Reklam
Vakıf Katılım
Tarih : 2020-04-07 09:52:00

Coronvirüsü salgınında vaka sayısı hızı azalıyor

ABD’de vaka sayısı hızı artışını korurken, özellikle İtalya ve İspanya ve diğer Avrupa ülkelerinden gelen vaka sayısının azalma kaydettiği gözleniyor. Bu durum dün endekslerin alıcılı seyrini desteklerken, bu sabahta benzer şekilde tablonun bu yönde olduğu görülüyor. Haber akışlarına bağlı takip ettiğimiz pozitif hareketin, yine haber akışları ile tersine dönebileceğini unutmamak gerek. Bugün veri takviminde Almanya’da sanayi üretimi verisi ön planda olacak. İngiltere’de konut verileri ve coronavirüsüne dair vaka sayısı ve diğer haber detayları piyasaların odağında olmayı sürdürüyor. Dün tatil olan Çin piyasalarının bugün güne pozitif başladığını ve anlık olarak alıcı seyrettiği görülmekte. Genel olarak Asya piyasalarında pozitif bir hava hakim. Vadeliler kanadına baktığımızda ise ağırlıklı primli seyrin kendini gösterdiği görmekteyiz. Ons altında ise 1660$ çevresinde hareketini sürdürürken, vadeli ons altın kontratının 1723$ seviyesine kadar çıktığımı görmekteyiz ki bu durum bizlere fiyat anomalisinin devam ettiğini gösteriyor. Özellikle vaka sayısındaki azalma ve piyasalarda hissedilecek iyimserlik ons altında kar satışlarının gelmesine neden olabilir. Petrol fiyatları ise yine benzer şekilde salgındaki sayının dalga boyunun artık azalan yönde olmasından alıcılı seyrediyor. Her ne kadar bu detay ile petrol fiyatlarında primler gözlense de 9 Nisan tarihinde yapılacak toplantıda bir anlaşma sağlanmaması petrolün yeniden kendi hikayesine ve fiyatlamasına dönmesine neden olabilir.

Yurtiçinde ise global piyasaların seyrine paralel şekilde pozitif seyreden endeks günü %2,81 yukarıda 92.071 puanla tamamladı. İşlem hacmi ise 8,8 milyar TL olarak gerçekleşti. Bankacılık ve holding endeksinin pozitif katkı sağladığı endeks gruplarından en çok kazandıran ise spor oldu. Kur tarafında ise özellikle gelişmekte olan ülke para birimlerinde yaşanan çıkışla birlikte TL varlıkları da değer kaybını sürdürüyor. 6,78 seviyesini gören kur anlık olarak 6,75 üzerinde işlem görüyor. Bunun yanı sıra Türkiye 5 yıllık CDS primlerinin yükselişi, gösterge tahvil faizin %12,30 seviyesi üzerindeki tutunması da kur tarafındaki yükselişi açıklar nitelikte. Bugün yurtiçi piyasaların gündeminde de majör bir veri yok. Akşam saatlerinde hazine nakit dengesi verisinin açıklanması bekleniyor. Diğer yandan ülke genelindeki salgın hastalığa dair gelişmeler yakından takip ediliyor.

Coronvirüsü salgınında vaka sayısı hızı azalıyor...

Manşette Öne Çıkanlar

·         Kaynaklara göre, Suudi Arabistan ve Rusya ile diğer üreticilerin üretimi kısma kararındaki anlaşmanın olası olduğunu fakat buna ABD'nin de üretim kısıntısına destek vermesi gerektiği değerlendirdi.

·         AB Maliye Bakanları bugün koronavirüsün ekonomik etkilerine verilecek yanıt üzerinde bir görüş birliği sağlamak için bugün bir araya gelmesi bekleniyor.

·         İtalyan hükümeti, koronavirüsün vurduğu şirketler için likidite ve banka kredileri sunan 400 milyar Euro büyüklüğündeki bir kararnameye onay verdi.

·         Fed Başkanı Powell, Perşembe günü TSİ 17.00'de ekonomik duruma ilişkin bilgilendirme yapacak.

·         Japonya Başbakanı Abe, hükümetin koronavirüs salgınının etkileri ile başa çıkmak için hazırladığı teşvik paketinde doğrudan mali harcamaların toplamının 39 trilyon yen olacağını duyurdu.

·         Fed, ücretlerin, istihdamın korunması için küçük işletmelere kredi sağlanmasına yönelik yeni programa bankaların katılımlarını cesaretlendirmek için önemli bir adım attı ve programa katkı veren bankalara finansman sağlayacağını duyurdu.

·         İngiltere Başbakanı B. Johnson yoğun bakıma kaldırıldı.

·         Cumhurbaşkanı Erdoğan, KOSGEB geri ödemelerinden faydalanan işletmelerin kredi ödemeleri 3 ay ertelenmesi ve diğer ilave tedbirleri açıkladı.

·         Borsa İstanbul’da bugün pozitif açılış yapması bekleniyor.

Kaynak: A1Capital
Hibya Haber Ajansı

© Copyright 2024 basindasaglik.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.