parite tarafında görülebilecek toparlanma hareketlerinin belirginleşmesi için 1.0900 seviyesi üzerinde en az  iki günlük kapanışlar görmemiz gerekebilir. Keza bu nokta öncesinde 1.0840 ve 1.0885 ara direnç seviyeleri takip edilebilir.

USDTRY

Haftanın üçüncü işlem gününe kur fiyatamalarında 6.0600 civarından bir başlangıç olmasına rağmen günün ikinci yarısına kadar satış yönlü eğilim hakimdi. Ancak günün ikinci yarısı TCMB/PPK toplantısı sonrasıyla beraber faiz oranlarında indirim kararının etkisiyle beraber sert tepki alımları meydana geldi. Şu anda 6.0700 seviyesi üzerinde seyri devam eden kur fiyatlamalarında bu nokta üzerinde kalıcılık sağlanması halinde 6.1000, 6.1450 ve 6.2000 seviyeleri takip edilebilir. Ancak kur fiyatlamalarında satış yönlü işlemlerin hız kazanabilmesi için 6.000 psikolojik seviyesinin geçilmesi gerektiğini düşünmekteyiz. Bu nokta altında ise; 5.9775, 5.9450 ve 5.9200 seviyeleri yeniden gündeme gelebilir.

GBPUSD

Parite tarafında geçtiğimiz gün veri akışındaki yoğunluğun etkisiyle beraber dalgalanma meydana gelmekle beraber 1.3000 ana destek seviyesinin altına iniş hareketi geldi. Teknik anlamda 1.3000 seviyesi altında kalındığı sürece satış yönlü eğilim artış gösterebileceği gibi 1.2900 seviyeleri ilk etapta hedef haline gelebilir. Aksi takdirde paritede görülebilecek toparlanma hareketlerinde ise 1.3000 seviyesi önemini korumakta. Bu noktanın geçilmesi halinde ise; 1.3030, 1.3065 ve 1.3100 seviyeleri yeniden gündeme gelebilir.

BRENT PETROL

Bu hafta genelinde toparlanma eğiliminde olan petrol fiyatlamaları önemli olarak gördüğümüz 59.50 direncine yaklaştı. Bu seviye üzerine çıkarsa toparlanma hareketleri artabilir ve 62.00 direnci hedef haline gelebilir. 59.50’nin geçilememesi ile başlayacak geri çekilmelerde ise 58.00 desteğini önemli görmekteyiz. Zira bura geçiirse 56.60 seviyeleri doğru bir geri çekilme hareketi görebiliriz.

ONS ALTIN

Küresel piyasalarda artış gösteren risk unsurlarına paralel olarak güvenli liman ürünlerine olan talep her geçen gün bir miktar daha artmakla beraber değerli metal’de 1600 seviyesinin üzerine çıkarak 1611 seviyesini test etti. Şu anda 1605 desteğinin üzerinde seyri devam emtiada yukarı yönlü eğilimin devamlılığı açısından 1610 seviyesi üzerinde kalıcılık görülmesi gerektiği görüşündeyiz. Bu durumda 1614, 1622 ve 1625 seviyeleri takip edilebilir. Ancak emtia fiyatlamalarında belirgin bir satış hareketi görmek için 1600 dolar seviyesinin altında en az iki günlük kapanışlar gerekli olabilir. Bu noktada ise 1590 desteği karşımıza çıkabilir.

S&P 500

Küresel tarafta coronavirüs salgınına yönelik gelişmeler piyasalarda yeniden panik oluştururken endeks tarafında görülen geri çekilmelere neden olmuş ve sonrasında risk alma iştahında görülen kısmi toparlanmayla beraber tepki alımları geldiği görüldü. Şu anda 3350 seviyesi üzerinde seyri devam eden endeks tarafında bu nokta üzerin kalındığı sürece yukarı yönlü eğilim ağırlık kazanabilir ve 3390 seviyeleri yeniden gündeme gelebilir. Ancak olası geri çekilme hareketinde 3350 seviyesi takip edilecek olup bu noktanın aşağı yönlü geçilmesiyle beraber 3330, 3300 ve 3285 seviyeleri takip edilebilir.

DAX30

Endeks tarafında görülen geri çekilme haftanın üçüncü gününde toparlanma eğiliminde devam etti. Teknik olarak 13750 seviyesi üzerinde kalındığı sürece yukarı yönlü ataklar ön plana çıkabileceği gibi yeni rekor seviyeler gündeme gelebilir. Ancak endeks tarafında görülebilecek geri çekilmelerde 13725, 13685 ve 13640 destek seviyeleri takip edilebilir.

Kaynak:Işık Fx
Hibya Haber Ajansı

© Copyright 2024 basindasaglik.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.